Am aflat de e a ales Tudor Chirilă să se implice în viața socială și politică și ce spune despre mutarea în altă țară. Răspunsul ni l-a oferit chiar artistul, acum câteva luni, într-unul dintre numerele Revistei VIVA! Antrenorul de la „Vocea României' ne-a mărturisit că, probabil, în cazul în care ar fi avut o meserie care să nu depindă atât de mult de limba maternă, ar fi plecat din România măcar din curiozitate.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Nu știu dacă ai văzut, Wikipedia, pe lângă datele profesionale, spune despre tine că ești și „critic politic român. Unii te numesc activist civic. De fapt, nu contează denumirea, ci faptul că ești una dintre puținele persoane publice implicate activ în viața socială și politică, iar vocea ta contează. Ce te determină să iei atitudine? Care este cauza ta?
Aș spune că, în lumina lucrurilor care se întâmplă în România acum, nici vocea mea, nici vocea sutelor de mii de oameni care au fost în stradă pentru o țară mai bună nu contează. De ce, totuși, încercăm să ne facem auziți în continuare? Pentru că nu vrem să credem că România merită destinul ăsta trist în care ajunge să fie condusă de hoți, incompetenți și corupți.
Citește și: 'Noi nu suntem prieteni. Sunt singurii mei inamici. Mă feresc de ei ca de…'. Cătălin Scărlătescu, despre relația cu Sorin Bontea și Florin Dumitrescu
Citește și: Andreea Berecleanu, în doliu, după ce bunica ei a murit: „I-am mulțumit în ultimele clipe de viață…”
De ce a ales Tudor Chirilă să se implice în viața socială și politică și ce spune despre mutarea în altă țară
Te-ai gândit vreodată că poate în altă țară ți-ar fi fost mai bine atât pe plan personal, cât și profesional? Ai fost tentat să pleci?
Poate că, dacă aș fi avut o meserie care depinde mai puțin de limba mea maternă, aș fi plecat măcar din curiozitate să văd ce-mi oferă și ce-mi rezervă viața în străinătate.
Cum a început pasiunea ta pentru muzică? Anii 80 au fost extraordinari din punctul ăsta de vedere și mi ar plăcea să ne povestești ce genuri preferai. Ai fost rocker de la început?
Am crescut cu marea muzică a anilor 70 aș zice și, ulterior, 80. Beatles, Queen, Zeppelin, Hendrix, Janis Joplin, Pink Floyd. În liceu, colegii ascultau Priest, Manowar, Black Sabbath, de metal nu m-am legat atât de tare.
Am descoperit apoi muzica Pink Floyd, în The Wall și, ulterior, Final Cut au produs un cutremur în mine, am fost parte și din disputa amuzantă Bros vs Depeche Mode. Acum mă uit în urmă și mă gândesc cum ar fi putut să fie Bros un challenger.
Am ascultat Genesis, Peter Gabriel, apoi au venit anii nouăzeci cu rock-ul de la MTV, cu Bjork, Nirvana, Skunk Anansie și între nouăzeci și 2000 am tot pendulat între perioade muzicale și genuri – ba ascultam un Joni Mitchell sau Dylan, ba mă duceam către Dreamtheater sau Clawfinger, ajungeam la Dave Matthews sau mă îndrăgosteam de Rolling Stones și tot așa – Rush sau Yes, Supertramp sau ELO. Foarte multă muzică de la foarte mulți oameni cu care mă întâlneam.
Ce lecții de viață a învățat Tudor Chirilă
Ce sfat i-ai da lui Tudor Chirilă cel de 20 de ani acum? Ai vreun regret?
I-aș spune să aibă mai multă răbdare, să nu se mai agite atât de tare, pentru că tot acolo va ajunge, dar dacă se agită mai puțin va ajunge la destinație mai relaxat. Să te agiți mai puțin nu înseamnă să muncești mai puțin, ci înseamnă să te stresezi mai puțin.
Sursă foto: Captură video, Răzvan Lupică, Instagram, Facebook