Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a ajuns vineri la Bucureşti, în prima sa vizită în România de la preluarea mandatului. Kamala Harris a fost primită la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. Prin vizita de astăzi, 11 martie 2022, SUA vor să transmită un nou semnal de susținere a statelor de pe Flancul Estic al NATO.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Kamala Harris a venit în vizită oficială în România în contextul amenințărilor de securitate produse de războiul de agresiune pe care Rusia l-a început împotriva Ucrainei. La ora 14.00, Kamala Harris și Klaus Iohannis au ajuns în holul Palatului Cotroceni și au făcut fotografia oficială, după care s-au retras pentru discuții tête-à-tête.
UPDATE 16:25: După declarații, vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, și președintele României, Klaus Iohannis, au participat și la o sesiune de întrebări și răspunsuri, notează libertatea.ro.
Întrebare: SUA au în vedere să suplimente trupele din România și să furnizeze o prezență permanentă? Există informații că războiul s-ar extinde spre România și Rep. Moldova?
Kamala Harris: SUA sunt angajate pentru apărarea României. Este o situație dinamică și tot timpul evaluăm situația care este există. În ceea ce privește comportamentul lui Putin nu pot specula, dar suntem foarte fermi și ca membri NATO un atac asupra unei țări este un atac asupra tuturor.
Klaus Iohannis: Nu avem date care să arate o agresiune asupra României. Acțiunea Rusiei a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar: unitatea NATO și hotărârea aliaților de a stat împreună și a se apăra împreună.
Întrebare: Crește criza umanitară, care credeți că este ieșirea din această criză?
Kamala Harris: De la început, SUA a încercat să se angajaze în activitități diplomatice. Putin nu a arătat nicio intenție să se implice în acțiuni diplomatice, am văzut acest lucru și la conferința de la Munchen. Noi am menținut activitatea noastră. Am observat de la Putin minciuni, dezinformare și agresiune. Noi considerăm că diplomația este modalitatea de a se rezolva aceste probleme și să ne asigurăm că aliații sunt puternici și există consencințe serioase.
„Un atac asupra unui stat NATO, este un atac asupra NATO. Vom apăra fiecare centrimetru din teritoriul NATO'
Klaus Iohannis: Pachetul de sancțiuni a fost discutat cu SUA și UE și vom continua să discutăm cu aliații noștri. Am arătat astăzi că suntem fermi hotărâți să apărăm articolul 5 al NATO, iar dacă vor fi necesare noi sancțiuni, acestea vor fi aplicate.
Întrebare: Considerați că Rusia a comis crime de război în conflictul din Ucraina?
Kamala Harris: Este foarte clar pentru SUA că orice atac intenționat asupra civililor este oribil și este o crimă.
Klaus Iohannis: Imaginile sunt șocante. Am discutat aceste chestiune cu doamne vicepreședinte și cu ocazia summitului de ieri, aceste chestiune trebuie documentate pentru că la momentul potrivit instanțele și autoritățile compentente să urmărească acest fapte și să se stabilească la nivel internațional dacă sunt crime de război, cine se face vinovat și ce sancțiuni trebuie să suporte. Este de neacceptat să vedem astfel de imagini în secolul 21 într-un război în Europa.
Întrebare: România și vecinii sunt supuși unor costuri uriașe în condițiile refugiaților. Aveți nevoie de mai mult ajutor?
Kamala Harris: Am discutat cu președintele Iohannis despre toate problemele. Trebuie să înțelegem că suntem tot timpul în comunicare cu președintele Iohannis și legat de vulnerabilitatea situației în zona. Ne dăm seama de locul geografic al României și ne uităm și la ceilalți aliați din regiune. În ultimele săptămâni am întârit sprijinul nostru.
