"Vei săpa până îl vei găsi, viu sau mort!". Cine este Sorin Crainic, tânărul care a fost salvat după 11 zile, de sub dărâmături, la cutremurul din '77. Elena Ceaușescu, emoționată până la lacrimi

 Radulescu Ruxandra
.

Cine este Sorin Crainic, tânărul care a fost salvat după 11 zile, de sub dărâmături, la cutremurul din ’77. Seismul din 1977, din România, constituie cel mai mare dezastru, produs în țara noastră, în ultimii 50 de ani. Peste 1.500 de oameni și-au găsit sfârșitul sub dărâmături, mai ales în Capitală. Ziarele au scris despre adolescentul Sorin Crainic, de 19 ani, care a supraviețuit sub dărâmături 11 zile și a fost salvat după ce mama sa a înduplecat-o pe Elena Ceaușescu să-i găsească fiul. Mulți contestă istorisirea ca fiind propagandă, iar mulți se agață cu speranță de o astfel de „minune”.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Cine este Sorin Crainic, tânărul care a fost salvat după 11 zile, de sub dărâmături, la cutremurul din ’77. Cutremurul devastator, care a avut loc anul acesta în Turcia și care a provocat peste 5.000 de victime, a amintit românilor de o traumă asemănătoare, trăită în urmă cu peste 50 de ani. La data de 4 martie 1977, România avea să fie zguduită de un cutremur de 7,2, pe scara Richter, în urma căruia au murit 1.500 de oameni, 1.300 dintre aceștia pierind doar în București. Povestea miraculoasă a lui Sorin Crainic, un adolescent de 19 ani, care a fost salvat după 11 zile de sub dărâmăturile hotelului Continental, a fost prezentată în ziarul Scânteia. Mama lui Sorin Crainic i-ar fi cerut, cu lacrimi în ochi, ajutorul Elenei Ceaușescu să-i găseacă fiul, iar șeful de stat și soția sa s-ar fi implicat imediat.

befunky-collage-14-1befunky-collage-14-1

Cine este Sorin Crainic, tânărul care a fost salvat după 11 zile, de sub dărâmături, la cutremurul din ’77

Povestea lui Sorin Crainic, adolescentul de 19 ani care a supraviețuit 11 zile sub dărâmăturile hotelului Continental, a fost relatată inclusiv în ziarul Scânteia. Mama tânărului, Ana Ivan, a povestit cum a fost ajutată de soții Ceaușescu să-și găsească fiul.

„Mulțumesc din adâncul inimii tovarășei Elena Ceaușescu. Datorită omeniei ei îl am astăzi viu pe fiul meu, Sorin. Pe dosul palmei mele drepte, atunci când o implorăm să mă ajute să-mi găsesc băiatul, am simțit picurând o lacrimă…

Era firesc, și chiar și mie mi se părea firesc, să nu se mai creadă în posibilitatea salvării vreunei vieți de sub dărâmăturile aproape complet evacuate. Se ajunsese la nivelarea terenului. Și totuși, Sorin al meu era acolo, iar mie inima îmi spunea că încă trăiește. Și inima unei mame nu poate să nu fie înțeleasă de altă mama. M-a mângâiat, m-a încurajat, i-am văzut ochii încărcați de lacrimi. Cum să nu se mai sape?! M-am apropiat de Nicolae Ceaușescu și i-am spus că sunt mama copilului care crede că încă mai e în viață. Atunci i-a spus soldatului:‘Vei săpa până îl vei găsi, viu sau mort!', a spus aceasta, în ziarul Scânteia, potrivit Click!.

Declarațiile copleșitoare ale lui Sorin Crainic, după ce a fost salvat de sub dărâmături

Sorin Crainic a relatat, ani mai târziu, momentele terifiante prin care a trecut. A mărturisit că cel mai greu de îndurat a fost frigul, apoi foamea…și apoi deznădejdea că avea să sfârșească sub ruinele hotelului Continental.

