Cine este David Popovici, campion mondial la înot. Ce sacrificii a făcut pentru a ajunge aici: "Am ajuns la piscină să-mi tratez scolioza"

.

La 17 ani, David Popovici a devenit campion mondial în proba de 200 de metri liber! A devenit primul înotător din istoria României care ia aurul la o astfel de competiție. Copilul minune al înotului, așa cum este alintat de presa străină, a povestit cum a început înotul și ce sacrificii a făcut până astăzi.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!


O problemă de sănătate l-a trimis pe David Popovici la piscină. Campionul mondial dezvăluie că prima dată a ajuns într-o piscină pentru că avea scolioză, diagnosticată la patru ani și medicii i-au sfătuit pe părinții lui să-l trimită la înot.

Cine este David Popovici, românul care a devenit campion mondial la înot

David Popovici, noul campion mondial la 200 m liber s-a apucat de acest sport, mai mult sau mai puțin, din întâmplare.


Părinții mei au decis să mă ducă la piscină, aceeași în care mă antrenez astăzi, pentru a arde o parte din acea energie – sau cel puțin pentru a o canaliza – și, de asemenea, să-mi tratez scolioza.

Cu apa, a fost dragoste la prima vedere. Punct. Îmi amintesc fiecare moment din prima mea lecție de înot. Îmi amintesc că m-am simțit imediat în locul potrivit – ca un pește. Trivial, bine, dar adevărat. Sunt slab și am brațe lungi și mâini mari. În apă, trupul meu slăbănog găsise încrederea pe care, pentru cei care sunt ca mine, este greu de găsit la acea vârstă.


Din ziua aceea apa nu a fost doar locul în care mă simt bine, ci și fabrica în care îmi pot construi visele, îmi pot alimenta pasiunea„, a dezvăluit David Popovici într-un interviu pentru revista americană de specialitate SwimSwam.

Cine este David Popovici. Amintiri din copilărie

M-am născut și am crescut în București, capitala României, un oraș care se mândrește cu aproape 3 milioane de locuitori — trei din 19 milioane de oameni din întreaga țară. Este un oraș mare și plin de viață și a fost punctul meu de plecare pentru întreaga lume.


Am fost un copil activ – foarte activ. Și știu că mulți oameni spun asta, mai ales cei care mai târziu devin sportivi, dar eu eram mereu în mișcare. Nu mi-am dorit niciodată jucării, mașini sau jocuri video: a fost suficient să mă lași să mă joc cu pietre, bețe și orice am găsit în parcuri și grădini pentru a mă face fericit.

De exemplu, mi-a plăcut să mă joc cu gândaci.

Ochii mei au fost mereu atenți să capteze noi stimuli, în cercetare constantă pentru a descoperi cum este făcută lumea, pornind de la chiar piesele care o compun.


Citește și: Raluca Bădulescu, prima declarație după ce a fost prinsă că a condus sub influența substanțelor interzise:Este vorba de medicamente pentru…

Citește și: Fostul principe Nicolae și-a botezat fiul, în Catedrala Încoronării din Alba Iulia!Imagini emoționante de la ceremonie

Mereu în mișcare, mereu treaz, mama m-a dus în parc în cărucior și am închis ochii pentru o jumătate de oră. Și prin asta, mă refer la exact 30 de minute. În timp ce ceilalți copii dormeau ore întregi, simțeam în mine o alarmă biologică, de parcă zilele erau prea frumoase ca să le irosesc așa. Au fost încă prea multe lucruri de descoperit.


Chiar și astăzi, în ciuda eforturilor de antrenament, de studiu și de viața pe care o duc, nu mă pot odihni niciodată după-amiaza. Încerc, dar cel mult dorm două minute înainte de a simți dorința de a începe să fac altceva.

De ceva vreme, am găsit calea de a-mi recupera energia. Opresc lumina, sting telefonul, închid ochii și mă relaxez. Nu dorm, dar folosesc acest timp pentru mine — un fel de meditație în care găsesc puterea de a înfrunta restul zilei.

Acesta este motivul pentru care am început să înot„, a mai povestit David Popovici în presa americană.


