Cum arată un buncăr din București: fără grupuri sanitare și curent, plin de gândaci

 Oana Pantazi
.

Cum arată un buncăr din București. Un sfert din cele 4500 de buncăre anti-bombe din România se află în Capitală, însă e greu de spus câte sunt funcționale, iar cel mai îngrijorător exemplu este un buncăr din Drumul Taberei, filmat de curând, care era complet nefuncțional… Lipsa grupurilor sanitare, a apei curente și mizeria domnesc peste tot.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Cum arată un buncăr din București. Războiul din Ucraina, care se desfășoară la mai puțin de 1000 de kilometri de România, ne face să ne întrebăm în ce măsură am fi protejați în cazul unui atac cu bombe. Chiar dacă în întreaga țară există 4500 de buncăre, dintre care 1200 doar în București, e greu de spus câte dintre ele sunt funcționale…

buncar-Bucuresti-1buncar-Bucuresti-1

Cum arată un buncăr din București. În total sunt 1200

Cele mai multe buncăre anti-bombe se află în subsolurile blocurilor din cele 6 sectoare ale Capitalei, și cele mai multe dintre ele sunt în paragină. Beciuri umede, insalubre, pline de gândaci, fără grupuri sanitare și curent, buncărele din București sunt, cele mai multe, inutilizabile.

Citește și: Christian Sabbagh pleacă în Ucraina, în plin război: „Soția plânge, dar…”

Citește și: Președintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la UE, chiar în timpul negocierilor ruso-ucrainene

Citește și: De ce s-au prăbușit MIG-ul și elicopterul în Constanța.Explicațiile unui fost pilot pentru tragedia în care au murit 8 români

Citește și: Medicii din Rusia i-au cerut lui Vladimir Putin, printr-o scrisoare, să oprească războiul cu Ucraina:„O mișcare politică inumană

Citește și: Ce au convenit rușii și ucrainienii la a doua rundă de negocieri. Următoarea ar avea loc săptămâna viitoare

Un buncăr din Militari, zona Drumul Taberei, filmat recent de reporterii Observator, nu este deloc de natură să ne liniștească. Încăperea, fără grup sanitar, cu o singură chiuvetă, neinstalată, este murdară și plină de gândaci. Pe o masă, două măști de gaze pline de praf… În camera principală a buncărului există doar câteva băncuțe și câteva mese, iar în unele camere nu funcționează curentul electric. Buncărul are însă o instalație care ar trebui să asigure ventilația.

Dat fiind că la subsolurile blocurilor locatarii sunt cei care trebuie să întrețină spațiile funcționale, în toate cele 5 sectoare ale Capitalei situația este cam aceeași. Dotările nu există, funcționarea ventilației nu a fost verificată, iar mizeria domnește peste tot.

Câte persoane se pot adăposti într-un buncăr

‘La nivelul municipiului București sunt apoximativ 1.700 de spații de adăpostire cu o capacitate de peste 320.000 de persoane. La nivelul județului Ilfov avem aproximativ 500 de spații de adăpostire, cu o capacitate de aproximativ 75.000 de persoane’, spune Ioana Blănaru, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov.

Din cele 1.171 de adăposturi din Capitală, în Sectorul 1 sunt 165, în Sectorul 2 – 343, în Sectorul 3 – 143, în Sectorul 4 – 168, în Sectorul 5 – 58 și în Sectorul 6 – 294 de astfel de adăposturi.

Cei aproximativ 100 de locatari vor avea prioritate în buncăr, apoi vor putea fi adăpostiţi şi alţi bucureşteni.

Lista completă a adăposturilor de protecție civilă poate fi consultată  AICI.

Numărul total de buncăre în România este 4.500.

Foto: captură video Antena 1

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton