Povestea neștiută a lui Andrei Voica, câștigator Masterchef 2015: "Am dormit în parcuri, am muncit în construcții..."

.

Andrei Voica a câștigat Masterchef România în 2015 și viața lui s-a schimbat total de atunci! Andrei a fost pasionat de sport, în special fotbal, iar cei mai mulți craioveni îl cunosc de pe vremea când era copil, un fotbalist extrem de ambițios. Este poreclit Messi, datorită asemănării cu marele fotbalist, însă „prin venele lui curge ulei de măsline” și nu-l interesează altceva.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!


Andrei Voica nu a avut deloc o viață ușoară, ba dimpotrivă. A dormit pe străzi, a muncit și în construcții, dar în Spania, acolo unde plecase cu 200 de euro în buzunar, în căutarea unei vieți mai bune, a avut șansa să se angajeze într-o firmă de panificații. Astfel a început pasiunea lui pentru bucătărie, iar participarea la Masterchef și ulterior câștigarea marelui premiu i-au schimbat total viața.

Prin urmare, din această vară, echipa națională de fotbal a României are un nou bucătar: Andrei Voica. Yalcin Cadâr, fostul bucătar care a gătit echipei timp de 20 de ani, a murit în luna august după infectarea cu coronavirus. Selecționerul Mirel Rădoi a apelat la un bucătar de la CSU Craiova, câștigător al Masterchef România 2015.


„Pentru mine, ziua în care am câștigat MasterChef va rămâne o zi mare. E ca și cum m-aș fi născut pentru a doua oară! Vreau să continui pe acest drum și să devin unul dintre cei mai buni bucătari din România’, spunea, în 2015, Andrei Voica.

Andrei Voica nu este străin de sport pentru că și el a jucat fotbal până la 21 de ani. Acesta a ajuns la nivelul ligii secunde, ulterior și-a încheiat prematur cariera în sport din cauza unei accidentări. Bărbatul chiar a visat la un moment dat să ajungă arbitru, dar iată că drumul și l-a găsit câțiva ani mai târziu în bucătărie.


Citește și: Motivul real al despărțirii dintre Ella de la Puterea Dragostei și Jador

Citește și: De ce a durat așa mult procesul de divorț dintre Andreea Bălan și George Burcea

Citește și: Marc Pilcher, câștigătorul premiului Emmy pentru serialul ‘Bridgerton, a murit de COVID-19. Avea 53 de ani

„Mama mi-a insuflat pasiunea pentru bucătărie’

„Mama mi-a insuflat pasiunea pentru bucătărie, iar tata cea pentru fotbal. Tata e fost jucător al Craiovei Maxima. A vrut să joc fotbal și să ajung fotbalist. M-am apucat de fotbal la 7 ani. Eram talentat, o spuneau și antrenorii. Jucam mijlocaș, eram decar, căpitan de echipă.


Am făcut junioratul la Școala de Fotbal Gică Popescu. Am avut o carieră mică destul de bună. Am ajuns până la nivelul Diviziei B. La 21 de ani m-am accidentat și atunci am zis stop carierei de fotbalist. Bine că am lăsat fotbalul’, a dezvăluit bucătarul, care a încercat să se facă arbitru, dar nu i-a plăcut.

Andrei Voica, caștigătorul Masterchef, a avut o viață foarte grea

La 22 de ani s-a lăsat de fotbal. Sau fotbalul l-a lăsat pe el. O accidentare și tot cursul vieții pe care îl vedea conturat, s-a năruit. Privind în urmă, nu regretă nimic, mulțumește lui Dumnezeu pentru drumul pe care i l-a trasat.


„Am renunțat și pentru prima dată, la 22 de ani, tata mi-a cumpărat prima pereche de adidași. A fost o lovitură pentru mine, eram obișnuit să trăiesc din salariul meu de la 14 ani. Mi-am dat seama că ceva nu este bine. Că trebuia să fac ceva cu viața mea', povestea Andrei pentru smartcraiova.ro.

A decis atunci, ca multe alte mii de tineri, să plece din țară. Cu 200 de euro în buzunar, un trening pe el și un rucsac în spate. În Spania, la Madrid.

