Gheorghe Turda dezvăluie care a fost ultima dorință a lui Toma Caragiu, înainte de a muri în cutremurul din 1977: „M-a rugat așa...”

.

Gheorghe Turda dezvăluie care a fost ultima dorință a lui Toma Caragiu, înainte de a muri în cutremurul din 1977. La începutul lunii martie se împlinesc 46 de ani de la moartea marelui actor Toma Carragiu, care a pierit în urma cutremurului devastatator din 1977, din România. Gheorghe Turda povestește cum s-a întâlnit cu regretatul artist și prieten, Toma, cu o seară înainte de marele dezastru ce avea să ia viața a peste 5.000 de oameni. Turda a rememorat cu emoție care a fost ultima rugăminte a lui Toma Caragiu, înainte de a muri.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!


Gheorghe Turda dezvăluie care a fost ultima dorință a lui Toma Caragiu, înainte de a muri în cutremurul din 1977. Marele actor Toma Caragiu s-a stins din viață la 4 martie 1977, în timpul cutremurului devastator care a făcut peste 5.000 de victime, dintre care 3.000 doar în București. Cântărețul de muzică populară a rememorat ultima întâlnire pe care a avut-o cu dragul său prieten, Toma, cu doar câteva ore înainte de dezlănțuirea dezastrului. Turda a mărturisit că a scăpat ca printr-o minune a sorții din calea cutremurului. Iată ce s-a întâmplat în ultimele ore de viață ale lui Toma Caragiu și care a fost ultima sa dorință.


Gheorghe Turda dezvăluie care a fost ultima dorință a lui Toma Caragiu, înainte de a muri în cutremurul din 1977

Gheorghe Turda și-a amintit cu emoție de momentul în care l-a văzut ultima dată pe marele actor Toma Caragiu, cu doar câteva ore înainte ca acesta să moară. Cântărețul s-a întâlnit cu Toma în seara de 3 spre 4 martie 1977, cei doi locuind de fapt în același bloc. Maestrul l-a rugat pe Gheorghe Turda să-i cumpere un pachet de țigări.


„Toma Caragiu obișnuia, seară de seară, să își plimbe câinele, un caniș simpatic. El locuia deasupra noastră, în acel bloc care, din păcate, s-a prăbușit la cutremur.

Mă ruga mereu să îi cumpăr de la bar câte un pachet de Kent, se vindea pe lei, era de altfel singurul bar din centrul Bucureștiului unde se vindeau țigările Kent la liber, un pachet costa între 80 și 100 de lei. Cu o seară înainte de marele cutremur, mai exact pe 3 martie 1977, Toma Caragiu m-a rugat așa: „Măi, Ghițucă, cumpără-mi și mie un poc, un pachet de Kent, până mă întorc, mă duc să îmi plimb câinele’.


Eu l-am așteptat cu Kentul, el mi-a dat banii și ne-am salutat de seară bună’, povestește, cu tristețe, Gheorghe Turda, exclusiv pentru Impact.ro.

Cum a supraviețuit Gheorghe Turda cutremurului din 1977


Gheorghe Turda a mărturisit că ceea ce l-a salvat de la un sfârșit tragic, sub dărâmăturile blocului în care era vecin cu Toma Caragiu, a fost faptul că a mers la apartamentul lui din Balta Albă. La scurt timp, Turda a revenit în centrul Bucureștiului, unde a văzut că locuința sa era complet distrusă.

„N-am mai mers în seara aceea, pe 4 martie 1977, la bar, pentru că voiam să-mi văd apartamentul meu nou din Balta Albă. Apoi, când am auzit ce s-a întâmplat, am fugit repede în centru. Am văzut blocul prăbușit și m-am îngrozit.


Puteam muri și eu, acolo, strivit. După vreo săptămână, au găsit și resturile hainelor mele de scenă, păstrate la local, pantalonii și brâul din piele, erau prăfuite, mucegăite, ude. Soldații mi-au găsit și clopul, dar l-am dăruit lor. În plus, trebuia să mă mut în locul solistei Doinei Badea, și ea moartă la acel cutremur.

N-am putut face schimb de locuință până pe 4 martie pentru că primarul de la acea vreme, care trebuia să îi dea ei repartiție în Centrul Civic, o programase în luna mai. Dacă eram la bar muream, dacă mă mutam în locul Doinei Badea muream și acum aș fi fost de mult oale și ulcele. M-a iubit Dumnezeu!‘., a povestit Turda pentru aceeași sursă.


Cum a fost găsit Toma Caragiu, după cutremur

Toma Caragiu a fost găsit, alături de regizorul Alexandru Bocăneț, la șase zile de la cutremur, sub ruinele clădirii în care locuia. Trupurile neînsuflețite ale celor doi artiști și prieteni au fost găsite într-o îmbrățișare. Toma Caragiu a fost îngropat a doua zi, pe 11 martie, la Cimitirul Bellu, din Capitală.