Klaus Iohannis: Rusia și-a început atacul împotriva Ucrainei din sud, din zona Mării Negre. Este un scenariu de care am avertizat de-a lungul anului. România are aproximativ 650 de kilometri de granița cu Ucraina, cea mai lungă granița a nostră. Suntem îngrijorați în ceea ce privește flancul estic și de aceea lucrăm tocmai pentru a consolida flancul estic împreună cu vicepreședinta Harris. Am ridicat problema flancului estic care trebuie să fie puternic și bine echilibrat, pentru că dacă o parte a flancului estic este puternică, iar alta mai slabă, atunci nu e echilibrat. Flancul estic trebuie să fie puternic pentru a apărat întreaga alianță NATO.
Vicepreședintele SUA, după discuția cu președintele României
UPDATE 16:20: Declarațiile vicepreședintei Kamila Harris au venit la câteva minute după discursul lui Klaus Iohannis. Aceasta a precizat că a vorbit cu președintele României pentru a întări parteneriatul. Printre altele, ea a mulțumit poporului român pentru faptul că a primit refugiații din Ucraina. Kamala Harris purta o masca de protecție neagră, pe care și-a dat-o ulterior în timpul convorbirii cu președintele Klaus Iohannis.
În continuare, vă prezentăm o listă cu principalele declarații ale oficialului din SUA:
- Aș vrea să mă adresez direct poporului român și să mulțumesc poporului român din partea SUA. Sub conducerea președintelui Iohannis, România a fost extraordinară prin generiozitate și curajul pe care l-a arătat în acest moment.
- Am văzut cum ați primit refugiați și știm greutățile pe care le întâmpinați geografic. Ați arătat așa mult curaj.
- Am vorbit cu președintele Iohannis să întărim parteneriatul nostru.
- Angajamentul SUA față de articolul 5 este absolut ferm. Noi luăm foarte în serios acest lucru și suntem gata să acționăm și să înțelegem că un atac asupra unui stat NATO, este un atac asupra NATO. Vom apăra fiecare centrimetru din teritoriul NATO. Sunt în România să întăresc acest angajament și să mulțumesc poporului român.
- Pentru a demonstra angajamentul SUA am trimis recent batalionul Striker de 1.000 de militari, ceea ce duce la 2.000 de militari care sunt gata să apere flancul estic al NATO.
- Am fost foarte emoționată de informațiile pe care ni le-ați dat în legătură cu refugiații din Ucraina și referitor la problemele pe care le întâmpină. Suntem împreună, SUA și România, și vom face tot ce e necesar pentru a pune resurse în asistența umanitară.
- Vrem să mulțumim poporului român pentru că ați primit refugiații și ați oferit înțelegere.
Klaus Iohannis, primele declarații după discuțiile cu vicepreședintele Kamala Harris
UPDATE 16:05: Declarațiile de presă susținute de președintele Klaus Iohannis și vicepreședintele american Kamala Harris au avut loc cu întârziere față de programul oficial anunțat de Administrația Prezidențială. Declarația comună era anunțată la 15:30, la finalul discuțiilor dintre cei doi oficiali purtate Palatul Cotroceni.
În continuare, vă prezentăm principalele declarații susținute astăzi, 11 martie 2022, de Klaus Iohannis:
- Vizita dumneavoastră reflectă odată în plus profunzimea și solidaritatea parteneriatului strategic bilateral și angajamentul SUA pentru securitatea României și a aliaților de pe flancul estic.
- Dialogul continuu și coordonarea strânsă a SUA cu România și aliații a avut o contribuție esențială la conturarea răspunsului unitar și puternic a comunității internaționale la acțiunile Federației Ruse.
- Doamna vicepreședinte a reconfirmat în cadrul discuțiilor de astăzi angajamentul deplin al SUA privind articolul 5 din Tratatul NATO. Acest articol garantează că orice încercare de afectare a securității a unui stat NATO va primi răspunsul prompt, ferm, decisiv al întregii alianței.
- NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României. Este un scenariu pe care cu toții dorim să-l evităm, dar noi, ca aliați, nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce înseamnă respectarea angajamentelor care ne leagă.
- Am mulțumit pentru consolidarea prezenței militare a SUA în România. Am discutat despre necesitatea în acest context tensionat a creșterii în continuare a prezenței militare americane și aliate în România pe termen lung ca măsură suplimentare de asigurare a securității țării noastre și a întregii regiuni.