„Am dormit și pe o bancă, am stat și prin parcuri, am făcut și nopți albe. Face parte din trecutul meu. Un an de zile am muncit și în construcții, ceea ce pentru mine a fost foarte foarte greu, pentru că eram o persoană slăbuță, dar și o persoană slabă de înger. Ai mei mă ținuseră doar pentru fotbal și eu nu făcusem prea multe, mă dedicasem fotbalului și atât. După un an de zile de muncă în construcții resimțeam deja dureri de spate, era greu…’, a adăugat tânărul.


Cum și-a descoperit Andrei Voica de la Masterchef pasiunea pentru gătit

A avut apoi șansa să ajungă să lucreze la o fabrică de panificație care făcea dulciuri, croissante, pâine.

„Știam tot ce înseamnă fabrica, făcusem de toate, de la croissante, scos marfă din congelatoare de la minus 50 de grade, până la distribuție. Am trecut prin toate etapele, ceea ce mi-a prins foarte bine. Acolo a început pasiunea mea pentru bucătărie, sau mai bine zis am descoperit acea plăcere’, a mai spus Andrei Voica.


A urmat apoi o nouă etapă profesională în viața lui. Băiatul patronului și-a deschis primul restaurant de burgeri din Madrid.

„Acum este un lanț de restaurante de burger în Madrid, cu 26 locații. Simțeam însă că vreau mai mult. Am apărut și la un post TV în direct, TeleMadrid, am preparat un burger de ton cu un sos tartar', spune Andrei.

După doi ani, Andrei Voica s-a angajat într-un restaurant din Madrid, o locație pe două nivele, La Machinilla 1911.

„După doar trei luni de zile în bucătărie, a avut loc o ședință. Erau 12 spanioli angajați. La acea ședință, unul dintre asociați a spus că noul manager al restaurantului este Andrei. Direct manager. Nici bucătar, nici chef, direct să manageriez întreg restaurantul. Ajungeam la ora 3 dimineața acasă, puneam capul pe pernă și începeam să mă gândesc la ce am de făcut a doua zi la restaurant, la rețete. Unul dintre moto-urile mele este: Prin vene îmi curge ulei de măsline. Simt că am bucătăria în sânge’, spune Andrei Voica.


De ce s-a înscris Andrei Voica la Masterchef România

Apoi, a apărut posibilitatea să participe la MasterChef. Deja trecuseră aproape nouă ani de stat în Spania, și avea oarecum în cap ideea să se întoarcă acasă triumfător. S-a înscris la MasterChef. După două săptămâni a primit telefon de la echipa MasterChef. A refuzat, avea atât de multe de făcut în acea perioadă și simțea că nu poate lăsa totul baltă. Șansa a fost din nou de partea lui. Cei de la show-ul tv i-au dat timp de gândire o săptămână.


„Am fost concurentul 10.804. A contat foarte mult și modul de exprimare, prezența, răspunsurile, povestea. Până să gătești este marketing. M-am prezentat la concurs cu „obrăjori de porc’. Și în ziua de azi acest preparat se găsește în meniul meu. După două săptămâni am fost sunat pentru șorț. La această probă se prezintă 64 de concurenți. Este drumul acela lung cu căruciorul, ce se vede la televizor’, își amintește Andrei Voica.

Din cei 64 de concurenți în competiție au rămas 24, apoi în primii 20. Apoi în primii 15. A ajuns în finală și a câștigat. După câștigarea concursului, primul gând a fost să se întoarcă definitiv acasă. În România.

Andrei Voica de la Masterchef și-a deschis restaurantul visat de ziua lui

Andrei Voica și-a imaginat o bucătărie nobilă și i-a plăcut și numele, Nobel, un cuvânt foarte simplu, ușor de pronunțat, ușor de reținut. Care să fie pe buzele tuturor. Amenajarea restaurantului a durat cinci luni. Restaurantul a fost deschis în aprilie 2017, de ziua lui, pe 27 aprilie.

Un alt proiect pe care Andrei vrea să îl pună cât mai curând în practică este deschiderea unui street-food, o bucătărie deschisă, cu sandwich-uri sau un hot-dog, cu un cârnat de casă, cu varză călită.