Ghid pentru masa de Crăciun. Ce sortiment de vin așezi lângă sarmale și cozonac

.

Roşu, alb sau roze, vinul este un element important al fiecărei mese, mai cu seamă dacă vorbim despre Crăciun. Specialiştii susţin, însă, că trebuie să urmărim o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor şi alegerea vinului se face întotdeauna cu atenţie, în funcţie de ceea ce avem în farfurie.


Toba,
caltaboșul, sângeretele sau șoriciul, sărmăluțele, friptura de porc sau
cozonacii pufoși sunt doar câteva dintre bucatele tradiţionale de Crăciun,
nelipsite din casele românilor. Acestea sunt stropite din belşug cu vin şi
nelipsita ţuică, însă trebuie să avem mare grijă la ceea ce turnăm în pahar
pentru că riscăm un fiasco gastronomic. Băutura aleasă în mod greşit poate
ruina o masă, în aceeaşi măsură în care ceea ce se află în farfurie poate
denatura gustul unui vin. Aşadar, impresiile gustative create la masă nu
trebuie să intre în conflict, ci să meargă în acelaşi sens şi să se pună
reciproc în valoare.


„Bucătăria românească este una dintre cele mai apreciate din lume, iar bucatele tradiţionale de Crăciun au un farmec special în casa fiecărui român. Aşteptăm tot anul piftia, sarmalele, caltaboşii, slănina, pomana porcului, șoriciul sau cârnaţii, însă toate aceste bucate delicioase specifice Crăciunului la români au la bază carnea de porc, o carne grasă şi săţioasă alături de care trebuie să aşezăm un vin care ănu doar să completeze aromele, ci şi să ajute la procesarea şi absorbţia grăsimilor’, afirmă Livia Gîrboiu, degustător autorizat de vinuri.

 „La români se obişnuieşte ca înainte de masă, mai cu seamă la Sărbătorile de Iarnă, să se bea ca aperitiv o băutură spirtoasă, tradiţionala palinca în cele mai multe cazuri, însă aceasta este agresivă atât pentru bolta palatină, cât şi cu organele implicate în metabolizarea alcoolului. Recomand, mai degrabă ca, în așteptarea mesei, să se servească un vin spumant sec, care să deschidă pofta de mâncare’, susţine specialistul.


Spune-mi
ce mănânci, ca să-ţi spun ce vin să bei!

  • La
    servirea gustărilor, a antreurilor sau înaintea lor, în cadrul socializărilor
    dinaintea mesei, se recomandă vinurile uşoare, vinurile albe, seci, şampania
    sau vinurile albe demiseci şi cele roze.
  • Recomandarea
    pentru friptura de porc, sarmale şi cârnaţi este vinul roșu, sec.
  • La
    servirea preparatelor din peşte se recomandă vinuri albe seci, iar cu cât este
    peştele mai gras cu atât vinul trebuie să fie mai acid.
  • Preparetele
    de bază merg perfect cu vinurile roşii, aşadar: la carnea albă se recomandă
    vinuri roşii, uşoare, buchetoase; la carnea roşie se recomandă vinuri roşii
    pline, puternice, generoase; la carnea de vânat se recomandă vinuri seci, vechi
    de calitate superioară.
  • Desertul
    tradițional pentru masa de Crăciun îl reprezintă cozonacii, care se armonizează
    foarte bine cu vinuri albe sau roze, dulci.