Fratele lui Cătălin Moroșanu a fost trimis în judecată într-un dosar de fraudă instrumentat de procurorii DIICOT. Claudiu Moroșanu e acuzat de tranzacții fictive cu aur. Fratele lui Cătălin Moroșanu a mai avut probleme cu legea și în 2018, fiind implicat atunci într-un dosar ce vizează infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă și constituire de grup infracțional organizat.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Claudiu, fratele mai mic al lui Cătălin Moroșanu, a fost trimis în judecată într-un dosar de tranzancții fictive cu aur, instrumentat de DIICOT. Decizia a fost luată marți, 15 februarie 2022 de Curtea de Apel Iași și este definitivă. Curtea de Apel Iași a mers pe mâna DIICOT și a trimis în judecată grupul din care face parte și fratele lui Cătălin Moroșanu.
Prin această hotărâre, magistrații au anulat decizia anterioară a Tribunalului Iași, prin care dosarul urma să fie restituit procurorilor pentru completarea urmăririi penale.
Veste bună pentru fratele lui Cătălin Moroșanu, trimis în judecată pentru fraudă
Vestea bună pentru fratele lui Moroșanu este că instanța a admis excluderea din dosar a unor probe.
‘În temeiul art. 425 ind.1 alin.7 pct.2 lit.a C.proc.pen. şi art. 347 C.proc.pen., admite contestaţia formulată de P.Î.C.C.J. – D.I.I.C.O.T., Serviciul Teritorial Iași, împotriva încheierii nr. 75/CP din 02.06.2021 pronunțate de Tribunalul Iași în dosarul nr. 4786/99/2019/a1, pe care o desființează, în parte.
Rejudecând cauza: Înlătură din încheierea atacată dispoziția de restituire a cauzei la D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași ca urmare a imposibilității stabilirii obiectului și limitelor judecății. Dispune începerea judecății în cauză. Menține celelalte dispoziții ale încheierilor din 02.06.2021 și din 18.11.2020 pronunțate de Tribunalul Iași în dosarul nr. 4786/99/2019/a1 care nu sunt contrare prezentei, inclusiv dispoziția privind eliminarea din conținutul rechizitoriului a referirilor la mijloacele de probă care au fost excluse’, se arată în decizia instanței de la începutul acestei săptămâni, citată de FANATIK.
Citește și: Smiley, declarație surprinzătoare despre Laura Cosoi, în direct:„E o femeie…
În 2018, fratele lui Cătălin Moroșanu a fost reținut de DIICOT
Claudiu Moroșan, fratele luptătorului de kickboxing Cătălin Moroșan (cunoscut ca Moroșanu), a fost reținut în 2018 de către procurorii DIICOT Iași, alături de alte patru persoane. Alte 15 persoane au fost plasate sub control judiciar.
Consilier judeţean din partea PNL, la fel ca fratele său, Claudiu Moroșan ar fi fost implicat într-o reţea de evaziune şi spălare de bani.
Potrivit anchetatorilor, în dosarul deschis din 2012, membrii rețelei ar fi făcut tranzacții fictive cu aur, a căror finalitate era decontarea fictivă de TVA. DE asemenea, acești ar fi făcut și tranzacții ilegale cu aur, iar uneori metalul prețios fiind scos în afara ţării fără documente.
Claudiu Moroșan, alături de nume grele, în dosarul de evaziune fiscală
Printre cei reținuți în 2018 alături de Claudiu Moroșanu se numără soțul unei judecătoare din județul Alba, oameni de afaceri care dețin francize ale unor magazine de lux precum și mai multe persoane de etnie romă din județul Iași. Pe lista inculpaților apare și numele lui Alessandro Amato, fondator al lanțului de magazine de bijuterii Cellini. Prejudiciul stabilit de procurori în această cauză se apropie de 3,5 milioane lei.
Fratele lui Cătălin Moroșanu, în calitate de administrator al societății comerciale Gold Brut International, este acuzat că, alături de alți membri ai rețelei, ar fi făcut tranzacții fictive cu aur, a căror finalitate era decontarea nelegală de TVA. Membrii grupării mai sunt bănuiți că ar fi realizat tranzacții ilegale și că, în unele cazuri, metalul prețios era scos în afara țării fără documente.
Ce spunea Poliția despre schema infracțională de tranzacții fictive cu aur, în care a fost implicat fratele lui Moroșanu
‘Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2012 – 2015, aceștia ar fi creat circuite financiare, contabile şi bancare şi ar fi facilitat, începând cu înregistrarea în contabilitatea mai multor societăți comerciale, controlate de membrii grupului, a unor facturi fiscale eliberate pentru relaţii comerciale fictive, pe de o parte, obţinerea, de către aceste societăți comerciale, a unor reduceri importante de impozit pe profit şi T.V.A. şi, pe de altă parte, crearea premiselor obținerii unor sume importante de bani, prin solicitările de rambursare a T.V.A, ca urmare a interpunerii frauduloase în activitatea comercială derulată de mai multe firme fantomă.
De asemenea, o parte din membrii grupării ar fi deschis conturi în numele societăţilor fantomă, iar banii proveniți din infracţiuni ar fi fost transferați în conturile respective, fiind retrași ulterior, în numerar şi predați altor membri ai grupării infracţionale, cu scopul de a fi disimulată originea ilicită a banilor’, se arăta într-un comunicat al poliției, emis în 2018.