- România a înțeles că siguranța începe acasă și în acest sens am luat decizia de a crește cheltuielile pentru apărare de la 2% la 2,5%, fapt apreciat de partea americană.
- Este necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă NATO pe teritoriul României.
- Am discutat astăzi și despre coordonarea noastră în vederea unui răspuns comun în fața acestor provocări fără precedent, în deosebi în plan umanitar.
- După cum cunoașteți, am decis operaționalizarea la Suceava a facilității logistice umanitare, un așa numit hub, care inclusiv cu sprijinul UE are rolul de a colecta și coordona donațiile internaționale în domeniului ajutorului umanitar pentru cetățenii ucraineni. Am invitat și SUA să sprijine activitatea acestui centru.
- Aniversăm 25 de ani de la parteneriatul nostru strategic, care se află acum la cel mai înalt nivel din istorie sa. Pe lângă cooperarea consolidată în domeniul apărării și securității, am discutat cu doamna vicepreședinte să aprofundăm tuturor dimensiunilor parteneriatului strategic.
- Am discutat chestiunea Visa Waiver și sper să avem rezultate și pe acest domeniu.
În jurul orei 14.30, Kamala Harris a semnat în cartea de onoare și a avut un scurt schimb de replici public cu Klaus Iohannis, în care vorbit despre importanța parteneriatul România-SUA și i-a mulțumit președintelui României pentru întâlnire, potrivit Digi24.ro.
Președintele Klaus Iohanis i-a mulțumit, de asemenea, vicepreședintelui american pentru că este în România în aceste vremuri de conflict, iar vicepreședinta SUA a mai precizat că tocmai de aceea se află acum în România, ca să sublinieze angajamentul ferm față de țara noastră.
Citește și: Mircea Lucescu are conturile blocate în Ucraina.Antrenorul nu își poate retrage cinci milioane de dolari
Amabsada SUA în România a scris pe Facebook despre vizita vicepreședintelui american
„Vicepreședintele Kamala Harris a sosit în această după-amiază la București. Vizita ei reconfirmă puterea și unitatea NATO, precum și sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru 🇷🇴 România și aliații NATO în fața agresiunii ruse', scrie Ambasada Americii pe Facebook.
Cine a întâmpinat-o pe Kamala Harris la Cotroceni
Kamala Harris a ajuns la Palatul Cotroceni și a fost întâmpinată de președintele Klaus Iohannis. La platoul de ceremonii de la Palatul Cotroceni mai sunt și premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și președintele Senatului Florin Cîțu.
Din delegația de primire mai fac parte consilierii prezidențiali Luminița Odobescu și Ion Oprișor.
De ce a venit Kamala Harris în România
Despre această vizită oficială, Administraţia Prezidenţială a spus că prezenţa la Bucureşti a vicepreşedintelui Kamala Harris reconfirmă soliditatea Parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul ferm al Statelor Unite de a susţine securitatea României şi a aliaţilor NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea administraţiei americane pentru abordarea responsabilă şi implicată a ţării noastre în contextul ameninţărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse, precum şi în gestionarea fluxurilor de refugiaţi de la graniţe şi acordarea de asistenţă umanitară.
Întrevederea dintre cei doi oficiali se înscrie în cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situaţiei de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securităţii euroatlantice, şi vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliaţi din 11, 18 şi 28 februarie, la care a participat preşedintele Klaus Iohannis şi care au avut loc la iniţiativa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.
„În acest context, preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunităţii transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia„, a precizat Administraţia Prezidenţială.
Vizita vicepreşedintelui Kamala Harris are loc şi în contextul împlinirii, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic bilateral. De asemenea, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea dintre Klaus Iohannis şi Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea ataşamentului comun pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi promovarea valorilor şi rezilienţei democratice.
Ultimul vicepreședinte american care a vizitat România a fost chiar actualul președinte de la Casa Albă, Joe Biden, în 2014.