Cine este Kera Calița, patroana restaurantului Locanta Jariștea din București. E anchetată pentru evaziune fiscală și spălare de bani

.

Kera Calița, patroana faimosului restaurant Locanta Jariștea, este anchetată într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Miercuri dimineața, 10 februarie 2021, autoritățile române au făcut percheziții de amploare în casa în care locuiește Aurelia Nicolau, acesta fiind numele e real.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Au trecut câțiva zeci de ani de când s-a deschis faimoasa cârciumă din buricul Bucureștiului. Însă, ceea ce i-a dat bătăi de cap patroanei mai mult decât pandemia este acest dosar penal. „Nu ştiu de ce sunt acolo', a declarat femeia, conform Adevărul.


Numele de botez al femeii este, de fapt, Aurora Leventis, ea devenind Nicolau în urma căsătoriei. A reușit să transforme cârciuma într-o afacere de succes. Înainte de pandemie, se îmbrăca în veștminte ce amintesc de cele boierești, de pe timpuri și întreținea atmosfera, bucurându-se alături de invitații ei.


Cine este Kera Calița, patroana restaurantului Locanta Jariștea din București

La bază, nu are nicio legătură cu domeniul acesta. Este bibiliotecar de profesie, lucrând ulterior pe post de casier contabil. Însă, a început să își dorească propria ei cârciumă, la fel ca cele despre care îi povesteau bunicii ei.

„Eu am fost bibliotecar de formaţie şi după aceea, din 1980 în 1990 am fost casier contabil la Higiena. După vremurile pline de învolburări, pline de materialism-dialectic, am visat la o cârciumă. Mi-o doream de mult din poveştile bunicilor şi din închipuirile mele', a mărturisit coana Caliţa, într-un interviu pentru Life.ro.  


„După şcoală, în 1980, când lucram la bibliotecă venitul era foarte mic. Ş-atunci era o lume cu prieteni şi relaţii şi mama mi-a aranjat să mă angajez casier-contabil la Higiena pentru simplul motiv că se câştigau mult mai mulţi bani. Dar nu era lumea mea şi am suferit în tăcere până au venit vremurile noi, şi-am ştiut că se deschide o poartă pe care vor apărea alţi oameni, alte tabieturi şi alte ocupaţii', a mai adăugat ea.


Citește și: Maria Buză, înglodată în datorii, din cauza afacerii cu restaurante

Citește și: Florin Călinescu a închis restaurantul din București și s-a mutat la țară

Citește și: Bianca Pop, dată afară din restaurant după ce a făcut scandal!

Unde s-a născut Kera Calița

Chiar dacă a ajuns patroană de lux în București, Aurelia Nicolau s-a născut în Lehliu Gară, județul Călărași. Bunicii ei, din partea ambilor părinți, sunt de pe malurile Borcei. Atunci când era doar o adolescentă, s-a mutat în Capitală, după ce mama ei s-a recăsătorit.


„Aşa de tare iubeam Bucureştiul că abia aşteptam vacanţele să vin la rude. Mă duceau în Parcul Carol, mă plimbau cu tramvaiul, cu barca, mă duceau la Muzeul Antipa, mergeam în Primăverii, pe uliţa Lipscani … Mi-am dorit totdeauna să văd, să simt şi să cutreier Bucureştiul', a mai declarat Kera Calița, patroana din Locanta Jariștea, pentru Life.ro.

Cum a ajuns să își deschidă faimosul local

Aurelia a studiat în cadrul Liceului Șincai, apoi l-a convins pe soțul ei, după Revoluție, să deschidă acest local.


„Soţul meu se trage din neam de negustori de la Jariştea ce au avut cârciumă şi în Râmnicul Sărat; stră-străbunicii lui au avut aici, pe Calea Rahovei covrigărie şi patiserie unde a fost ucenic Panait Istrati. Bunicii după mamă fuseseră arendaşii boierului Lichiardopol; acesta avea moşii întinse şi aşa l-a adus pe bunicu la Lehliu. Numai dacă ştiai carte puteai să fii „mâna dreaptă’ a boierului. 

Mama mare, pe nume Coana Ilinca, era casnică, cum se obişnuia pe vremea aceea, era un personaj aparte, puternică şi mândră şi lumea din toate satele dimprejur venea să-i ceară reţete despre salata de boeuf, icre şi torturi sau să le înveţe cum să brodeze. A crescut opt copii, după care a venit rândul să crească nepoţii, ultima fiind eu. Ceilalţi bunici de la Călăraşi, din partea tatălui, erau şi ei tot negustori. „, a povestit patroana. 


S-a împrumutat de bani și a avut succes. Cu timpul, au început să vină în restaurant inclusiv celebrități internaționale.

„Au venit două seri la rând, dar nu numai ei. (n.r. cei din trupa Rolling Stones) Cei care vin în Bucureşti, trec şi pe la Jariştea (Francis Ford Coppola, cântăreţi, actori, regizori, oameni politici, oameni de cultură). La o întrunire a arhitecţilor, mi-a mărturisit doamna academician Maia Simionescu o întâmplare: A sosit Academia din Berlin şi avea pe listă obiectivele de vizitat: 1. Jariştea, 2. Castelul Peleş, 3, Academia Română’, a povestit Kera Caliţa.