[MAKING OF] În culisele X Factor

 Adina Rosetti
.

Timp de 9 zile, peste 12 ore pe zi, 3 juraţi, aproape 400 de concurenţi, 2 prezentatori şi o echipă de peste 100 de oameni dau naştere unui show plin de adrenalină şi talent.

 

E 15 iulie. Mijlocul verii. Ora 16.00. Ultima zi de audiţii X-Factor. Aici, timp de nouă zile, aproape 400 de concurenţi şi-au expus cum au putut mai bine talentul pentru a obţine un „Da' din partea ce­lor trei membri ai juriului. Când am intrat în sala în care avea loc show-ul, tocmai se termina reprezentaţia unui concurent care cânta rap. Impresionat, Cheloo pleacă de la masa juriului şi vine pe scenă pentru a-l susţine. Ob­serv că juratul are mâna ruptă şi aflu imediat ce s-a întâmplat.

La audiţiile de dimineaţă, Cheloo a vrut să sară în braţele publicului, care însă a fost luat pe nepregătite. Juratul a căzut, s-a ales cu o mână ruptă şi, timp de trei săptămâni, nu are voie să îşi mişte braţul. „Ce e special la show-ul ăsta? În primul rând, adrenalina. Când creşte adrenalina se întâmplă lucruri, oame­nii vor să facă nebunii şi să îşi depă-şească limitele, cum s-a întâmplat azi dimineaţă', îmi explică Delia, făcând referire la accidentul colegului său. Ur­mează alţi concurenţi, unii cu voci chiar bune, pe care sala îi aplaudă. Ju­riul are însă aşteptări mari şi anali­zează în amănunt prestaţiile de pe scenă. „Sezonul acesta sunt mai mulţi oameni talentaţi decât anul trecut, oa­menii vin pregătiţi, vin cu lecţia învăţată şi prind curaj, iar asta înseamnă că s-au uitat la show şi şi-au luat notiţe. Atunci munca mea este mai dificilă la capitolul alegere. Când vezi mulţi oa­meni foarte buni, devii mai selectiv şi mai pretenţios', spune Delia.

„Lumea a căpătat încredere în ceea ce facem noi aici, la X-Factor, în felul în care tratăm oamenii, în dorinţa noastră de a găsi un câştigător real şi foarte co­rect. Suntem mai pretenţioşi prin com­paraţie. Dacă deja ai 10-20 de oameni foarte buni, îţi este mult mai uşor să dai afară un om care nu este în linie cu ei', completează Cheloo. După ce mai ascult câţiva concurenţi, părăsesc sala şi mă îndrept către culise, unde Răzvan şi Dani îi intervievează pe concurenţi. Camera destinată interviurilor e spaţi-oasă şi plină de obiecte aduse din tot felul de locuri: o bicicletă, o minge de baschet, trofee, un şevalet, o pălărie de soare şi o cască de viking. Seamănă cu camera unui adolescent nehotărât, care are prea multe pasiuni şi preo-cupări.

Răzvan îmi povesteşte cum e atmosfera în backstage: „Anul ăsta am primit un backstage mai mare, o să vedeţi mai multe personaje şi o să vedeţi doi Răzvan şi Dani precum cei de la Neaţa. Atunci când am simţit nevoia să facem o trăsnaie am făcut-o, atunci când am simţit nevoia să plân-gem alături de concurenţi am plâns şi atunci când a fost nevoie să legănăm un copil l-am legănat, că nu ne doare mâna.

Despre programul suprasolicitant al filmărilor îmi vorbeşte şi Dan Bittman, pe care îl găsesc în camera juraţilor, în pauza dintre două serii de concu­renţi: „Cele 9 zile de audiţii au fost obositoare, chiar foarte obositoare, pentru mine cel puţin, dar frumoase. Totuşi, o muncă de sisif!

 

RAZVAN SIMION despre zilele de audiţii: „Stăm aici cam 12 ore pe zi, dar 12 ore înseamnă, de fapt, o zi scurtă. Am stat şi 20 de ore o dată, dar când tragi linie nu mai calculezi orele, ci minutele de show pe care le-am croit împreună, noi din spate, juriul din faţă şi o echipă de 150 de oameni care cred că au dormit ultima dată în ianuarie, pentru că ei încep să lucreze mult mai devreme la show, cu telefoane sau vizite la concurenţi acasă, la familiile lor. E o muncă interesantă pe care eu nu aş putea să o fac, de-asta rămân în backstage şi nu mă implic în producţie.

DELIA despre ţinutele ei: „Mă implic foarte mult în alegerea ţinutelor mele. Propun aici ce să port, dezbatem care să fie prima, pentru că sunt foarte multe ţinute pe care le vreau şi nu am timp să le folosesc. Şi am o problemă, pentru că din cauza lavalierei, nu pot să port cercei, decât foarte mici. Aşadar, nu prea mă veţi vedea cu cercei în emisiune, deşi mie îmi plac cei mari.

DAN BITTMAN despre faptul că, în general, concursurile de talente sunt câştigate de bărbaţi: „Noi am avut discuţia asta şi anul trecut, când Tudor Turcu a câştigat cu o diferenţă foarte clară de voturi faţă de următoarea clasată, Ioana Anuţa, pe care am avut-o eu în echipă. Tudor a avut vreo 70.000 de voturi, iar ea a avut 18.000. E o diferenţă uriaşă de voturi, explicabilă prin faptul că voi, femeile, sunteţi cele care votaţi.

CHELOO despre audiţii: „Au fost nouă zile îngrozitoare, cel puţin pentru mine. Eu nu suport munca, urăsc să muncesc pentru banii pe care îi câştig. După sezonul trecut, patru luni am stat să mă refac, nu am mai avut nici măcar concerte. Patru luni am stat degeaba, fără niciun fel de activitate cerebrală. A fost cel mai greu an din viaţa mea.

RAZVAN SIMION: „Echipa e sudată, juriul e la al doilea sezon, iar relaţiile dintre noi sunt prieteneşti, chiar suntem prieteni, ne întâlnim cu familiile, mergem împreună în vacanţe.

 

X Factor Sezon 3X Factor Sezon 3

RALUCA TĂMAȘ

Foto ARMAND IONESCU, MIHAI STETCU 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton