Cine e premierul propus de Rusia în Ucraina. A sărit la bătaie la un parlamentar care i-a reproșat că merge prea des la Moscova

.

Premierul propus de Rusia în Ucraina are un „istoric' destul de controversat. Mai demult, acesta a sărit la bătaie la un parlamentar care i-a reproșat că merge prea des la Moscova. Politicianul Iuri Boiko, căci despre el este vorba, are 63 de ani și e unul dintre oamenii din echipa fostului președinte Viktor Ianukovici. Iată tot ce nu știai despre el!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!


Premierul propus de Rusia în Ucraina a fost protagonistul unor ipostaze controversate în urmă cu câțiva ani. Potrivit presei străine, acum aproximativ șase ani, el a sărit la bătaie la un parlamentar care i-a reproșat că merge prea des la Moscova. Aceștia se aflau atunci în Parlamentul Ucrainei.

Iuri Boiko a rămas drept unul dintre liderii politicienilor pro-ruși din Ucraina. Ziariștii de investigație de la Bellingcat susțin că el ar fi fost înaintat drept opțiune de premier de către ruși în timpul negocierilor din Belarus.


Citește și: Modelul brazilian Suzy Cortez, dezvăluiri incredibile despre întâlnirea cu Putin:'M-a cam băgat în sperieți'

Citește și: Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei, mesaj cutremurător în plin război:'Sute de copii mor în subsoluri fără hrană şi fără îngrijiri'

Citește și: Silvia Dumitrescu și Florin Ochesu au împlinit 30 de ani de căsătorie:'Am plecat în Olanda în turneu și acolo am rămas însărcinată'

Citește și: De ce nu a rămas Blaze de la Survivor în SUA:„Cel mai mare compromis pe care l-am făcut a fost să mă întorc în România’/ EXCLUSIV


Cine e premierul propus de Rusia în Ucraina

În 2016, politicianul de extremă dreaptă Oleh Liașko i-a adus mai multe acuzații lui Iuri Boiko. Cel dintâi susținea atunci că e treaba Serviciului de Securitate al Ucrainei să afle de ce Iuri Boiko merge în continuare la Moscova, în fiecare săptămână, și că acolo ar primi instrucțiuni de la șefii săi.

„E deja treaba Serviciului de Securitate al Ucrainei să afle de ce el continuă să meargă la Moscova săptămânal pentru a primi instrucțiuni de la șefii săi, în loc să fie pus în spatele gratiilor’, așa arătau acuzațiile politicianului de extremă dreaptă Oleh Liașko la adresa lui Iuri Boiko.


Acum șase ani, cei doi stăteau așezați unul lângă altul în Parlamentul Ucrainei. Atunci, fostul parlamentar al Partidului Regiunilor, actual politician al Blocului de Opoziție – Pentru Viață, care a înglobat vechii politicieni pro-ruși, a sărit la bătaie, scrie libertatea.ro.

A sărit la bătaie la un parlamentar care i-a reproșat că merge prea des la Moscova

Potrivit imaginile postate atunci de euronews, Iuri Boiko l-a apucat pe Oleh Liașko de ceafă, cu mâna stângă, și a încercat să-l lovească cu mâna dreaptă, însă cel din urmă a barat atacul. Ulterior, între cei doi au urmat mai mulți pumni, politicienii fiind despărțiți în cele din urmă de alte persoane.


În prezent, la aproximativ șase ani de la incidentul controversat, Iuri Boiko este, potrivit ziariștilor de investigație de la Bellingcat, văzut de Rusia drept un posibil premier ce poate să facă echipă cu Volodimir Zelenski, care să rămână președinte „de facto’ al Ucrainei.

Numele lui a fost indicat la negocierile de luni, 7 martie 2022, conform spuselor lui Hristo Grozev, responsabil cu zona de Est a platformei de investigație.


Iuri Boiko, ministru al energiei și vicepremier

Iuri Boiko are 63 de ani și e unul dintre oamenii din echipa fostului președinte Viktor Ianukovici. Acesta a plecat din poziții de șef la Naftohaz. Naftohaz e cunoscută drept cea mai mare companie de gaz și petrol din țara vecină.

În perioada 2006-2007, atunci când Ianukovici ocupa funcția de premier, Iuri Boiko a fost numit ministrul energiei. A avut aceeași funcție și în 2010, an în care Ianukovici fusese ales președinte al Ucrainei.


Din anul 2012 și până la Euromaidan, Iuri Boiko a avut funcția de vicepremier.

În perioada alegerilor din 2019, atunci când Volodimir Zelenski a ieșit președinte al Ucrainei, Iuri Boiko a terminat pe locul 4, în spatele viitorului ales, a președintelui în funcție Petro Poroșenko și a Iuliei Timoșenko.

Iuri Boiko a adunat, totuși, mai bine de 2 milioane de voturi din cele aproape 19 milioane, adică echivalentul a 11%.

Sursă foto: Libertatea, Profimedia Images, Captură ecran