Cristina Bălan face acuzații grave la adresa sistemului medical din România, după experiența primei nașteri: „Nu am primit niciun fel de ajutor sau o vorbă bună măcar”

 Ifrim Georgiana
.

În anul 2013, Cristina Bălan a devenit mama gemenilor Toma și Matei, diagnosticați cu sindromul Down. Cunoscuta artista a povestit că experiența nașterii a fost una traumatizantă, aceasta confruntându-se cu o depresie severă. Recent, fosta concurentă de la „Vocea României' a făcut noi declarații despre perioada în care a fost internată în spital, mărturisind că nu a avut parte de consiliere psihologică, iar personalul medical a tratat-o cu indiferență. Iată declarațiile acesteia!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Cristina Bălan este mama a trei copii, gemenii Toma și Matei, în vârstă de nouă ani, și Nadeea Sofia, care a venit pe lume în luna decembrie a anului trecut. Artista a vorbit în mai multe rânduri despre experiența traumatizantă a primei nașteri, care i-a provocat o depresie severă. Ntr0un interviu recent, câștigătoarea de la  „Vocea României' a dezvăluit noi detalii din perioada în care a fost spitalizată și despre relația pe care a avut-o cu personalul medical.

cris9cris9

După nașterea gemenilor, Cristina Bălan a petrecut o lună în spital și spune că atitudinea personalului medical i-a declanșat o depresie severă. Artista nu a avut parte de niciun fel de consiliere psihologică, având în vedere că născuse prematur. Potrivit acesteia, sistemul medical de stat este lipsit de empatie, lucru care a determinat-o să-și nască fiica acasă, în cadă.

Citește și: Cristina Bălan și-a născut fiica acasă, în cadă. Artista a refuzat să meagă la spital, după trauma suferită când a devenit mamă prima dată: „Medicul a fost brutal'

Citește și: „Mă durea îngrozitor când puneam copilul la sân. Febră cu frisoane'. Cristina Bălan a avut probleme cu alăptarea, după ce a născut a doua oară

Citește și: Monica Gabor a fost găsită nevinovată în dosarul afacerii cu Irinel Columbeanu. Ce a decis instanța

Citește și: Roxana Niculae, prezentatoarea de la Realitatea TV, a divorțat în secret. Care a fost motivul despărțirii: „Nu regret. Relația noastră…”

Cristina Bălan face acuzații grave la adresa sistemului medical din România

Cristina Bălan a descris experiența primei nașteri ca fiind „traumatizantă' și a făcut acuzații grave la adresa sistemului medical din România. Artista spune că nu a beneficiat de consiliere psihologică, iar medicii și asistentele medicale au „bombardat-o 'cu informații, declanșându-i o depresie severă.

„M-am confruntat cu o depresie severă pentru că am fost internată 32 de zile în spitalul de Stat românesc, unde empatia este egală cu zero, unde mama nu beneficiază de consiliere psihologică aşa cum ar fi normal atunci când naşte prematur chiar şi copii tipici, darămite atunci când naşte prematur şi există suspiciunea de condiţie genetică sau de vreo boală, sau de ceva malformaţii. Eu nu am primit niciun fel de ajutor terapeutic sau o vorbă bună măcar.

Toate cadrele, de la asistente şi până la medici îmi spuneau că trebuie să le fac testele genetice pentru că au stenotip Down, adică trăsături specifice acestui sindrom, ceea ce era vizibil cu ochiul liber, nu trebuia să-mi spună nimeni acest lucru. Eu eram o mamă care trebuia să se concentreze pe alăptare, să le ofer copiilor mei lapte matern ca să dezvolte cât mai bine. În schimb eram bombardată cu aceste informaţii pe care le ştiam deja. Oricum, şi dacă le-aş fi făcut în primele zile de la naştere aceste teste genetice, nu m-ar fi ajutat cu nimic, decât să confirme un lucru care era vizibil', a relatat aceasta, potrivit fanatik.ro.

Ce le transmite Cristina Bălan celor care au acuzat-o că a „împovărat' societatea

După nașterea gemenilor cu sindromul Down, Cristina Bălan s-a confruntat cu tot felul de prejudecăți. Artista le-a transmis un mesaj celor care au acuzat-o că a „împovărat societatea' și s-a arătat consternată de atitudinea unora.

„Le-aş spune că nu am împovărat pe absolut nimeni aşa cum părinţii care au născut copii care au devenit, ulterior, tâlhari sau criminali ar putea fi acuzaţi că au împovărat şi au distrus familii, vieţi şi aşa mai departe.

Să acuzi o mamă că a născut copii care împovărează societatea mi se pare ceva josnic, de o vibraţie foarte joasă. Copiii mei până la urmă nu au făcut şi nu vor face niciodată niciun rău. Niciodată, un om cu Sindrom Down nu a făcut un rău societăţii, nu a fost prins furând sau, Doamne Fereşte, ucigând. Aşa că, să ne gândim un pic mai mult ce înseamnă împovăratul acesta al societăţii mai exact, faptul că primesc nişte bănuţi care nici aceşti bănuţi nu sunt cine ştie ce? Aceşti copii pot să devină utili societăţii.(…)

Ei nu sunt nişte indivizi care stau toată ziua şi legumizează, ci sunt nişte indivizi care au şi abilităţi, chiar dacă se dezvoltă un pic mai târziu, pe partea de limbaj de cele mai multe ori sau pe partea de achiziţii atunci când sunt copii. Este inadmisibil, dacă nu eşti informat cu privire la un lucru, să arăţi cu degetul, să acuzi şi să judeci, cam asta le-aş spune celor care mă acuză. În aceeaşi măsură le-aş spune, dacă ei dau naştere unui copil sănătos, care în câteva luni de viaţă sau în primii ani de viaţă dobândeşte un handicap, pentru că asta se poate întâmpla oricând, te trezeşti că are autism sau tetrapareză spastică, ce faci…arunci copilul acela? Nu îl arunci pentru că este al tău, l-ai născut şi îl iubeşti. Şi în burtă este tot copilul tău', a adăugat aceasta, potrivit sursei citate.

Cum se înțeleg gemenii Cristinei Bălan cu sora lor

Cristina Bălan spune că gemenii Toma și Matei au o relație foarte apropiată cu surioara lor, lângă care stau în permanență și o protejează. Artista a născut-o pe Nadeea Sofia în luna decembrie a anului trecut.

„Ei deja o pupau din burtică, au fost foarte ataşaţi, prima lor întânire a fost din sfera magiei, a fost fascinant. În prezent o protejează, fac linişte atunci când doarme, când Nadeea plânge vin şi o liniştesc, încercăm să îi implicăm cât mai mult. Sunt convinsă că vor avea o relaţie cu totul şi cu totul specială', a încheiat aceasta.

Sursa foto: Facebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton