Klaus Iohannis a ajuns azi la Kiev. Alertă de raid aerian în Ucraina, în timpul vizitei președintelui României

.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns astăzi la Kiev, Ucraina, într-o vizită comună, alături de președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi. Este prima vizită în Ucraina a celor patru oficiali de la începutul războiului.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!


Klaus Iohannis a ajuns joi la Gara din Kiev, potrivit Administrației Prezidențiale. Președintele român a fost întâmpinat la gara din Kiev de vicepremierul Olha Stefanishyna. El se află la Kiev alături de liderii Franței, Germaniei și Italiei. Liderii vor avea convorbiri, urmate de conferință de presă.

Klaus Iohannis a ajuns azi la Kiev


Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au sosit la Irpin, oraș din apropierea Kievului, unde 75% din clădiri au fost avariate în timpul invaziei forțelor ruse, oprite la intrarea în Kiev în luna martie, relatează Le Figaro și BFMTV.

Citește și: Emmanuel Macron a venit azi în România. Cu cine s-a întâlnit președintele francez

Citește: Viața campioanei la scrimă Ana Maria Brânză, după retragerea din activate:Corpul meu îmi spunea: gata! Stop! Am nevoie să mă odihnesc! / EXCLUSIV


Citește și: Anamaria Prodan, mesaj tăios pentru Reghe, după ce a plecat de la Universitatea Craiova:„Nu mai are respectul copiilor. Este jenant

Citește și: Adevărul despre relația dintre Augustin Viziru și fratele său, Lucian:Avem mentalități diferite, nu avem treabă unul cu altul

Aflat la aproximativ 20 de kilometri de Kiev, Irpin este unul dintre orașele unde, după retragerea forțelor ruse, au fost descoperite atrocitățile la care au fost supuși civilii. Cei patru lideri europeni sunt însoțiți de ministrul ucrainean al Descentralizării și sunt înconjurați de mai multe echipe de securitate și soldați. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu participă la vizita de la Irpin.


Mesajul președintelui Klaus Iohannis

Președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi și cancelarul german Olaf Scholz au ajuns joi dimineață la Kiev cu un tren, în timp ce președintele român a mers pe o altă rută. Klaus Iohannis a fost întâmpinat la gara din Kiev de vicepremierul Olha Stefanishyna.


‘Mă aflu astăzi la Kiev, alături de Președintele francez Emmanuel Macron, Cancelarul german Olaf Scholz și Prim-ministrul italian Mario Draghi, pentru a ne arăta sprijinul puternic și solidaritatea deplină față de Președintele Zelenski și de poporul ucrainean. Această agresiune ilegală, nejustificată și neprovocată din partea Rusiei trebuie să înceteze!’, a scris președintele Iohannis pe Facebook.

Discuțiile dintre lideri au loc cu o săptămână înainte de Consiliul European din 23 iunie, când este așteptată o decizie a șefilor de stat și de guvern din UE referitoare la cererile de acceptare a candidaturii la aderare depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia.


În cadrul vizitei, care nu a fost anunțată în mod oficial din motive de securitate, liderii europeni sunt așteptați să își exprime sprijinul pentru țara afectată de războiul aflat în cea de-a 113-a zi.

Vizita are loc cu o zi înainte ca executivul UE să facă o recomandare cu privire la statutul candidaturii Ucrainei la UE, perspectivă faţă de care cele trei ţări au fost reţinute, relatează Agerpres. În schimb, Romania s-a pronunțat în favoarea aderării la UE atât a Ucrainei, cât și a Republicii Moldova.


Alertă de raid aerian în timpul vizitei celor patru lideri la Kiev

Liderii Franței, Germaniei și Italiei au ajuns joi dimineață la Kiev, pentru prima dată, cu un tren cu care au plecat miercuri seară din Polonia. La scurt timp, li s-a alăturat și Klaus Iohannis, care a ajuns la Kiev tot cu trenul. Cei patru oficiali se vor întâlni mai târziu cu președintele Volodimir Zelenski.

Alarmele de raid aerian au început să sune la Kiev, în timp ce în oraş se află președintele Klaus Iohannis, cancelarul german, Olaf Scholz, liderul francez, Emmanuel Macron, și premierul italian, Mario Draghi, potrivit BBC.


De la începerea războiului, a devenit ceva obișnuit ca în capitala ucraineană să se audă sirenele de raid aerian. Acestea nu anunță neapărat un atac, dar adeseori sună în semn de avertizare.

Foto: Facebook, Hepta