Elevă la 2 şcoli, Nicoleta visează pe acorduri de violă

.
 Cel de-al treilea copil intrat sub aripa protectoare a Jurnalului de fapte bune este Nicoleta Drăghici. La 14 ani şi jumătate, fetiţa excelează la violă, zeci de diplome şi medalii stând mărturie a talentului său de necontestat. Dar dincolo de munca şi harul Nicoletei se află şi necesităţi de ordin material, exact acel gen de probleme care fac, adesea, diferenţa între reuşită şi eşec.

Chiar şi în lumina slabă a unei zile întunecate de nori, chipul Nicoletei prinde strălucire atunci când repetă în camera ei. Degetele conduc cu măiestrie arcuşul pe strunele violei – un fel de soră mai mare a vioarei – din care izvorăsc bucăţi celebre din piese clasice. Nicoleta s-a jucat cu păpuşile doar până la şapte ani, după aceea muzica devenind însăşi viaţa ei, aşa cum singură spune. Şi ce viaţă! De aproape 8 ani, e elevă la două şcoli, una „normală’, Şcoala nr.24, unde învaţă după programa obişnuită, şi una vocaţională, Şcoala Gimnazială de Arte nr. 5, unde îşi clădeşte pas cu pas drumul spre cariera muzicală mult visată, sub îndrumarea profesorului Nicolae Antonescu. Detaliu interesant: traseul său este urmat aidoma de sora ei mai micuţă cu trei ani, Cristina, care îi calcă pe urme, dar la vioară.


 

Programul unei viitoare soliste

Aproape zilnic, uneori şi în weekend, ceasul sună pentru trezire la 6 şi jumătate – până la 8, Nicoleta trebuie să ajungă de la casa din comuna Pipera la cursurile primei şcoli, situată la circa 10 km depărtare. Stă aici până la ora 14.00, după care intră în celălalt univers, cel al Şcolii Gimnaziale de Arte, unde se dedică studiului intens al violei şi repetiţiilor pe care le face şi cu Orchestra şcolii, şi cu cvartetul „Adolescentin String’, în care evoluează alături de încă trei colegi. Undeva pe seară, pe la 20.30, ajunge acasă. Dar ziua de lucru nu i se termină aici: până spre miezul nopţii, Nicoleta exersează, exersează, exersează. Şi, fireşte, îşi face temele, altfel nu ar fi putut atinge performanţele şcolare de care se bucură acum: după ce a obţinut premiul I în ultimii doi ani, a terminat primul semestru al clasei a VIII-a cu media 9,88. Poate doar când vrea să se mai relaxeze se aşază în faţa pianului, al doilea său instrument de suflet. Roadele muncii ei se adună în nenumăratele premii şi distincţii obţinute la diverse concursuri de muzică instrumentală. Unele amintiri din scurta sa carieră muzicală sunt mai preţioase decât orice trofeu, aşa cum a fost ziua în care a aflat că fusese aleasă printre cei 15 tineri instrumentişti care l-au acompaniat pe faimosul muzician Roger Waters, unul dintre fondatorii trupei Pink Floyd, în concertul susţinut în Bucureşti, în 2013.

 

Citeste continuarea AICI