Ultimul mesaj transmis de Mircea Geoană, oficial NATO: "Războiul din Ucraina intră într-o fază mai complicată și mai sângeroasă"

 Oana Pantazi
.

Mircea Geoană a vorbit recent despre războiul din Ucraina. Oficialul a declarat că NATO estimează că este „iminentă' intrarea în a doua etapă a războiului din Ucraina, iar această fază a conflictului, care va fi mult mai complicată și mai sângeroasă, se va desfășura pe un front mult mai larg și care, din punct de vedere militar, se va apropia de un război clasic.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Mircea Geoană a vorbit recent despre războiul din Ucraina și despre a doua fază a conflictului, una mult mai sângeroasă. Tocmai din acest motiv, aliații au decis să furnizeze Ucrainei tipuri de armament adaptate la noua situație, a declarat pentru Digi24 adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană. Mai mult, NATO urmărește, prin consolidarea flancului său estic, să asigure inclusiv o navigație liberă în Marea Neagră, într-o zonă vitală pentru interesele strategice, dar și economice ale NATO, ale Europei și ale României, a mai explicat Mircea Geoană.

Mircea-Geoana-razboiul-din-Ucraina-Mircea-Geoana-razboiul-din-Ucraina-

Mircea Geoană, dezvăluiri despre războiul din Ucraina

Conform lui Mirecea Geoană, NATO estimează că este „iminentă' intrarea în a doua etapă a războiului din Ucraina, o fază a conflictului care va fi mult mai complicată şi mai sângeroasă, care se va desfăşura pe un front mult mai larg şi care, din punct de vedere militar, se va apropia de un război clasic.

„Ne este și nouă teamă într-un fel, ca oameni, că ceea ce am văzut până acuma nu este decât vârful icebergului și ne este teamă că acest lucru va putea să reprezinte, poate, pata cea mai sângeroasă a acestui război ilogic', a declarat Mircea Geoană în urma relatărilor care vin din Ucraina privind uciderea masivă a civililor, acțiuni pe care adjunctul secretarului general al NATO le-a calificat drept crime de război.

„Dosarul de crime de război pe care Federația Rusă – la nivel politic, dar și militar – le efectuează și le-a efectuat, din păcate, în Ucraina reprezintă o realitate. Există un efort sistematic din partea Ucrainei și a aliaților din NATO, care asistă și ajută Ucraina, pentru a documenta aceste crime de război, pentru a crea un dosar la Curtea Penală Internațională, pentru că această speță nu are cum să rămână nejudecată și nepedepsită', a mai spus Mircea Geoană.

„Din păcate, vom avea și victime din partea populației civile'

În ceea ce privește următoarele două săptămâni, în contextul în care există presiunea datei de 9 Mai, când, de Ziua Victoriei, Rusia va trebui să livreze triumfalist un rezultat al invaziei, Mircea Geoană a spus că NATO consideră că reluarea ofensivei de către partea rusă este „iminentă'.

„Avem toate indiciile legate de regruparea forțelor, de completarea pierderilor masive suferite în prima etapă a războiului, problemele de logistică și de pregătire militară indică, toate, că vom avea iminent intrarea în a doua etapă a acestui război, foarte sângeros deja. Intrăm într-o a doua etapă, mai complexă, diferită ca natură de prima etapă, pe un spațiu mult mai larg de teren, atât în est, în Donbas, cât și în sud, către Crimeea și către Mariupol. Deci, estimarea noastră este că intrăm în a doua etapă, și mai complicată, a acestui război care pare să se prelungească', a dezvăluit secretarul general-adjunct al NATO.

Citește și: Mesajul emoționant transmis de Zelenski, la 43 de zile de la începerea războiului: „În primul rând, Ucraina are nevoie de…'

Citește și: Modelele din Rusia își taie gențile Chanel pe Instagram, în semn de protest. Care e motivul

Citește și: Ucraina nu va accepta nicio pierdere teritorială în contextul războiului cu Rusia: „Vom lupta împotriva oricărui scenariu posibil

Citește și: Zelenski este pregătit pentru o întâlnire cu Vladimir Putin:Demnitatea noastră nu va salva vieți

Întrebat dacă Alianța se așteaptă ca armata lui Putin să continue să omoare civili în mod intenționat, Mircea Geoană a răspuns:

„Sperăm că acest lucru nu va continua să se întâmple, pentru că deja este extrem de barbar și de sălbatic ceea ce fac dânșii, dar, repet, ne așteptăm la reluarea iminentă a ostilităților, pe un front mult mai larg. Acesta va avea o componentă militară mult mai apropiată de un război clasic, și nu de ceea ce am văzut în primele șase săptămâni de război, și din păcate, vom avea și victime din partea populației civile'.

Mai mult armament pentru Ucraina

Aliaţii din NATO, un număr important de state NATO, continuă să sprijine Ucraina în războiul „drept şi just' pe care îl poartă împotriva invadatorului rus şi, odată cu intrarea într-o altă etapă a războiului, cu altă configuraţie, cu alte necesităţi, Ucraina are nevoie de sprijin şi primeşte sprijin din partea aliaţilor NATO pentru acest tip de război, a confirmat Mircea Geoană.

Acesta a explicat că este vorba de mai multe blindate, mai multe echipamente, mai multe capabilităţi pentru a putea atinge obiective şi ţinte la distanţă mai lungă.

„Dacă în prima parte a războiului, am văzut-o cu toţii, (rachete) Javelin şi arme antitanc, această parte a doua a războiului va fi diferită în calitatea, intensitatea şi consistenţa acestuia, deci, este firesc ca noi să ajutăm Ucraina pentru această etapă a războiului', a spus oficialul NATO.

Volodimir Zelenski susţine că Ucraina nu are armele necesare pentru a elibera oraşul port asediat Mariupol, care este aproape de a fi cucerit de forţele ruse.

„Dacă am primi avioane şi suficiente vehicule blindate grele, artileria necesară, am putea să o facem. Sunt sigur că vom primi aproape tot ce avem nevoie. Însă nu doar că se pierde timp, dar se pierd şi vieţi ale ucrainenilor. Vieţi care nu se mai întorc”, a declarat Zelenski într-un nou mesaj video.  

„Eu aplaud determinarea și modul în care președintele Zelenski și liderii armatei ucrainiene definesc obiectivul lor pentru a înfrânge definitiv Rusia –  este și aici o schimbare importantă a modului în care Ucraina își vede propriile șanse, evident, cu sprijinul nostru, dar mai ales datorită eroismului lor -, dar, spunea și secretarul general Stoltenberg, trebuie să fim pregătiți ca un astfel de război să fie unul care să dureze, iar noi aici, aliații din NATO, suntem hotărâți să rămânem cu Ucraina atâta vreme cât va fi nevoie de noi și vom ajuta în lupta justă, dreaptă și bravă pe care aceștia o au în continuare de luptat', a mai afirmat Mircea Geoană, conform sursei citate.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton