Special pentru cititorii Viva!, Laura ne-a împărtăşit reţetele potrivite meselor mai cumpătate de după perioada Sărbatorilor, dar nu mai puţin savuroase.
Iată pentru astăzi reţeta unui tort de morcovi şi a unui dovleac cu carne de vită.
Mai multe reţete găseşti în cartea Laurei, „Ramai la masa?”, apărută la editura Curtea Veche Publishing.
Dovleac cu carne tocată de vită
Ingrediente:
2 linguri de ulei de măsline
3 căţei de usturoi
2 fire de ceapă verde
1 kg de carne tocată de vită
2 linguriţe de nucşoară
cimbru
½ legătură de mărar
sare
piper
½ dovleac
Mod de preparare:
Pune într‑o tigaie, la încins, uleiul de măsline, împreună cu usturoiul şi ceapa tăiate mărunt. Lasă‑le până când se colorează puţin, după care adaugă carnea tocată. Înglobează apoi nucşoara, cimbrul (sau foloseşte cimbrişor, dacă preferi) şi mărarul, asezonând cu sare şi piper după gust. Amestecă în mod constant, ca să nu se formeze aglomerări de carne, timp de 15 minute, până când se rumeneşte totul.
Taie dovleacul, decupându‑i un capac, scobeşte‑l ca să‑i scoţi seminţele şi nervurile, apoi umple jumătate din el cu carnea tocată rumenită. Aranjează deasupra capacul dovleacului şi pune‑l pentru 20 de minute la cuptor, pe care l‑ai încins în prealabil la 180°C. Serveşte dovleacul umplut tăind radial felii din el.
Vezi o metoda rapida de a face dovleac copt!
Tort de morcovi
Ingrediente:
Pentru blat
3 ouă
280 g de zahăr brun
270 g de făină
200 ml de ulei de floarea‑soarelui
400 g de morcovi daţi pe răzătoarea mică
140 g de stafide
120 g de nuci pecan şi/sau alune de pădure, mărunţite
1 pliculeţ de praf de copt
2 linguriţe de scorţişoară
½ linguriţă de nucşoară
2 vârfuri de cuţit de sare
Pentru cremă
350 g de cremă de brânză (de la frigider)
70 g de unt (la temperatura camerei)
1 linguriţă de esenţă de vanilie sau 1 baton de vanilie
220 g de zahăr pudră
coaja rasă de la 2 portocale
Mod de preparare:
Pentru a rezulta un blat cât mai pufos, procedează în modul următor. Mai întâi separă ouăle; bate gălbenuşurile cu ⅔ din cantitatea de zahăr, apoi toarnă făina. După ce ai omogenizat, adaugă în compoziţie uleiul, morcovii raşi, stafidele, nucile pecan sau alunele, praful de copt, scorţişoara, nucşoara şi sarea. Amestecă bine totul.
Separat, bate energic albuşul, împreună cu restul de zahăr, ca să obţii o spumă cât mai tare. Apoi încorporează, treptat şi lent, spuma de albuş în compoziţia cu morcovi — încearcă să amesteci cât mai puţin şi delicat, altfel albuşul se va lăsa, iar blatul va avea de suferit.
Tapetează cu puţin unt şi făină forma aleasă pentru copt, care trebuie să fie rotundă şi înaltă. Toarnă imediat compoziţia de blat în aceasta, iar apoi pune‑o în cuptorul încins în prealabil la 180°C, pentru aproximativ 40 de minute. (Verifică gradul de coacere spre finalul intervalului de timp: introdu în centru o scobitoare, iar dacă o extragi curată, înseamnă că blatul s‑a copt.)
Pentru prepararea cremei, amestecă toate ingredientele acesteia cu ajutorul unui mixer, după care lasă compoziţia în frigider.
Când blatul este gata, scoate‑l atent din formă, lasă‑l să se răcească, apoi taie‑l pe orizontală în două sau trei foi. Unge foile cu cremă, netezind îngrijit stratul de la suprafaţă. Ornează tortul după inspiraţie — de pildă, cu stafide şi nuci pecan — şi păstrează‑l la rece
Foto: Barna Nemethi