„M-am ferit de publicitate, sustine el, nu-mi place sa atrag atentia lumii asupra mea. Visam ca beau apa, spune el, multa apa. Visam sticle de lapte… Notiunea timpului o pierdusem. Probabil ca in tot acest timp dormeam si lesinam, nu puteam face nimic altceva decat sa sper si sa astept. Sub planseu aveam loc doar cat sa ma intorc de pe o parte pe alta si sa stau in genunchi. Incepusem sa cred ca acesta va fi mormantul meu, pana cand am vazut fata unui soldat care-mi spunea: „Ce faci, Lupule, ce cauti aici?”. Credea ca sunt vreun coleg de-al lui, Lupu… Eram constient cand m-au gasit.”, a declarat Sorin Crainic potrivit Jurnalul.ro.

Istoricii confirmă povestea salvării lui Sorin Crainic

Istoricul Dan Falcan susține că întreaga întâmplare a tânărului Sorin Crainic, salvat de sub dărâmături, adtorită soților Ceaușescu, este adevărată. Acesta susține că adolescentul ar fi fost blocat 17 zile sub moloz, iar mama acestuia a implorat-o pe Elena Ceaușescu să continue căutările.

Citește și: Personalități care și-au pierdut viața la cutremurul din 1977. Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț au murit împreună

Citește și: Amintirile lui Jean Paler, la 45 de ani de la cutremurul din 1977: „Totul mirosea a moarte'

Citește și:Nae Alexandru avea 6 săptămâni la cutremurul din 1977. Salvatorii l-au găsit în brațele bunicii moarte

Citește și:Cum a fost salvat Mircea Badea de către bunica sa, la cutremurul din 77: „Eu mai sunt în viață pentru că …'

„Crainic ar fi stat 17 zile sub dărâmături. Cutremurul l-ar fi surprins în barul Continental care se află în spatele Muzeului Șuțu. Căutările au fost oprite la câteva zile după cutremur, iar mama lui s-a dus la Elena Ceaușescu și i-a indicat locul unde se află fiul ei, fiind convinsă că trăiește. Se spune că ar fi supraviețuit atâtea zile cu țigări și resturi de alimente. Au existat însă și voci care spuneau că băiatul ar fi căutat bunuri în moloz', a spus istoricul Dan Falcan.

Mărturiile celui care a participat la misiunea de salvare a lui Sorin Crainic

Mihai Gruia Sandu este cel care ar fi participat la operațiunea de salvare a tânărului Sorin Crainic și a declarat că tânărul ar fi reușit să supraviețuiască datorită unui adăpost aerian, construit sub clădirea hotelului Continental.

„Generalul Rusu, parcă așa îl chema, a fost cel care a condus operațiunile de salvare. Țin minte că timp de trei zile s-au găsit supraviețuitori. Tânărul Sorin Crainic a fost ultimul salvat. El se află în blocul Continental, prins sub dărâmături, împreună cu un prieten. Clădirea din spatele Muzeului Șuțu era una interbelică, complicată că structura. Am descoperit că avea și adăpost antiaerian. Când am ajuns cu căutările la nivelul solului, generalul a ordonat nivelarea și plantarea de flori. Au astupat totul într-o noapte', a povestit și Mihai Gruia Sandu, cel care a participat și la misiunea de salvare a lui Sorin Crainic.

Generalul Eugen Epure: „S-a aruncat la picioarele lui și a insistat să i se caute copilul”

Generalul Eugen Epure a confirmat povestea adolescentului de 19 ani, care a supraviețuit 11 zile sub ruine, la cutremurul din 1977. Acesta a precizat că, într-adevăr, soții Ceașescu s-au implicat în salvarea băiatului, impresionați de rugămințile mamei.

„La Colonade era o mama deznădăjduită care a stat acolo zile în șir, știind că fiul sau era la un bar. Când a venit Ceaușescu și a spus să se niveleze cu buldozerele s-a aruncat la picioarele lui și a insistat să i se caute copilul printre dărâmături. Era un băiat din Drumul Taberei. Și după zece zile l-au găsit în viață…',a precizat, pentru Adevărul, generalul Eugen Epure.

Directorul INFP susține că povestea lui Sorin Crainic este falsă

Pe de altă parte, Gheorghe Mărmureanu, directorul INFP, susține că povestea lui Sorin Crainic a fost un isntrument de propagandă comunistă.

Nu vreau să vorbesc despre acest caz, pentru că este unul fals', a spus Gheorghe Marmureanu, șeful Institutului Național de Fizică a Pământului.

FOTO: TVR & Facebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton