Mesajul premierului Nicolae Ciucă, după ce s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski: „L-am asigurat că România…”

.

Mesajul premierului Nicolae Ciucă, după ce s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski. Prim-ministrul României a mers marți într-o vizită oficială în Ucraina, fiind însoțit de președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și de ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu. Ei au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denis Șmihal și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!


Mesajul premierului Nicolae Ciucă, după ce s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski. Premierul Nicolae Ciucă a efectuat marți, 26 aprilie, o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev. Acesta a fost însoțit de președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și de ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu. Atât premierul, cât și Ciolacu au transmis mesaje oficiale în social media, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski. 

Comunitatea română din Ucraina și cea ucraineană din România sunt, potrivit premierului, veritabile punți de legătură între societățile noastre. Etnicii români sunt buni cetățeni ai Ucrainei, iar respectarea drepturilor identitare și lingvistice ale etnicilor români va face ca societatea ucraineană să devină mai puternică. Totodată, Nicolae Ciucă a asigurat că va sprijini aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană, felicitându-l pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare. 


Citește și: Strategia lui Putin în Ucraina.De ce evită „din toate puterile’ întâlnirea cu Zelenski

Citește și: Volodimir Zelenski a denunțat sute de violuri comise de soldații ruși asupra unor minore, copii și a unui bebeluș:„E înfricoşător’

Citește și: Ce semnifică hainele verzi pe care Zelenski le poartă de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina

Citește și: Cum arată buncărul în care se ascunde Zelenski, de 48 de zile:„Trebuie să fie întuneric aici’

Mesajul premierului Nicolae Ciucă, după ce s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski


Prim-ministrul României l-a asigurat pe Volodimir Zelenski de sprijinul deplin al României în eforturile de a opri „agresiunea ilegală și imorală a Rusiei’, în timpul vizitei de marți din Ucraina. 

„Am fost onorat să îl întâlnesc astăzi, la Kiev, pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. L-am asigurat de sprijinul deplin al Românei. În eforturile de a opri agresiunea ilegală și imorală a Rusiei. Atrocitățile umane și distrugerile materiale suferite de această țară. 


L-am asigurat pe președintele Zelenski că România sprijină, în aceste momente dificile, derularea unei investigații internaționale. Care să tragă la răspundere pe cei vinovați de comiterea de crime internaționale. Inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale’, a adăugat premierul României pe Facebook


Ce a transmis Marcel Ciolacu după vizita din Ucraina 

Premierul Nicolae Ciucă, președintele PSD Marcel Ciolacu și ministrul de Externe Bogdan Aurescu au efectuat marți o vizită oficială în Ucraina. Delegația României a fost primită de președintele Volodimir Zelenski. Cei trei oficiali români au avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal și președintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk.

Programul vizitei a inclus vizitarea localităților Borodianka și Irpin, din proximitatea capitalei Kiev. Puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei. În cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, președintele Marcel Ciolacu a subliniat rolul regional pe care România este pregătită să și-l asume în procesul de reconstrucție a Ucrainei după război. Totodată, a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina.


Totodată, Ciolacu a susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România. 

Zelenski, mulțumiri către România

Președintele Ucrainei a postat pe Facebook un mesaj în care mulțumește delegației din România: „astăzi, la Kiev, m-am întâlnit cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă. Fiecare astfel de vizită este un semnal important de solidaritate cu poporul ucrainean. Apreciem sprijinul României pentru apărare, ajutorul umanitar și o poziție clară în politica de sancțiuni. Așteptăm cu nerăbdare să sprijinim viitorul Ucrainei în Uniunea Europeană’.


Cei trei oficiali români sunt, în prezent, în drum spre casă. Ucraina se află în a 63-a zi de război.

Sursă foto: arhivă, Twitter, Facebook