Notre Dame de Paris – kilometrul zero al istoriei. Catedrala a căzut pradă unui incendiu devastator!

.

Nu este cea mai veche, nici cea mai înaltă și nici măcar cea mai frumoa­să din Paris, însă, cu toate acestea, Catedrala Notre Dame este cel mai vizitat obiectiv turistic din Franța. Peste 13 milioane de turiști vin să-i admire măreția gotică an de an. Din păcate, ieri-seară, un incendiu mostruos a izbucnit în celebra catedrală, Notre Dame fiind la un pas să devină doar o amintire…


Anul acesta a împlinit 855 de ani, iar frumusețea ei arhi­tecturală, care a adunat între zidurile maiestuoase secole de istorie și civilizație, continuă să fasci­neze. Catedrala Notre Dame de Paris domină nu doar Sena, ci întreaga istorie a Orașului Luminilor, impo­zantul edificiu fiind unul din­tre cele mai iconice monu­mente ale Parisului, mai vizitat chiar decât Turnul Eiffel și Muzeul Louvre.

CASA FECIOAREI MARIA

La prima întâlnire, fără să o fi văzut vreodată, ai o senzație ciudată de déjà-vu ce îți indu­ce un sentiment familiar dacă ai citit celebrul roman al lui Victor Hugo, făcându-te să te trezești brusc transportat în lumea lui Quasimodo și a Esmeraldei sale. Acum 900 de ani, Maurice de Sully, epi­scopul Parisului, a propus ri­dicarea catedralei, deoarece numărul de credincioși era în creștere, însă în Antichitate romanii ridicaseră pe locul unde se află acum impozan­tul edificiu un templu dedicat lui Jupiter și tot acolo au exis­tat o bazilică și o catedrală, închinată Sfântului Ștefan. Episcopul Parisului a vrut să construiască în locul Cate-dralei Sf. Ștefan un nou edifi­ciu, dedicat Fecioarei Maria, însă demersul său nu s-a do­vedit deloc unul ușor. Prima piatră a fost pusă în anul 1163, dar construcția a fost definitivată abia în 1250. Până la mijlocul secolului al XIV-lea, catedrala a mai avut parte de niște modifi­cări, apoi… goticul nu a mai fost la modă. În perioada revoluționară, Notre Dame a cunoscut decăderea, la fel ca celelalte edificii religioase – toate statuile regilor au fost distruse, la fel și portalurile, mai puțin cel al Fecioarei Maria. În secolul XIX, după reconcilierea sa cu Biserica, Napoleon Bonaparte a îna­poiat catedrala cultului cato­lic și s-a înscăunat împărat acolo, în 1804. Acela a fost începutul renașterii catedra­lei, care, în 1844, sub guver­narea lui Louis Philippe, a fost restaurată. Munca arhi­tectului Eugene-Viollet Le Duc s-a încheiat în 1864 și a rămas una controversată, din cauza libertăților pe care și le-a luat – una dintre ele fi­ind celebrii gargui, rod exclu­siv al imaginației sale.


COMOARA

Faptul că, la Paris, „kilome­trul zero se află în fața Catedralei Notre Dame spu­ne multe despre importanța acestui edificiu. Deși o construcție impozantă (doar naosul are 130 de metri lungime), Notre Dame este una dintre cele mai întuneca­te catedrale, ferestrele fiind puține, iar lumina pătrun­zând numai prin cele trei vitralii cu teme religioase, faimoase pentru frumusețea lor. Catedrala este spectacu­loasă încă de la intrare, datorită armoniei cu care sunt îmbinate elementele go­tice, detaliile arhitecturale tăindu-ți răsuflarea. Cele trei porți care te întâmpină – cea dedicată Fecioarei Maria, cea ilustrând Judecata de Apoi și cea închinată Sfintei Ana, care are și cea mai veche statuie, înfățișând-o pe Fecioara Maria cu prun­cul Iisus în brațe –, deasupra cărora poți admira cele 28 de statui ale Regilor Israelului, te fac să anticipezi spectaculozitatea interiorului. Cea mai mare orgă din Franța, datând din 1730, și relicvariul, ce conține ine-lul coroanei de spini a Mântuitorului, dar și alte re­licve ale Patimilor Domnului, sunt doar câteva dintre piese­le de rezistență. Pe lângă cele două faimoase turnuri, și Trezoreria catedralei este ceva ce nu trebuie ratat. Aici se găsesc relicve de artă reli­gioasă, măiestrit lucrate în aur, argint sau alte metale prețioase, de la peste 250 de lăcașe de cult de pe teritoriul francez.



O IUBIRE SECULARĂ

Pentru că Parisul este locul preferat de vacanță al celebrităților din lumea în­treagă, Catedrala Notre Dame a primit probabil și cei mai mulți vizitatori faimoși, care vin să admire edificiul ce a inspirat zeci de cărți, filme și musicaluri. Printre vizitatorii săi celebri s-au numărat Papa Francisc, Regina Silvia a Suediei și Regele Carl XVI Gustaf, Teri Hatcher, Richard Gere, Susan Boyle, Melania Trump, Brigitte Macron, Jennifer Garner, Paris Jackson, Kendall Jenner și Gigi Hadid. Iar în 2009, nu întâmplător, mii de oameni s-au adunat în fața Notre Dame, un loc la fel de iconic ca idolul lor, pentru a-i aduce un omagiu lui Michael Jackson. Incursiunea în lu­mea întunecată a Parisului medieval îi transportă pe că­lătorii în timp, cu sau voia lor, într-o lume în care spiritul le­gendarului Cocoșat de la Notre Dame, faimosul perso­naj al lui Victor Hugo, și dra­gostea sa neîmpărtășită sunt încă vii și aproape că-i auzi glasul: „Nu-mi privi chipul, tânără fată, privește-mi ini­ma! Adesea inima flăcăului frumos e slută, există inimi care nu păstrează dragos­tea… Paradoxal, inima de piatră a Notre Dame păstrea­ză această dragoste, nealtera­tă, de secole…


Foto: Hepta

Vezi şi Westminster Abbey din Londra – curiozități despre catedrala unde sunt încoronați regii britanici!