Ion Dichiseanu va fi înmormântat, sâmbătă, cu onoruri militare, în Cimitirul Bellu, lângă Ionela Prodan. Trupul neînsufleţit al marelui actor va fi depus vineri, la ora 13:00, în foaierul Teatrului Nottara, acolo unde cei care l-au îndrăgit îi pot aduce un ultim omagiu.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Sâmbătă, 22 mai, la ora 10.00, cortegiul va pleca spre Cimitirul Bellu, unde va fi depus în capelă, iar slujba de înmormântare va avea loc ora 12.00. Ion Dichiseanu va fi înmormântat cu onoruri militare. Întregul proces se va desfășura cu respectarea normelor sanitare în vigoare.
Ion Dichiseanu a murit joi, 20 mai, după o perioadă lungă de spitalizare. Actorul a ajuns să fie internat la Spitalul Floreasca cu ambii plămâni afectați de o pneumonie provocată de o bacterie. Actorul a fost testat negativ pentru COVID-19, însă în urma unei analize la o clinică privată i-a fost fatală, în urma ei contractând bacteria care i-a curmat viața.
Potrivit impact.ro, mormântul marelui actor a fost deja pregătit, marmura albă a crucii fiind deja gravată înainte de a se afla vestea tragică a decesului. Totodată, aflat pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu, locul unde va fi înmormântat Ion Dichiseanu se găsește lângă o altă artistă cunoscută, Ionela Prodan, care s-a stins din viață în 2018.
În anul 2019, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer.
Ion Dichiseanu a murit în brațele fiicei sale
Simona Florescu a declarat că Ion Dichiseanu a murit în brațele fiicei sale, exact cum și-a dorit să se întâmple. Vestea a venit ca un șoc, mai ales că starea de sănătatea părea să se îmbunătățească.
‘A murit în bratele Ioanei, asa cum și-a dorit să se întâmple, să fie alături. A murit la ora 3, atunci s-a constatat decesul. Nu ne vine să credem, se simțea mai bine până ieri. Chiar făcusem demersuri să îl ducem în Turcia, făcusem analize… De ieri se simțea mai rău, s-a decompensat și după 4 luni în spital a murit.
Am sperat până în ultimul moment, credeam că, totuși, se va recupera, dar organismul lui nu a mai avut putere să lupte. Acum tot greu cade pe Ioana și pe Adi, cu toate formalitățile… Nu pot să spun cât suferim cu toții’, a declarat Simona Florescu pentru fanatik.ro.
Cum s-a îmbolnăvit Ion Dichiseanu
„S-a dus să facă o radiografie, o simplă radiografie, pentru că i se părea că simte ceva la un plămân. Și i-am spus să merge să facem radiografia ca să se liniștească. Analizele au fost interpretate greșit. Ni s-a spus că este cancer. Nu are niciun cancer! Deci oamenii de acolo au citit că ar avea cancer. L-au trimis la o bronhoscopie, la o altă clinică privată, pentru a i se preleva și o biopsie.
La acea biopsie, o bacterie i-a infectat plămânul. Nu este vorba despre coronavirus. Este o bacterie foarte agresivă. Din punctul meu de vedere este o minune că vorbim despre el astăzi și că este încă alături de noi. A avut un diagnostic greu. Așa a ajuns la Spitalul Floreasca și medicii de acolo l-au pus pe picioare, mărturisea Ioana Dichiseanu, în urmă cu câteva luni.
Citește și: A murit Ion Dichiseanu!Actorul avea 87 de ani
Citește și: Ion Dichiseanu, ultimul interviu. Ce regret avea:„Nu am putut să…
Citește și: Mirela Vaida, apel disperat către autorități după ce a fost atacată iar:„Vreau ca statul să mă apere
Ion Dichiseanu, carieră impresionantă
În cele peste patru decenii cât a urcat pe scenă a jucat roluri rămase în istoria teatrului românesc. După Antoniu, i s-a oferit rolul lui Alioșa în Frații Karamazov, în anul 1962, ambele spectacole în regia lui George Teodorescu. Tot în 1962, a jucat în regia lui Radu Penciulescu Steaua polară de Sergiu Fărcășan și rolurile au continuat în mari spectacole precum: Oedip rege de Sofocle, regia Mircea Marosin (1964), O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia George Rafael (1966), Othello de W. Shakespeare, regia Cornel Todea (1969), Timon din Atena de W. Shakespeare, regia Dinu Cernescu (1978), Coriolan de W. Shakespeare, regia Dinu Cernescu (1979), Citadela sfărâmată de H. Lovinescu, regia Mihai Berechet (1984), Misterele Londrei, un musical după Pygmalion, de G.B. Shaw, regia Dominic Dembinski (1995), Îngeri în America de Tony Kushner, regia Theodor-Cristian Popescu (1999), Ce frumos e în septembrie la Veneția de Teodor Mazilu, regia Nicolae Scarlat (2001), Sărbători fericite de Jean Poiret, regia Dinu Cernescu (2003).
Ion Dichiseanu a avut și o importantă carieră în cinematografie, jucând în peste 50 de filme, iar a doua iubire a vieții lui, pe lângă teatru, a fost muzica, la concerte umplând săli și stadioane întregi.