Delia Matache a fost martoră la tragedia din Alpii italieni, Dolomiti, unde o avalanșă a ucis ieri mai mulți turiști. Inițial, au fost dați dispăruți și trei români, dar MAE a anunțat în urmă cu câteva minute că românii au fost găsiți în viață. Aflată acum în vacanță în Dolomiți, aproape de locul unde a avut loc tragedia, Delia Matache are și o recomandare pentru cei pasionați de munte.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Delia Matache se află în staţiunea în care a avut loc tragedia, în Alpii Italieni, Dolomiti, aproape de ghețarul Marmolada. Din fericire, cântăreața nu a fost pusă în pericol, dar recunoaşte că toată lumea în jur este panicată. Momentan, datele tragediei arată că șase turiști au murit, opt sunt grav răniți, iar peste 20 de oameni sunt dați dispăruți.
Delia Matache, martoră la tragedia din Alpii italieni, Dolomiti
Aflată în vacanță chiar în zona respectivă, împreună cu sora ei și soții lor, Delia Matache spune că este bine, în siguranță, dar a fost martoră la prabușirea ghețarului care a dus la moartea a șase pasionați de munte.
Delia spune că realizat gravitatea tragediei după ce a ajuns la hotel şi a văzut fotografiile pe care le-a făcut în acea zonă.
„Eu am obsevat în momentul în care am ajuns la hotel, uitându-mă în fotografiile pe care le-am făcut cu zona respectivă, observând, că, da, e ceva în neregulă ca formă de relief cu acel gheţar, dar nu ştiam cu trebuia să arate natural el.
Mi-am dat seama după ce am văzut ştirea. Am comparat şi am zis, da, ăsta e. Da, suntem bine.
Sfatul meu e ca pasionaţii de munte să evite zonele de gheţari vara, pentru că e cald în ultima perioadă şi e mai cald la munte decât ar trebui şi e riscant. Gheţarul din Dolomiți e cel mai înalt punct acolo, adică e un loc destul de turistic”, a mărturisit cântăreaţa la Antena 3.
Delia a făcut trasee în zona tragediei din Alpii italieni
Delia a mărturisit că se afla în zona Dolomiți de o săptămână și zilnic au făcut diferite trasee, iar, în urmă cu o zi, cuplul se afla pe un traseu apropiat de locul tragediei.
'Am citit și noi despre tragedia din Dolomiți. Eram de o săptămână în zona Dolomiti, zilnic am făcut diferite trasee. Ieri, eram pe un traseu destul de aproape de locul tragediei. Am evitat, însă, zona ghețarului, pentru că atunci când e foarte cald, ca acum, există riscul de avalanșă.
De azi suntem pe Coasta de Azur. Recomandăm tuturor pasionaților de trasee montane să aleagă cu atenție traseele și să folosească echipament adecvat', a declarat Delia Matache pentru cancan.ro.
Turiștii români dați dispăruți în urma avalanșei din Dolomiti au fost găsiți în viață
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță printr-un comunicat de presă că cei trei alpiniști români despre care se considera că sunt decedați sau dispăruți, conform primelor informații, au fost găsiți, sunt în siguranță și nu au putut fi apelați până acum din cauza slabelor conexiuni ale rețelelor de telefonie mobilă.
'Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariția a 3 cetățeni români a informat MAE, în urmă cu puțin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declarați dispăruți, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol.
Turiștii români ar fi fost cazați în această perioadă într-o locație fără acces la mijloace de comunicație (rețea de telefonie mobilă și conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români.
MAE, prin Departamentul Consular, Ambasada României la Roma și Consulatele Generale ale României la Trieste și Milano, monitorizează permanent evoluția situației, continuă dialogul cu autoritățile italiene pentru obținerea unor informații actualizate și este pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale. MAE precizează că procedurile de identificare a tuturor victimelor de către autoritățile italiene sunt în desfășurare!, se arată în comunicat.
Șase oameni au murit în urma tragediei din Dolomiti
Informația apărută în media italiană, în acest moment, este că dintre aceste șase persoane decedate trei sunt cu cetățenie italiană, iar unul este ceh, alte două persoane nefiind încă identificate.
Desprinderea ghețarului s-a produs în apropiere de Punta Rocca, pe traseul de urcare al rutei normale pentru a ajunge pe vârf. Toate stațiile de salvare alpină din zonă au fost activate, iar cinci elicoptere și unități canine au fost trimise pentru a verifica prezența altor persoane.
Un serac este un bloc mare de gheață care formează partea laterală a unei crevase. Crăpăturile transversale și longitudinale se formează în timpul mișcării lente, dar constante a ghețarului în vale. Temperaturile ridicate fac ca aceste structuri să fie instabile.
Chiar ieri, pe Marmolada, a fost atins un record de temperatură, cu aproximativ 10 grade pe vârf.
Procuratura din Trento a deschis un dosar pentru dezastru din culpă. Omorul din culpă reprezentând o ipoteza de infracțiune, deocamdată imputată unor persoane necunoscute, citează g4media.ro.