Ce mesaj a transmis Ion Iliescu, după moartea Reginei Elisabeta a II-a: „Am avut ocazia să o cunosc și să discut cu ea”

.

Ce mesaj a transmis Ion Iliescu, după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Regretata suverană s-a stins din viață joi, 8 septembrie 2022, la reşedinţa de vară de la Balmoral. Vestea cutremurătoare a ajuns și la urechile fostului președinte al României. Potrivit spuselor lui, acesta a avut ocazia să o cunoască personal și să discute cu ea.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!


Ce mesaj a transmis Ion Iliescu, după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Moartea fulgerătoare a Reginei Elisabeta a II-a a întristat oameni din întreaga lume. La scurt timp după aflarea veștii cutremurătoare, și fostul președinte al României, Ion Iliescu a ținut să transmită un mesaj. Acesta a scris chiar pe blogul său, rememorând o amintire dragă cu marea suverană.

Ziua de 8 septembrie 2022 va rămâne un simbol al doliului național, mai ales pentru toți cei din Marea Britanie. Atunci, la reşedinţa sa de vară de la Balmoral, din Scoția, Regina Elisabeta a II-a și-a dat ultima suflare. După aflarea veștii, mii de persoane și-au exprimat regretul. Printre cei care au transmis mesaje de condoleanțe se află și Ion Iliescu.


Ce mesaj a transmis Ion Iliescu, după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Pe blogul său personal, Ion Iliescu și-a exprimat public regretele provocate de moartea fulgerătoare a Reginei Elisabeta a II-a. Acesta a mărturisit că apreciază munca pe care a depus-o în cei 70 de ani de domnie. Totodată, i-a recunoscut meritele pe care le-a adus în privința evoluției Angliei. Conform spuselor lui, decesul suveranei marchează „sfârșitul unei epoci istorice’.

Încetarea din viață a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a marchează sfârșitul unei epoci istorice, plină de schimbări, în care Marea Britanie a avut de jucat un rol de primă mână. Victoria Marii Britanii în cel de-al Doilea Război Mondial, la care Regina a participat direct, ca toată generația din care a făcut parte, a fost începutul unor reforme economice și sociale ce au influențat atât continentul european, cât și întreaga lume.


Și-a făcut datoria care-i revenea în sistemul politic britanic, fără ezitare, și fără să se lase purtată de convingerile sale personale, oricât de greu i-a fost asta, în momente delicate din viață. A fost o personalitate puternică, și complexă, dincolo de imaginea care ni se prezintă, ca de obicei, în astfel de momente.


Relațiile României cu Marea Britanie au fost neașteptat de corecte, în această lungă domnie a Reginei Elisabeta a II-a. Marea Britanie a fost un partener activ în efortul de industrializare și de modernizare a economiei României, a ajutat la pregătirea unor elite intelectuale și tehnice. A contribuit la formarea personalului necesar aderării noastre la UE și la NATO. Marea Britanie este o destinație predilectă pentru români, în ciuda ieșirii țării din UE‘, a scris Ion Iliescu pe blogul său.


„Am avut ocazia să o cunosc și să discut cu Regina’

De asemenea, Ion Iliescu a povestit că a avut ocazia să o cunoască personal pe Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a și chiar să discute cu ea. A descris-o drept o „personalitate puternică’ și „cu simțul umorului’. Nu în ultimul rând, fostul șef de Stat a povestit că are o amintire puternică alături de regretata suverană, din 2004.

„Am avut ocazia să o cunosc și să discut cu Regina, dincolo de constrângerile protocolului. O personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, și cu simțul umorului. Și care nu a uitat o clipă de interesele țării al cărui șef de stat era!


Păstrez o amintire puternică întâlnirii din 2004, în cadrul vizitei private în Marea Britanie, când Regina a oferit un dejun privat, la care a participat și marea noastră balerina Alina Cojocaru. Marea Britanie a pierdut, într-un moment delicat pentru Occident, și pentru democrație, ca sistem politic, un lider, și un liant al solidarității naționale, iar România un prieten și un reper’, a adăugat Ion Iliescu pe blogul său.


Când este înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a

Site-ul Casei Regale britanice și-a schimbat în negru fundalul după anunțul oficial al decesului Reginei Elisabeta a II-a, fiind o perioadă indisponibil. Prima pagină afișează o imagine-omagiu a suveranei defuncte și reia comunicatul oficial de la Palatul Buckingham:

„Regina a murit în pace la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine.


La moartea Reginei, Prințul Charles a devenit imediat noul monarh.

Urmează o perioadă de doliu național care va dura până la înmormântarea fostei suverane.

Ceremonia funerară se preconizează că va avea loc la 10 zile de la deces.

Trupul Elisabetei a II-a va fi mutat la Palatul Buckingham, unde probabil va rămâne timp de cinci zile.

Evenimentele sportive majore, inclusiv meciurile de fotbal și cricket, vor fi acum probabil amânate, în semn de respect’, se arată într-o sinteză Sky News, citată de Antena 3.

Sursă foto: Hepta, ioniliescu.wordpress.com