Daniel Dines este, în momentul de faţă, cel mai bogat român! Mai bogat decât Ion Ţiriac, o prezenţă populară a primului loc în clasamentul celor mai bogaţi români. Daniel Dines apare pe coperta Forbes SUA şi este supranumit 'șeful roboților software' pentru că este cofondatorul și CEO-ul UiPath, una din cele mai valoroase companii din domeniul inteligenței artificiale din lume, cu o evaluare de 7 miliarde de dolari.
Potrivit celui mai recent top al miliardarilor lumii publicat de Forbes, Ion Țiriac are o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari (locul 1.818 mondial). Aceasta ar însemna că Ion Țiriac (80 de ani) a fost detronat de Daniel Dines (47 de ani) în topul celor mai bogați români.
Daniel Dines apare pe coperta ediției americane a Forbes, alături de titlul ‘Boss of the Bots’ (Șeful boților). Potrivit Forbes, care i-a luat un interviu lui Dines la București, omul de afaceri român mai deține în prezent mai mult de 20% din UiPath, liderul mondial în tehnologie RPA – robot process automation, o companie evaluată la 7 miliarde de dolari după ultima rundă de finanțare obținută. Asta înseamnă că lui Dines îi revine o avere de cel puțin 1,4 miliarde de dolari.
Fondată de Daniel Dines (CEO) și Marius Tîrcă (CTO), UiPath este o platformă de software specializată în Enterprise Robotic Process Automation (RPA), care a reușit performanța de a deveni primul unicorn românesc (companie de tehnologie a cărei valoare a depășit 1 miliard de dolari).
Daniel Dines a terminat Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti în anul 1997, iar cu un an înainte a început să lucreze în cadrul companiei Crinsoft. După aproape cinci ani, s-a angajat ca inginer de dezvoltare software în cadrul gigantului american Microsoft, potrivit businessmagazin.ro. A petrecut o perioadă în SUA, apoi s-a gândit să se întoarcă în ţara natală şi să înfiinţeze o firmă; a pus astfel bazele unei companii de dezvoltare de software specializate în furnizarea de soluţii software pentru outsourcing. La un interviu, când voia să recruteze angajaţi, în 2005, Daniel Dines l-a cunoscut pe Marius Tîrcă, care s-a angajat pe vremea când era student la Politehnică.
Daniel Dines este CEO-ul şi „faţa’ UiPath. El este speaker la evenimente şi conferinţe, iar Marius Tîrcă, CTO-ul companiei, este tăcut şi se fereşte de lumina reflectoarelor.
Daniel Dines are sediul central pe Park Avenue, din Manhattan și are un număr de 3.200 de angajați, cu peste 30 de birouri din întreaga lume și șefi veniți de la giganți precum Microsoft sau Google.
Daniel Dines a vrut să se facă scriitor
Originar din Onești, Dines este fiul unui inginer civil și al unei profesoare, care s-au întâlnit după ce amândoi au fost relocați de guvernul comunist al lui Nicolae Ceaușescu către o fabrică de produse chimice.
Forbes scrie despre român că în copilărie voia să se facă scriitor.
Mai târziu, Daniel a descoprit că era bun la matematică și apoi a virat către programare când a văzut că în anii 90 un programator câștiga în jur de 300 de dolari pe lună, un salariu mare pentru România acelor ani, lovită de inflație și crahuri financiare, citează.startupcafe.ro.
Dines a învățat singur limbajul de programare C++, dintr-o carte pe care a împrumutat-o de la bibliotecă și exersa noaptea pe calculatorul unui prieten, în timp ce acesta dormea, mai notează Forbes.
Alex Konrad, jurnalistul de la publicația americană, care l-a intervievat pe Dines la București, remarcă obsesia antreprenorului român pentru simplitate. Dines îl zorea la telefon pe un director din centrul de dezvoltare al UiPath de la Bellevue, statul american Washington. „Vreau să mai gândești o dată asta. Mie mi se pare foarte complicat. Ar trebui să meargă ca Gmail’, îi spunea Dines omului din SUA, unde era 6 și jumătate dimineața, potrivit Forbes.
„Modestia’ este una dintre cele patru valori principale ale UiPath, în genul primului slogan al Google, „Dont be evil!’ (Nu fi rău!) – remarcă cei de la Forbes.
Dar și de la Microsoft, la care a lucrat Daniel Dines la începutul anilor 2000, în SUA, a învățat omul de afaceri român.
„Bill Gates obișnuia să vorbească la Microsoft despre un computer în fiecare locuință. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană’, a declarat Daniel Dines, pentru Forbes.
foto: Forbes.com, Twitter