Laura Cosoi şi-a făcut timp de curând să pregătească Choux a la crème, un desert minunat, care, deşi nu este foarte uşor de făcut, este absolut delicios.
Pentru acesta ai nevoi de următoarele ingrediente:
Ingrediente (aproximativ 30 buc):
Coji: 150 ml ulei, 180 ml apa, 200 g faina, 4-5 oua, 2 varfuri de cutit de sare.
Crema: 100 g amidon,100 g faina, 700 ml lapte, 4 oua, 180 g zahar, vanilie, un varf de cutit de sare, (100 g unt, optional)
Frisca: 200 ml smantana de frisca , 2-3 linguri de zahar pudra.
Modul de preparare al cojilor’:
Se toarna apa intr-un vas mediu, apoi uleiul si se adauga sarea. Se pun la foc pana la punctul de fierbere, se toarna intreaga cantitate de faina, in bloc si se amesteca energic pana se inglobeaza toata faina, iar aluatul se aduna lasand curati peretii vasului. Aluatul obtinut se lasa la racit dupa care se incorporeaza ouale, rand pe rand, pana cand aluatul devine o pasta omogena. Cuptorul trebuie incins la o temperatura de 180 ºC. Aluatul se spriteaza pe tava tapetata in prealabil cu posul in forma de aveline la o distanta de 4cm, in dimensiunea unei nuci. Se dau la cuptor unde se tin la temperatura de 180 ºC pentru aproximativ 15 min pentru ca apoi temperatura sa fie redusa la aprox 120 ºC pana cand cojile vor avea aspect pufos si vor fi uscate si aurii. Atentie, nu deschide usa cuptorului deoarece cojile se vor lasa. Dupa racire se taie capacele cojilor.’
Modul de preparare al cremei:
Laptele se pune la foc intr-o cratita impreuna cu vanilia si se incalzeste. Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se amesteca cu zaharul pana cand acesta se dizolva, apoi se inglobeaza amidonul si faina cernute si se amesteca pana la omogenizare. Laptele incalzit se toarna in fir subtire in cantitati mici astfel incat, prin amestecare continua sa nu se formeze cocoloase. Se toarna apoi in cratita in care a fost incalzit laptele si se da la foc amestecand continuu pana cand crema se ingroasa ca o budinca. Se lasa sa se raceasca. Se spumeaza albusul cu 2 linguri din zaharul pentu crema. Se inglobeaza apoi bezeaua cu crema fiarta pana la omogenizare.’
După toate aceste operaţiuni, nu îţi mai rămâne decât să umpli cojile cu cremă şi să le ornezi, la alegere, cu frişcă sau cu ciocolată. Este indicat să le savurezi după 12-24 de ore, asta dacă rezişti atât de mult timp tentaţiei. Mai multe reţete ale Laurei poţi găsi în volumul Rămâi la masă?’, lansat de frumoasa vedetă în primăvara acestui an.
Foto: lauracosoi.ro, Facebook