Astazi are premiera in cinematografele romanesti Diaz', o docu-drama care spune povestea evenimentelor violente de la summitul G8 din Genova, din 21 iulie 2001. Monica Birladeanu ne-a povestit despre rolul ei in acest film, despre devotamentul cu care s-a implicat in acest proiect, dar si despre… cum isi va petrece ziua de nastere.
Monica, ce rol joci in docu-drama Diaz’?
Constantine, personajul meu din Diaz e o jurnalista acreditata de o televiziune americana, care asista la evacuarea victimelor din scoala Diaz dupa raidul politiei si care intelege ca adevarul e departe de cel pe care purtatorul de cuvant oficial al politiei italiene il livreaza la conferinta de presa cand afirma ca in noaptea precedenta nu s-a incercat decat anihilarea protestantilor black block . E prima care sesizeaza dimensiunea acestui abuz si in consecinta, pune intrebari deranjante pe care oficialitatile le trateaza cu o jenanta tacere.
Intr-o postare de pe Facebook spui ca a fost unul dintre cele mai ravasitoare filme la care ai lucrat si ca subiectul te atinge personal. De ce?
Pentru ca in documentarea pe care am facut-o pe acest subiect am inteles ca ce s-a intamplat acolo e o asasinare a drepturilor sociale de protest si a institutiei moralitatii. Un tanar de 21 de ani, Carlo Giuliani, a fost impuscat cu sange rece de unul din carabinieri iar apoi masina in care s-a tras a trecut cu rotile peste el. Iar aceasta infractiune si tot ce s-a intamplat in scoala Diaz a ramas fara o sentinta satisfacatoare pentru cei care au participat la aceasta actiune. Mie mi se pare mai mult decat suficient sa-ti simti carotida explodand de furie.
Cum a fost experienta lucrului la acest film?
Mai mult decat in alte filme cu subiect social, am simtit ca fac parte dintr-un moment care a marcat istoria formelor de protest ale societatii moderne si asta mi-a generat un imens devotament fata de proiect si fata de cei care au facut acest film posibil, producatorii Domenico Procacci si Bobby Paunescu. Chiar daca rolul meu in acest film e modest, nu m-a interesat nici dimensiunea lui, nici cate nopti nedormite presupune lucrul la acest film. Am vrut doar sa fiu parte din el.
Crezi ca un film angajat, precum Diaz (si cinema-ul, in general) are puterea de a schimba ceva in lumea in care traim?
Nu cred ca cinema-ul are puterea de-a schimba cu adevarat ceva in lumea in care traim astazi, cand puterea informatiei e impartita intre mii de canale de televiziune, retele de socializare, ziare in format electronic sau radiouri. Cred insa ca are inca puterea de-a face apel la constiinta maselor si de-a inspira inca intr-un fel sau altul.
Recent, ai participat la festivalul de film romanesc de la NY, Making Waves’. Poti sa ne impartasesti cateva impresii?
Corina Suteu, Oana Radu, Mihai Chirilov si cei de la Romanian Film Initiative au facut din acest festival un eveniment absolut exceptional, sub radarul publicatilor importante si influente in intreaga lume (ma refer la articolele din Wallstreet Journal si New York Times). La premiera filmului Despre Oameni si Melci’ s-a stat in picioare sau pe scarile salii de proiectie iar caldura cu care a fost primit acest film de catre publicul new-yorkez e de ne-egalat. Am vazut lacrimi in ochi si emotii puternice in sufletul celor care au iesit de la film. Mi se pare absolut generos si laudabil ca exista organizatii care sprijina vocile regizorilor romani si fac ca acestea sa fie auzite in intreaga lume.
Miercurea viitoare, pe 12 decembrie, implinesti 34 de ani! Cum vei petrece de ziua ta si ce dorinte ai la aceasta varsta?
Probabil ca saptamana viitoare voi petrece cu prietenii aici, in Los Angeles, iar apoi as vrea sa merg cu fratele meu sa vad Grand Canyon, sa stau asezata pe-o stanca, sa fac poze, sa beau un suc si sa ascult vuietul naturii.
Interviu de Adina Rosetti