Rapperul Kendrick Lamar a câștigat Premiul Pulitzer!

.

Kendrick Lamar a câștigat Premiul Pulitzer pentru muzică, luni, rapperul fiind primul artist care nu cântă muzică de jazz sau clasică care a luat acest premiu prestigios. Cântărețul de 30 de ani a câștigat premiul pentru albumul său Damn', care a primit și 5 Premii Grammy.

Kendrick Lamar a câștigat Premiul Pulitzer pentru muzică!


Surprinzător, anul acesta s-a mai rupt o barieră – pentru prima dată în istoria Premiilor Pulitzer, cel mai prestigios premiu pentru muzică a fost câștigat de un rapper! Kendrick Lamar însă nu este orice fel de rapper, muzica lui este un mix profund de hip-hop, cubinte vorbite, jazz, soul, funk, poezie și ritmuri africane. Artistul abordează atât teme sociale, dar are și piese de dragoste, iar stilul său inovativ l-a transformat într-unul dintre cei mai apreciați artiști ai generației sale.


 

Lamar a câștigat deja 5 trofee Grammy cu albumul Damn, iar la începutul acestei săptămâni a primit și cea mai înaltă distincție ce se oferă pentru excelență în jurnalism, realizări literare și compoziție muzicală – Premiul Pulitzer, juriul considerând că albumul său este ‘o colecţie de cântece pline de măiestrie, unite prin autenticitatea colocvială şi dinamismul ritmului, ce oferă ilustraţii emoţionante şi captează complexitatea vieţii moderne afro-americane’.


Faptul că artistul Kendrick Lamar a rupt tradiția este uimitor, dar, într-o oarecare măsură, era de așteptat, fiindcă în momentul acesta muzica rap este cel mai important gen muzical în SUA, aceasta surclasând anul trecut rock-ul, așadar acesta este viitorul. Născut în suburbia Compton, din Los Angeles, locul de baștină și al trupei NWA, care a făcut pionierat în hip-hop, Kendrick Lamar, al cărui album s-a aflat în fruntea topului Billboard 200 timp de trei săptămâni după lansare, își onorează acum mentorii cu un Premiu Pulitzer și intră în categoria greilor, pe lângă Bob Dylan, Duke Ellington, George Gershwin, Thelonious Monk, John Coltrane and Hank Williams. Cu 12 Premii Grammy și un Pulitzer până la vârsta de 30 de ani, viitorul lui Lamar sună bine, la fel ca muzica lui…