Ion Țiriac, drumul de la cerșetor la prinț. Povestea tumultoasă a celui mai bogat român: „Foamea m-a ajutat!”

.

Ion Țiriac este cel mai bogat român în momentul de față, averea lui ajungând, potrivit ultimelor estimări, la două miliarde de euro. Ion Țiriac a parcurs un drum deloc ușor, de la cerșetor la prinț, fostul sportiv traversând perioade extrem de grele în comunism, atunci când a simțit pe propria piele ce înseamnă foametea. Însă, miliardarul declară acum, din vârful topului celor mai bogați români, că foamea l-a ajutat să ajungă unde este acum.

 


„M-a ajutat foamea. E greu să vă spun eu, pentru că e greu să va identificați cu anii 50, cum făceai să obții un colac sau o bucată de pâine. Trebuia să inventezi tot felul de lucruri. Primele comerțuri pe care le-am făcut era să iei de la Moscova două ceasuri Pobeda și să le vinzi în țară cu 2 lei, iar cu 2 lei să cumperi 4 sticle de coniac și să le vinzi la Moscova cu 6 lei și așa mai departe’, s-a destăinuit Ion Țiriac, conform Libertatea.


La 13 ani, Ion Țiriac se angaja într-o fabrică de camioane, pentru a supraviețui. „Vremurile alea n-ar trebui să se întoarcă niciodată. Atunci s-a făcut foamea. După aia nu s-a mai făcut foamea până în ziua de astăzi în țară asta’, își amintește Țiriac.

Pe vremea liceului, Ion Ţiriac a fost exmatriculat pentru că avea antrenamente intense la hochei pe gheaţă, sport pe care-l practica atunci.

Pot să-mi exprim încă o dată public recunoştinţă în faţa familiei Maurer ( n.r. Ioan Gheorghe Maurer, fost prim-ministru în epoca Ceauşescu). Cum la o vârstă foarte fragedă am început să joc tenis cu dumnealui, ştia situaţia mea. La un moment dat,  m-am dus la cadre la Ministerul Tineretului şi Sportului şi mi-au spus: Domnule, dumneata nu mai ai paşaportul. Eu am reacţionat: Sunteţi nebuni?! Eu mâine trebuie să plec la Moscova, spuneţi-le şefilor.

Cum să nu am eu paşaport, ce, am omorât pe cineva?! Maurer dăduse ordin să-mi ia paşaportul până nu termin liceul. Ei, în patru luni de zile am terminat şi a IX-a şi a X-a şi Bacalaureatul. Și pe urmă mi s-a spus: Uite paşaportul, dar ce facultate vrei să faci?’, spunea Ion Ţiriac la Europa FM.


 

A câștigat împreună cu Ilie Năstase turneul de la Roland Garros

 

Ion Țiriac și-a terminat studiile la Institutul de Cultură Fizică din București. Turneele internaționale de tenis câștigate de Țiriac alături de Ilie Năstase l-au făcut faimos în lumea sportului.

Ion Ţiriac este proprietarul turneului de tenis de la Madrid, are afaceri în domeniul importurilor şi comerţului cu maşini, al asigurărilor şi în domeniul bancar, iar de cinci ani a deschis la Otopeni Ţiriac Collection, un muzeu al celor peste 170 de maşini de epocă din colecţia personală, potrivit capital.ro.


În 1990, acesta a înființat Banca Comercială Ion Țiriac, care se numește în prezent Unicredit Țiriac și care a ajuns să dețină sucursale în peste 10 țări din Europa.

Un alt domeniu de activitate în care s-a implicat Țiriac este comerțul cu combustibili.

În 1970, a câștigat împreună cu Ilie Năstase turneul de la Roland Garros. Țiriac a fost component al echipei României în Cupa Davis între anii 1959 și 1978, disputând trei finale, cu SUA, în 1969, 1970 și 1972, în toate trei avându-l că partener pe Ilie Năstase.


Din 1984 până în 1993 a fost managerul lui Boris Becker, tenisman german de clasă mondială.

Ion Țiriac este dețînătorul licenței turneului de tenis „BCR Open România’ din anul 1996.

Între anii 1998 – 2004, a deținut funcția de Președinte al Comitetului Olimpic Român.