Copilul genial al tablei de şah

.

Sunt oameni pe care soarta pare să îi doteze cu toate calităţile: inteligenţă, frumuseţe, ambiţie, talent. Mălina Aciu, o fetiţă de 13 ani din Alexandria, este unul dintre aceşti oameni. Citiţi, în continuare, povestea extraordinară a noii bursiere a Jurnalului de Fapte Bune.

 


 

de Mirona Hriţcu

 

Astăzi triplă campioană naţională la şah, Mălina a început să se joace cu piesele pe tablă încă din grădiniţă. „Mă mai jucam cu tata şi îmi plăcea, dar nici eu, nici părinţii, nu vedeam în asta mai mult decât un hobby. Abia în clasa a treia am participat la o competiţie la clubul sportiv, mă tot antrenasem acasă şi am zis să văd unde stau faţă de jucătorii profesionişti’, spune. A avut un rezultat suficient de bun cât să fie remarcată de fondatorul Clubului Municipal de Şah, Marin Marinică.


 

De atunci, fetiţa a început să acumuleze trofeu după trofeu, aşezate acum cu mare grijă deasupra patului. Probabil colecţia ar fi fost şi mai bogată dacă şi-ar fi permis să participe la câte concursuri şi-ar dori – „doar aşa poţi evolua, luând contact direct cu cei mai buni jucători’.

 

Olimpică la mai toate materiile

 

Din fericire, printre competiţiile la care a luat parte se numără şi două internaţionale: anul trecut, Campionatul Mondial de Şah Clasic din Durban (Africa de Sud), anul acesta, Europenele de Şah Clasic din Porec (Croaţia). La ambele a fost invitată de organizatori, prin urmare, singurele costuri care reveneau familiei erau cele de călătorie, pe care le-a acoperit un om de afaceri celebru pe plan local, Florin Titirişcă.


 

Chiar dacă nu a avut timp să se bucure de aceste ieşiri din ţară, ştie că doar participând la acest tip de competiţii, cele cu adevărat globale, poate ajunge la nivelul dorit. Şi-ar dori însă să ajungă acolo cum se cuvine’, însoţită de antrenor, cum fac ceilalţi competitori. Antrenorul este un stâlp pentru jucător, este şi suport psihic, şi artizan – el fiind cel care studiază strategia adversarilor şi adaptează jocul la aceasta. Or, ea abia dacă îşi vede antrenorul, pe marele maestru Petre Grigore, o dată pe an la campionatul naţional, el activând în alt colţ al ţării, la Snagov. Se vede, în schimb, săptămânal, pe Skype, după ce profesorul a acceptat s-o pregătească la finalul lui 2013.

 

Citeste continuarea aici