Regina Elisabeta a II-a are diamante și tiare la care noi, muritorii de rând, nici nu am putea visa. E greu de crezut că, în aceste condiții, suverana Marii Britanii nu apelează la metode sofisticate pentru a-și întreține podoabele. Cu toate acestea, Elisabeta a II-a folosește un truc la îndemâna tuturor.
Chiar dacă are bijuterii de milioane de lire, Regina Elisabeta a II-a nu le poartă zilnic, evident, așadar, prețioasele podoabe se umplu de praf și trebuie curățate. Dacă vă închipuiți că de acest lucru se ocupă un profesionist, vă înșelați! Suverana Marii Britanii nu are nevoie decât de… cheia de la barul cu băuturi alcoolice, iar metoda folosită de ea e la îndemâna oricărui muritor de rând.
Desigur, noi nu avem tiare și coliere cu diamante, dar tot ni se înnegresc bijuteriile și pietrele semiprețioase, așadar putem folosi cu încredere trucul suveranei Marii Britanii.
Ginul și vodca, perfecte pentru a curăța pietrele prețioase
Cea care a dezvăluit misterul strălucirii speciale a bijuteriilor Reginei este Angela Kelly, stilista și confidenta Elisabetei a II-a, în cartea sa The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe. Se pare că, de-a lungul timpului, chiar Angela a avut această sarcină, iar metoda folosită a fost una extrem de simplă.
„Ginul și apa reușesc să dea diamantelor regale mai multă strălucire', scria ea în cartea autobiografică. Iar dacă tratamentul cu gin nu era eficient până la capăt, Angela folosea și detergent de vase, pentru a le face să arate ca noi.
Conform Ben Vasler, editorul publicației Chemistry World, alcoolul în concentrație mare dizolvă praful și grăsimile, care pot face pietrele prețioase să se mătuiască de-a lungul timpului.
Acesta recomandă ca diamantele să fie scufundate în gin sau în vodcă, pentru a le curăța. De asemenea, la același tratament pot fi supuse safirele, smaraldele și rubinele. Ar fi bine să nu încercați asta cu perlele, fiindcă acestea își vor pierde strălucirea… Iar acest lucru îl știe foarte bine și Elisabeta a II-a, care iubește perlele și le poartă și la ocazii mai puțin formale.
Foto: Hepta