Cine l-a inspirat pe David Popovici să ajungă campion mondial la înot

La „Lia Manoliu', Popovici a fost inițiat de Bogdan Stroe și Bogdan Manea, apoi a ajuns în cărțile de istorie alături de antrenorul Adrian Rădulescu.

„Era modelul potrivit pentru sport, înalt la vârsta lui, membre lungi, energie multă și un pic de burtică. Asta a dispărut însă repede. Îi plăceau de la început provocările, competiția. Antrenamente, întreceri, ștafete, la toate se cupla total', rememora Rădulescu la Tokyo.


Timpul în care nu înotam l-am petrecut urmărind legendele înotului. În fiecare dimineață când aveam liber de la școală, alergam în sufragerie de îndată ce mă trezeam și puneam la televizor cursele Beijing 2008: Michael Phelps în toată gloria lui. I-am studiat mișcările și tata îngheța imaginea pentru a-mi arăta greșelile pe care le făceam în apă, pentru a-mi explica că între mine și acel monstru au fost „doar' multe ore de antrenament.

Am urmărit acele videoclipuri până le-am învățat pe de rost. Le-am urmărit cel puțin cinci ani consecutiv, de la 7 la 12 ani, iar dacă ar fi DVD-uri în loc de videoclipuri de pe YouTube, aș spune că le-am consumat la propriu.


Apoi, începând cu anul următor, diminețile nu mai erau atât de libere, pentru că am început să înot de două ori pe zi. Mi-a fost foarte greu să mă trezesc devreme — nu înțelegeam de ce trebuie să înot la 5:00 dimineața.

Obiceiurile mele alimentare nu au ușurat situația. Sunt obișnuit să iau micul dejun cu două ore înainte de a înota.

Iar antrenamentul de la 5:00 însemna să stau la masă la 3:00 dimineața. Nu a existat o singură dată când părinții mei nu mi-au făcut micul dejun, arătând dragoste infinită pentru mine și respect enorm pentru visele mele.

La 13 ani este greu să vezi dincolo de efortul zilnic, să vezi importanța fiecărei cărămizi care construiește un viitor solid. La fel ca tehnica mea de înot. Desigur, este în mare parte naturală; instinctul meu mă face să înot într-un anumit fel, dar am muncit și mult și o fac în continuare cu antrenorul meu.

Ore și ore petrecute pentru fiecare detaliu. Eu și Adrian vorbim mult despre înot, am putea petrece zile întregi discutând despre tehnică și legende trecute, fără să ne plictisim o secundă. Potrivit multora, felul în care înot are ceva de-a face cu stilul lui Ian Thorpe„, a mai povestit David Popovici.

David Popovici, extrem de mândru de reușitele sale în natație

Dacă mi s-ar fi spus în urmă cu doi ani că acel copil care nu poate să doarmă după-amiază se va afla în camera de apel la Jocurile Olimpice, lângă campioni precum Caeleb Dressel sau Kyle Chalmers, probabil că aș fi spus că ești nebun sau că a fost doar un vis.

M-aș fi simțit ca o furnică mică, sau mai bine zis gândac ca aceia cu care mă jucam în copilărie„, a mai spus David Popovici.

David Popovici și-a respectat statutul de mare favorit la Mondialele de Natație de la Budapesta. Comentatorii britanici ai competiției simțeau victoria noului fenomen al natației mondiale: „Nu am crezut că voi mai avea vreodată emoții în privința recordului mondial în probele de 100 și 200 metri liber. Acum, cu David, avem!’.

David Popovici, al 4-lea timp din istoria probei

Timpul reușit de David Popovici la Budapesta este al 4-lea din istoria probei de 200 de metri liber. Doar Paul Biedermann, deținătorul recordului mondial, și legendarii Michael Phelps și Yannick Agnel sunt în fața lui. Performanța lui Popovici este cea mai bună din ultimul deceniu.

„Oamenii de acasă au crezut în mine! Medalia este pentru ei. Acum voi merge să mă refac și voi fi gata pentru proba de 100 de metri’, a fost prima reacție a lui David Popovici, după aurul cucerit la Budapesta.