Culiţă şi Iancu Sterp, cercetaţi într-un dosar de înşelăciune de 400.000 de euro. Ce acuzații li se aduc

.

Culiţă Sterp a fost luat de la Tribunalul Cluj și dus în faţa procurorilor de la Timișoara pentru a fi audiat într-un dosar de înşelăciune în care prejudiciul se ridică la 400.000 de euro. Ce acuzații li se aduc fraților Sterp, Culiță și Iancu, în urma unor campanii de publicitate pe care le-au onorat în mediul online.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!


Pe 2 martie, Culiță Sterp a fost adus la audieri cu mandat de aducere de pe holul Tribunalului Cluj și dus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara. Culiță Sterp este acuzat că ar fi promovat, împreună cu fratele său, Iancu Sterp, pe pagina personală de Instagram, două platforme care îi invitau pe români să investească bani pentru a cumpăra acţiuni.

Despre ce este vorba în dosarul de înșelăciune în care sunt implicați Culiță și Iancu Sterp


Culiță Sterp se afla la Tribunalul Cluj, unde s-a judecat contestație împotriva măsurii controlului judiciar în dosarul pe care îl are la Cluj ca urmare a accidentului de circulație produs în noiembrie 2022.

Când a ieșit din sală, îl așteptau polițiști care i-au prezentat mandatul și i-au spus că trebuie să-i însoțească la Timișoara. Cântărețul s-a conformat și a mers cu ei, conform clujust.ro.

Culiță Sterp a dat declarație la Parchetul Judecătoriei Timișoara într-un dosar de înșelăciune cu 87 de acte materiale. Este vorba despre un grup de cetățeni moldoveni care aveau paginile InsideTrade Invest și GreatTrade în care îi invitau pe oameni să investească bani pentru a cumpăr acțiuni.


Culiță Sterp și fratele său au promovat aceste platforme, la un moment dat, pe Instagram, fiind plătiți pentru reclamă. Frații Sterp au primit calitatea de suspecți în dosar și au fost lăsați să plece acasă după declarații.

Citește și: Culiță Sterp rămâne sub control judiciar, în urma accidentului din Cluj-Napoca.Judecătorii i-au respins cererea de contestație


Citește și: Jador, replică neașteptată către Culiță Sterp, după scandalul accidentului. Au cântat împreună la petrecerea unei tinere:„Că să vezi diferență…

Comunicatul Parchetului Judecătoriei Timișoara privind dosarul în care sunt implicați Culiță și Iancu Sterp

‘Într-un dosar penal înregistrat la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara în anul 2021, sub supravegherea procurorului din cadrul acestei unități de parchet, au fost efectuate acte de urmărire penală cu sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale, Brigăzilor de Operațiuni Speciale Timișoara, Constanța, Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Direcției de Investigații Criminale, Serviciilor de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratelor Județene de Poliție Timiș, Iași, Constanța, Brașov, Hunedoara și Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliței Timiș, pentru săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune în formă continuată, prev. și ped. de art. 244 al. 1 și 2 Cp, cu aplic. art. 35 al. 1 Cp.


În cadrul acestui dosar a fost constituită o echipă comună de anchetă formată din organe de urmărire penală din România și Republica Moldova, beneficiind de sprijinul EUROJUST (Agenția Uniunii Europene de Cooperare în Materie de Justiție Penală).

În data de 01.03.2023 au fost efectuate percheziții în 11 locații de pe teritoriul României, au fost aduse la audieri 11 persoane, au fost instituite măsuri asigurătorii până la concurența sumei de 291.164,9 lei, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 11 suspecți și a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de doi dintre aceștia, care au dobândit calitatea de inculpați.


În cauză a fost formulată propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, față de unul dintre inculpați. Prin actele de urmărire penală efectuate s-a reținut următoarea situație de fapt:


În perioada anilor 2020 – 2021, două persoane, dintre care una cetățean al Republicii Moldova, iar cealaltă cetățean român, cu concursul mai multor persoane, atât cetățeni ai Republicii Moldova, cât și cetățeni români, au indus în eroare un număr de 32 de persoane vătămate, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase și prin folosirea de calități mincinoase și de mijloace frauduloase, cauzându-le acestora un prejudiciu în valoare de 1.632.648 lei (929.430 lei și 144.398 euro, echivalentul a 703.218 lei).


Astfel, cele două persoane au creat conturile cu numele de utilizator Greatrade,  Insidetradeinvest și Cryptotrade, pe platforma de socializare Instagram, pe care le-au prezentat ca fiind asociate unor societăți comerciale inexistente și beneficiind de promovarea din partea a două  persoane de notorietate în România, au determinat persoanele vătămate să le transferă diverse sume de bani, în diferite conturi bancare, sub pretextul investirii acestor sume în numele lor, urmând ca persoanele vătămate să primească un profit garantat (uneori de până la 95%, 18% profit pe zi, inclusiv profit de 100%, spunându-le că dacă depun 100 Euro în 72 de ore vor primi dublu), promisiune care nu a mai fost respectată ulterior.


Pentru câștigarea încrederii persoanelor vătămate, acestea au fost inițial determinate  să transfere sume mici de bani cu titlu de investiție, iar ulterior le-au fost retrimise sumele de bani transferate, precum și presupusul profit. Prin această modalitate a fost câștigată încrederea persoanelor vătămate, cărora astfel li s-a crea falsa convingere că vor avea profit garantat’. se arată în Comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.