Cine este Greta Thunberg, activista suedeză de 16 ani, simbol al mișcării mondiale pentru climă / Pe cine a supărat discursul ei de la summitul ONU

 Dumba Gabriela
.

Greta Thunberg este o activistă de mediu din Suedia care, la doar 16 ani, a devenit cel unul dintre simbolurile mișcării pentru climă, la nivel mondial. Pe 23 septembrie, Greta a ținut un discurs în cadrul summitul ONU prin care a criticat atitudinea liderilor mondiali în ceea ce privește pericolul pe care schimbarea climatică îl reprezintă. Unii au aplaudat mesajul Gretei, altora nu le-a picat foarte bine, Donald Trump numărându-se printre cei care au ironizat-o pe adolescentă.

Greta ThunbergGreta Thunberg

Greta Thunberg a devenit cunoscută în august 2018, când a început demonstrațiile în fața Parlamentului suedez și spunea că lipsește în fiecare vineride la școală pentru a protesta. În vârstă de 15 ani atunci, adolescenta avea mereu lângă ea o pancartă cu traducerea în suedeză a mesajului „Grevă școlară pentru climă', iar acțiunile ei au atras, în noiembrie 2018, 170.000 de elevi din 24 de țări, care s-au alăturat protestului său.

„Mesajul meu e că suntem cu ochii pe voi”, și-a început Greta discursul de la summitul ONU, în timp ce din sală au izbucnit râsete și aplauze.

„Este total greșit, eu nu ar trebui să fiu aici! Ar trebui să fiu la școală, de cealaltă parte a Oceanului. Și cu toate astea tot voi veniți la noi, tinerii, pentru speranță. Cum îndrăzniți?! Mi-ați furat visele și copilăria cu vorbele voastre goale și totuși eu sunt una dintre cei norocoși. Oamenii suferă, oamenii mor și ecosistemele noastre sunt în colaps. Suntem la începutul unei extincții în masă și voi vorbiți doar despre bani și povești despre creșteri economice eterne. Cum îndrăzniți?!', a continuat Greta Thunberg, cu ochii în lacrimi.

„Ne dezamăgiți. Dar tinerii încep să înțeleagă trădarea voastră. Ochii viitoarelor generații sunt ațintiți asupra voastră și dacă alegeți să ne dezamăgiți în continuare va spun că nu va vom ierta niciodată. Nu va vom lasă să scăpați cu asta. Aici tragem linia. Lumea se trezește și schimbarea vine, fie că va place sau nu!', și-a încheiat discursul Greta Thunberg.

Donal Trump a ironizat-o pe Twitter

Lideri mondiali din zeci de ţări au participat la summitul ONU privind acţiunile climatice, eveniment care s-a desfăşurat luni la New York, şi în cadrul căruia au fost discuţii despre identificarea de acţiuni şi metode care să amelioreze starea mediului înconjurător, potrivit Medifax.

Donald Trump a ajuns după discursul Gretei și a preluat discursul tinerei pe contul său de Twitter, notând că „pare a fi o tânără foarte fericită care așteaptă cu nerăbdare un viitor luminos și minunat. Atât de frumos de văzut!'.

La rândul său, Greta şi-a schimbat descrierea profilului său de Twitter cu mesajul preşedintelui SUA, ca replică la ironia adresată ei.

Unii dintre internauți susțin că este vorba despre un abuz asupra copilului, mai cu seamă că Greta este bolnavă și dau vina pe părinții ei pentru că o folosesc în asemenea scopuri. Alții, de pe altă parte, susțin că adolescenta este folosită în scopuri politice.

Greta suferă de sindromul Asperger

La 11 ani, Greta Thunberg a intrat în depresie, nu a mai vorbit și nu a mai mâncat, iar ulterior a fost diagnosticată apoi cu sindromul Asperger, tulburare obsesiv-compulsivă și mutism selectiv, potrivit playtech.ro.

„Cred că, în multe prvințe, noi, cei autiști, suntem cei normali și restul oamenilor sunt destul de ciudați', spunea Greta în cadrul unui discurs din cadrul Ted Talks. 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton