[VIDEO] Interviu: Mircea Radu, fotograful vedetelor care citesc

.

Sambata, la vernisajul expozitiei de fotografie Eu citesc. Dar tu?' de la targul de carte Gaudeamus era aglomeratie mare. Zeci de jurnalisti, fani si vedete venisera alaturi de Mircea Radu, autorul expozitiei, pentru a sustine proiectul acestuia si a-i cere autografe. I-am cerut si eu lui Mircea un autograf si un interviu, si m-am ales, in plus, si cu o sedinta foto ad-hoc!

 


 

Mircea Badea citind o carte despre James Bond, Oreste mangaiat de aripile unei statui de piatra, cu o carte misterioasa in brate, actrita Ileana Popovici ridicandu-si privile catre obiectiv dintr-un volum de Voiculescu, Dana Deac savurand scrierile lui Dalai Lama. Iata numai cateva dintre fotografiile ce au putut fi admirate la targul de carte Gaudeamus, in cadrul expozitiei Eu citesc. Dar tu?’.

 

Ideea i-a venit lui Mircea Radu plimbandu-se intr-o zi prin parcul Herastrau si observand ca oamenii par sa-si fi pierdut obiceiul lecturii. Asa ca, impreuna cu prietenii sai Dinu Lazar si Vlad Epstein, au gandit acest proiect, in speranta ca, prin puterea exemplului, vor reusi sa redeschida apetitul pentru citit. Primele modele’ i-au fost chiar prietenii apropiati: Cristian Topescu, Dana Deac, Eugenia Voda, Ileana Popovici, Monica Pop, Mircea Badea, Oreste, Razvan Mazilu si Sergiu Nicolaescu. Sunt oameni care si-au construit cariera netrisand, oameni de la care publicul are ce invata’.


 

Fotografiile expuse sunt doar inceputul, Mircea are de gand sa-si duca mai departe proiectul, imortalizand (nu pe pelicula, ci digital, cu aparatul sau Leica) si alte personalitati alaturi de cartile lor preferate, cartile care-i reprezinta sau care, pur si simplu, cartile care se gasesc pe noptiera lor.

 

 

Dupa cum veti vedea in interviul video, Mircea a fost atat de amabil incat mi-a facut si o fotografie (pacat ca nu aveam nici o carte la mine!) si a recomandat cateva dintre cartile care i-au placut mult in ultima vreme: Conjuratia imbecililor’ de Kennedy OToole si Lumea vazuta de Garp’ de John Irving.


 

Iar daca va asteptati cumva sa-l intalniti citind pe vreo banca in parc, imi pare rau sa va dezamagesc, dar Mircea Radu iese in parc cu… cainele, si prefera sa citeasca in intimitatea caminului sau si in alte locuri.

 

[gallery ids=""]

 

Interviu de Adina Rosetti

Video: Robert Hanciarec