Nicolae Pitiș a murit, la 83 de ani. Interpretul de muzică populară a primit titulatura de „tezaur uman viu“, din partea UNESCO

.

Nicolae Pitiș a murit, la 83 de ani. Miercuri, 30 noiembrie, rapsodul popular maramureșean s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de către primarul oraşului Târgu Lăpuş, Mitru Leşe, prin intermediul rețelelor de socializare.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


Nicolae Pitiș a murit, la 83 de ani. Nicolae Pitiș a fost unul dintre cei mai apreciați interpreți de muzică populară veche, orginar din zona etmografică a Lăpușului. În anul 2011, artistul a primit titlul de „tezaur uman viu din partea UNESCO, fiind declarat unul dintre cei mai autentici interpreți ai doinei maramureșene. Acesta a fost cunoscut în România și în străinătate pentru intepretările horelor din grumaz, repertoriul său fiind constituit din melodii vechi, care provin din folclorul autentic din Maramureș.


Nicolae Pitiș a murit, la 83 de ani. În urmă cu o zi, primarul orașului Târgu Lăpuș a anunțat trecerea în neființă a artistului, printr-o postare pe rețelele de socializare. Nicolae Pitiș și-a petrecut toată viața în satul natal și a purtat haina populară specifică acestei zonei etnografice.

Citește și: Actorul Dorel Vișan, mesaj pentru români, de Ziua Națională:'Să se deștepte, să nu ne pierdem identitatea'


Citește și: Noi informații despre Simona Halep și scandalul de dopaj în care este implicată. Cristian Jura, arbitru TAS:'Tribunalul a anunțat că…'

Citește și: Parada de Ziua Națională a României, fără avioane și elicoptere.De ce nu este show aviatic de 1 Decembrie, în București

Citește și: Dana Badea de la Insula Iubirii susține că a fost agresată de iubit:„Am pierdut copilul pentru că m-a bătut el’. Fosta ispită a chemat Poliția


Nicolae Pitiș a murit, la 83 de ani

Nicolae Pitiș s-a născut în Lăpuşul Românesc, o localitate din Maramureş, la doar 25 de kilometri de Baia Mare. În luna iulie a acestui an, rapsodul popular maramureșean a primit din partea episcopului ortodox al Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Iustin, cea mai valoroasă distincție pentru mireni și anume „Crucea Voievodală Maramureșeană’.

În 2011, artistul a primit titlul de „Tezaur Uman Viu’, un proiect realizat la inițiativa Ministerului Culturii și UNESCO.


Un moment reprezentativ pentru cariera rapsodului maramureșean este contribuția pe care a avut-o în cadrul filmului „Pintea’. Acesta a intepretat vocal și instrumental cântecele cu noduri.

Intepretul a purtat haina populară specifică zonei etnografice a Lăpuşului


Nicolae Pitiș și-a petrecut întreaga viață în Lăpuşul Românesc, o localitate din Maramureş. Paiunea pentru muzică i-a fost insuflată de tatăl lui, care, la rândul său, a deprins secretele horei cu noduri tot din familie.

Pe parcursul vieții, rapsodul a primit numeroase distincții pentru activitatea sa profesională și a reprezentat România la mai multe evenimente culturale şi muzicale internaţionale. Acesta s-a remarcat prin simplitatea și modestia sa, recunoscând că nu știe dacă merită distincțiile primite de-a lungul carierei.


„O fost cântece multe, frumoase, din acele vremuri. Amu degeaba le spun, că nici nu ştiu ce-i acela război, cred că vin ruşii peste ei când aud de aşa ceva. Cele vechi nu mai au valoare, că nu-i cine le asculta, nu înţeleg ce le spun. Ştiţi cum îi, nu poţi face stână toamna, susținea în urmă cu ceva timp artistul, potrivit emaramures.ro.

Sursa foto: Facebook