Gala Oscar 2021. Alexander Nanau, regizorul filmului Colectiv, pe covorul roșu. România rămâne cu două nominalizări istorice

.

Pentru prima oară în istoria Galei Oscar, România este nominalizată la cea mai prestigioasă gală cinematografică. Nu o dată, ci de două ori, cu filmul Colectiv, regizat de Alexander Nanau și bazat pe anchetele jurnalistice realizateși publicate de colegii noștri de la Gazeta Sporturilor.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Câștigătorii premiilor Oscar 2021 sunt anunțați în această noapte, cea de-a 93-a gală a Academiei Americane de Film fiind difuzată în peste 225 de țări. România a reușit marea performanță de a fi nominalizată în premieră la această gală, filmul „Colectiv’, regizat de Alexander Nanau, fiind nominalizat la două categorii: cel mai bun lungmetraj internaţional și cel mai bun lungmetraj documentar.


România este reprezentată pe covorul roșu de la Oscar de regizorul Alexandru Nanău și de producătoarea filmului Colectiv Bianca Oana.

Gala premiilor Oscar a început cu un scurt discurs susținut de actrița Regina King, care a amintit de provocările cauzate de pandemia de COVID-19, dar și de măsurile luate pentru ca gala Oscar să se desfășoare în siguranță.


Oscar 2021. Cel mai bun documentar: „My Octopus Teacher'

Documentarul Colectiv, bazat pe investigațiile jurnaliștilor de la Gazetei Sporturilor, regizat de Alexander Nanau, a ratat Oscarul pentru „Cel mai bun documentar’. Asta, deși s-a bucurat de un succes răsunător la toate festivalurile internaționale la care a participat. Statueta de aur a revenit documentarului „My Octopus Teacher'.

Oscar 2021. Cel mai bun film străin: Another Round

Oscarul pentru cel mai bun film străin a fost câștigat de filmul danez „Another Round’, considerat de critici drept principalul favorit. La această categorie a concurat și filmul Colectiv. În discursul de mulțumire, regizorul danez Thomas Vinterberg a spus că filmul este despre „patru bărbați depravați’. El a trofeul fiicei sale, care a murit într-un accident de mașină, în timpul filmărilor. „Îi simțim lipsa și o iubim… am sfârșit prin a face acest film pentru ea’.


Cătălin Tolontan, înainte de Oscar 2021: „O noapte unică pentru jurnalism'


Cătălin Tolontan, înaintea Galei Oscar 2021: „Este o noapte unică pentru presa din România. Și pentru jurnalism, în general. Asta pentru că un ziar de sport, Gazeta Sporturilor, și-a onorat tradiția veche de 97 de ani. Ori de câte ori credem că România e neputincioasă sau „nu are nici o șansă’ ne putem aminti că, în 1924, când la București apărea Gazeta Sporturilor, doar Italia și Ungaria mai aveau cotidiene de sport, dintre țările europene. Statistica nu e definitivă, dar ea indică ceva’