Franța trimite portavionul nuclear Charles de Gaulle mai aproape de România. Care este motivul

 Dumba Gabriela
.

Charles de Gaulle, portavionul cu propulsie nucleară al Franţei, va fi trimis mai aproape de România, în contextul războiului din Ucraina. Portavionul nuclear Charles de Gaulleva efectua misiuni 'de descurajare'.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Anunțul a fost făcut chiar de ministrul francez al Apărării. Florence Parly a declarat că aeronava va pleca din zona Mării Mediterane și va veni spre țara noastră. Motivul pentru care portavionul se va deplasa mai aproape de România este acela de „a executa misiuni de poliţie aeriană, recunoaştere şi culegere de informaţii', a declarat ministra franceză a Apărării, Florence Parly, la postul de televiziune BFMTV.

French Navy Ships In The Harbor Of ToulonFrench Navy Ships In The Harbor Of Toulon

'Portavionul nostru Charles-de-Gaulle și escorta sa au părăsit Cipru pentru a putea ajunge într-o zonă din Mediterana de unde avioanele noastre Rafale și avioanelor noastre de recunoaștere vor putea să efectueze misiuni de poliție aeriană, recunoaștere, informare' a spus  Florence Parly.

Avioanele de pe Charles de Gaulle vor zbura „în direcţia nord, spre teritoriul României, în misiuni de supraveghere şi descurajare', a spus Parly.

În acelaşi timp, ministerul francez al Apărării a anunţat că armata franceză va supraveghea desfăşurarea conflictului din Ucraina „fiind pregătită pentru orice eventualitate'.

'Aceste avioane vor zbura spre nord, spre teritoriul României, unde vor avea capacitatea de a observa și de a descuraja. Intenția este să spunem, suntem aici și dacă trebuie să ne apărăm, o vom face', a adăugat ministrul francez al Apărării.

Citește și: Armata rusă a incendiat centrala nucleară din Zaporojie. Volodimir Zelenski:'Acest stat terorist recurge la teroarea nucleară'

Citește și: Putin, discurs halucinant. Spune că ucrainenii au fost „spălați pe creier de naziști' și că soldații ruși sunt „adevărații eroi'

Ce misiune inițială avea portavionul nuclear Charles de Gaulle

Pe 20 ianuarie 2022, Franţa anunţa că portavionul cu propulsie nucleară Charles de Gaulle – considerat un „instrument de putere şi de influenţă excepţional' – va pleca în Marea Mediterană în februarie pentru a participa la lupta împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi Irak.

În luna aprilie, nave militare şi avioane franceze erau programate a fi desfăşurate în apropiere de România, pentru a participa la manevre militare în Marea Neagră.

De ce nu poate intra în Marea Neagră portavionul nuclear Charles de Gaulle

Portavionul francez nu poate intra în Marea Neagră din cauza prevederilor Convenţiei de la Montreux.

Convenţia de la Montreux, încheiată în 1936, prin care Turciei i se acordă control asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, autorizează libera trecere a navelor prin strâmtoare, însă limitează numărul şi dimensiunile acestora. Documentul limitează, de asemenea, în cazul navelor militare, durata prezenţei lor în zonă, potrivit digi24.ro.

În general, navele de război ale ţărilor din afara regiunii, cu o greutate mai mare de 10.000 de tone nu pot intra în Marea Neagră. În cazul în care mai multe vase ale aceleiaşi ţări intră în Marea Neagră, tonajul lor total nu trebuie să depăşească 45.000 de tone.

În plus, navele ţărilor din exteriorul regiunii nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile consecutiv. Portavioanele – precum cel francez Charles de Gaulle – nu au acces, iar statele care trimit nave în Marea Neagră trebuie să îşi anunţe în avans Turciei intenţiile.

Citeste mai multe informatii despre Marea Caspica, Marea Nordului sau Marea Moarta!

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton