Începe a 68-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes

.

 

Icon al cinematografie franceze, Catherine Deneuve si-a făcut deja apariţia pe Croazetă, alături de echipa care a realizat La tete haute’, filmul care deschide anul acesta Festivalul de film de la Cannes, desfasurat intre 13-24 mai.


Cea de-a 68-a ediţie a celui mai prestigious şi mediatizat festival de film din lume o are pe afiş pe Ingrid Bergman, o altă actriţă de referinţă a cinemtografiei mondiale, care anul acesta ar fi împlinit 100 de ani.

19 filme intră în competiţie pentru Palme dOr, premiu care va fi acordat pe 24 mai de juriul prezidat de fraţii Ethan şi Joel Coen, premiaţi în mai multe rânduri la Cannes.

Adorăm Cannes-ul şi festivalul pe care îl găzduieşte. Am venit de atâtea ori aici. Acest festival a făcut atât de multe lucruri pentru noi’, a declarat Ethan Coen pentru Le Figaro.


Lambert Wilson, maestru de cremonii, va da în această seară startul oficial al festivalului care se va deschide cu proiecţia lungmetrajului „La tete haute’, regizat de Emmanuelle Bercot.

Joi va avea premiera mult aşteptatul „Mad Max: Fury Road’, Charlize Theron aflându-se deja la Cannes pentru această proiecţie.

În selecţia oficială Un certain regard (care numără 19 filme) au fost nominalizate şi două filme româneşti: „Comoara' , în regia lui Corneliu Porumboiu şi „Un etaj mai jos', cel mai nou film al regizorului Radu Muntean.


Scurtmetrajul independent Ramona’, în regia lui Andrei Crețulescu, va fi prezentat în  competiția oficială a prestigioasei secțiuni paralele Semaine de la Critique’, care se desfășoară între 14-22 mai.