Negociatorul-șef al Ucrainei, Mihailo Podoliak, a dezvăluit în ce stadiu se află în prezent discuțiile cu Rusia. În același timp, el a transmis că se îndoiește că războiul dintre cele două țări se va încheia după semnarea unui tratat de pace. Totuși, conform spuselor lui, armistițiul va permite încheierea fazei acute a războiului. Iată discursul!
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Negociatorul-șef al Ucrainei a vorbit public despre conflictul cu Rusia. Oficialul din țara vecină a dezvăluit în ce stadiu se află acum discuțiile cu țara condusă de Vladimir Putin. În același timp, el a precizat că se îndoiește că războiul dintre cele două țări se va încheia după semnarea unui tratat de pace.
Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski și negociator-șef în discuțiile cu partea rusă, a dezvăluit că aspectele-cheie ale acordului de pace vor fi încetarea imediată a focului și retragerea imediată a trupelor ruse din Ucraina, scrie libertatea.ro.
Citește și: Vladimir Putin a ținut un discurs televizat:„Vom lupta pentru dreptul de a fi și de a rămâne Rusia’
Citește și: Ce relație are acum Teo Trandafir cu tatăl ei, grav bolnav:'Se interesează de soarta mea'
Negociatorul-șef al Ucrainei, despre conflictul cu Rusia
Totodată, negociatorul-șef al Ucrainei a transmis că „se lucrează la un sistem de garanții de securitate pentru a preveni agresiunea rusă în viitor’. Mihailo Podoliak, în vârstă de 50 de ani, a oferit interviul pentru Wiadomości. Acesta este principalul program de știri al canalului public polonez TVP1.
„Încetarea focului și retragerea imediată a trupelor ruse din teritoriile Ucrainei sunt aspectele-cheie ale acordului de pace. Nu există altă cale!’, a declarat Mihailo Podoliak.
Printre altele, Mihailo Podoliak a susținut că „acordul asupra punctelor de discuție poate veni în câteva zile sau într-o săptămână și jumătate. În acest timp, ar trebui să ne apropiem de elaborarea unui acord de pace’.
Mihailo Podoliak: „Mă îndoiesc că războiul se va termina pentru ucrainieni’
Însă, consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a susținut că acel armistițiu va permite doar încheierea fazei acute a războiului. Acesta se îndoiește că războiul pentru ucrainieni se va termina după semnarea unui tratat de pace.
„Semnarea unui tratat de pace nu poate decât să pună capăt fazei acute a conflictului și să ne permită să ne îngropăm toți morții și să putem trece la reconstruirea țării.
Dar mă îndoiesc că războiul se va termina pentru ucraineni. Și este clar că Rusia nu are nicio șansă să demonstreze undeva că, în afară de ea, altcineva este de vină pentru acest dezastru‘, a cotinuat oficialul.
Mihailo Podoliak: „Negocierile sunt un proces la scară largă’
Mihailo Podoliak a vorbit și despre negocieri. Oficial a transmis că acestea sunt un proces la scară largă, la care nu participă doar cele două state aflate în război, Rusia și Ucraina.
„Negocierile sunt un proces la scară largă, la care nu participă doar Rusia și Ucraina. Participă și partenerii noștri, inclusiv Polonia.
La urma urmei, nu trebuie doar să semnăm un acord, vrem să dezvoltăm un mecanism specific care să ne garanteze securitatea în viitor’, a mai susținut negociatorul ucrainean.
Mihailo Podoliak a mai afirmat că „statele străine sunt cele care vor garanta îndeplinirea condițiilor și securitatea Ucrainei în viitor’, subliniind faptul că „va fi un document care va descrie în detaliu procedura, în cazul agresiunii repetate de către Rusia’.
„Aceasta a fost solicitarea președintelui Zelenski și poate deveni baza pentru crearea unui sistem de securitate complet nou în Europa’, a spus șeful Biroului Prezidențial de la Kiev, în încheierea declarațiilor.
Ce s-a întâmplat la ultimele negocieri de pace
Ultimele negocieri de pace, desfășurate săptămâna aceasta de delegațiile din Ucraina și Rusia, în format video, s-au finalizat fără a avea un rezultat clar. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, totuși, că „poziţiile din negocieri sună acum mai realist’.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat că vede „o speranță pentru compromis’.
Sursă foto: Hepta, Facebook