Cum petreceau Elena și Nicolae Ceaușescu Revelionul. Dictatorul era mare amator de sarmale

.

Acum, venirea Anului Nou are, cu siguranță, o altfel de importanță pentru români față de vremurile ceaușiste, când noaptea de Revelion era singura cu program prelungit de varietăți la televizor. Iată cum petreceau Revelionul Nicolae și Elena Ceaușescu în acele vremuri!

Finele anilor 80 aveau să aducă pentru români una dintre cele mai negre perioade: sărăcia, foamea, frigul din case și lipsa oricărei libertăți le umbriseră viețile. Oricât de ciudat ar părea acum, una dintre puținele distracții în epoca de glorie a socialismului multilateral dezvoltat era… Revelionul. Românii își făceau cu mult timp înainte aprovizionarea, pentru că măcar în seara aceea nu trebuia să le lipsească nimic de pe mese, și se pregăteau să urmărească programul de divertisment de la televizor, care, paradoxal, era mai bun ca acum…


În familia Ceaușescu petrecerea ținea până la 2 noaptea

Deși nu exista Moș Crăciun, ci Moș Gerilă și, teoretic, nu sărbătorea nimeni nașterea lui Christos, în casele românilor s-a ținut dintotdeauna tradiția, la fel, de altfel, și în casa dictatorilor. Nicolae și Elena Ceaușescu sărbătoreau nu numai Crăciunul, ci și Revelionul, iar în noaptea dintre ani avea loc un adevărat festin în reședința acestora.

De Anul Nou, dictatorii aveau întotdeauna invitați dintre membrii marcanți ai nomenclaturii, iar la masă erau servite mâncăruri tradiționale românești, preparate care nu lipsesc nici azi de la petrecerile românilor, cum ar fi sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie și salată boeuf, scrie adevărul.ro. Nicolae Ceaușescu era mare consumator de pește, așadar de pe masă nu lipseau nici ciorba de pește, saramura și plachia, însă felul său preferat de mâncare erau sarmalele. Invitații se delectau cu vin alb și țuică de prune fiartă și îndulcită, în timp ce Elena Ceaușescu prefera băuturile dulci, „de doamne', din care bea însă cu moderație.


De la petrecere nu lipsea nici antrenul muzical, cei mai în vogă artiști ai vremii delectându-i pe invitații cuplului Ceaușescu în noaptea dintre ani. La miezul nopții, Nicolae Ceaușescu urmărea întotdeauna discursul său de la televizor – apropiații mărturiseau că îi plăcea să se vadă vorbind -, iar la ora 2 petrecerea se încheia.

Bradul de Crăciun, doar cu globuri albe

Cât despre pomul de Crăciun al familiei, acesta se făcea în fiecare an, în pofida zvonurilor care afirmau că Nicolae și Elena Ceaușescu nu sărbătoreau Nașterea Domnului, iar despre asta a povestit chiar arhitectul Camil Roguski, omul de casă al soților Ceaușescu, decedat în 2012.

Îi făceam po­mul de Crăciun, trebuia să se simtă mirosul de pădure, adu­ceam două maşini mari de cetină. Puneam numai glo­buri albe, îm­podobeam brazii de la fiecare vilă a lui, nu puneam dulciuri sau luminiţe electrice, pentru că nu ne dădeau voie pompierii. Printre brazi puneam ani­male sălbatice împăiate pentru că-i plăceau lui Cea­ușescu, a povestit Roguski.

Foto: Profimedia, Hepta