Ce înseamnă litera Z de pe tancurile și mașinile rusești

.

Ce înseamnă litera Z de pe tancurile rusești? În ultimele zile au apărut imagini cu tancuri, mașini și blindate rusești marcate cu litera Z, la frontiera cu Ucraina, și toată lumea se întreabă ce reprezintă acest simbol, mai cu seamă că numele președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, începe cu litera Z.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!


Forţe terestre ruse au intrat în Ucraina, din Crimeea anexată, anunţau joi grănicerii ucraineni. Majoritatea vehiculelor militare folosite de Rusia în invazia din Ucraina poartă o inscripție ce pare a fi litera Z, o literă care însă nu există în alfabetul chirilic, alfabet în care este scrisă și limba rusă.

„Vehicule militare ruse, inclusiv blindate, au încălcat frontiera în regiunile Cernihiv (nord, la frontiera cu Belarus), Sumi (nord-est, la frontiera cu Rusia), Lugansk şi Harkov (est, la frontiera cu Rusia)’, pe podul dintre peninsulă şi Ucraina continentală, anunţau grănicerii, care au publicat o înregistrare video în care apar vehicule marcate cu litera Z.


La finalul săptămânii trecute, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu blindate rusești marcate cu litera Z, la frontiera cu Ucraina.

Conform specialiștilor, Z-ul ar marca o anumită ramură a trupelor rusești. Este vorba despre trupele Rosgvardia, care fac parte din garda națională rusească.

Această ramură este diferită de armata rusească, fiind condusă de generalul Viktor Zolotov, care îi raportează informații din teren direct lui Vladimir Putin, după cum notează și The Telegraph. Astfel, Z-ul ar veni chiar de la numele generalului.


Citește și: Nou născuți și prematuri intubați din Ucraina, feriți de război într-un adăpost anti-rachetă.Imagini cutremurătoare

Citește și: Papa Francisc s-a dus la ambasada Rusiei, după izbucnirea războiului ruso-ucrainean.Gest fără precedent la Vatican

Ce înseamnă litera Z de pe tancurile rusești

Unii s-au referit la acest simbol drept „echipa Zorro’, în timp ce alții au speculat că semnele de rău augur sunt o modalitate de a se asigura că rușii își pot deosebi propriile vehicule de inamicii lor.


Aceasta a fost o practică folosită de Aliați în al Doilea Război Mondial, pentru a reduce posibilitatea ca soldații să tragă asupra forțelor „prietenești’ – fiind folosită și de forțele din Marea Britanie și SUA în Primul Război din Golf.

În timp ce litera „Z simbolizează unitățile din Districtul Militar de Est, litera „V reprezintă Marina Rusă, iar litera „X semnifică forțele lui Ramzan Kadyrov, comandantul de război instalat de Putin al regiunii Cecenia din Rusia.


Teorii despre litera Z de pe tancurile rusești

David Kime, un fost soldat, ofițer de poliție și ofițer de informații pe teren, a scris pe Twitter câteva din teoriile vehiculate despre Z.

Una dintre acestea spune că Z provine de la „mercenarii’ din Grupul Wagner – o organizație paramilitară rusă, ai cărei membri ar fi participat la o serie de conflicte – și sugerează că Z vine de la Zelensky – o referire la președintele ucrainean Volodimir Zelenski, inamicul principal al Rusiei, citează stirileprotv.ro.


O altă teorie, mai alarmantă, este că „Z’ reprezintă ‘finalul’, „punctul fără întoarcere’, în timp ce unii cred că marcajele ar putea indica vehicule alocate unor roluri specifice sau chiar formarea unei noi unități de luptă.

La acest mister se mai adaugă și faptul că litera „Z’ nu există, de fapt, în alfabetul chirilic al Rusiei – dar, cu toate acestea, marcajele apar în cele mai recente mișcări ale Rusiei, într-o așa numită „Operațiune Z’, cu aproape 200.000 de soldați poziționați acum spre Ucraina.


Litera Z de pe tancurile rusești, aluzie la „Ziua Z'?

Unii experți sunt de părere că acestea, dar și alte vehicule au fost marcate astfel, ca într-o aluzie la Ziua -Z, cunoscută în istorie ca fiind debarcarea din Normandia, la data de 6 iunie 1944, când a a avut loc invazia Aliaților destinată eliberării continentului european de sub dominația nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.


Astfel, ar fi marcate cu această literă, ca să poată fi distinse mai ușor.

De precizat este că atât Federația Rusă, cât și Ucraina, au făcut parte din fosta Uniune Sovietică, astfel că cele două state folosesc armament similar. Spre exemplu, ambele țări au avioane de luptă Su-27, iar tancul ucrainean T-80 seamănă mult cu modelul rusesc T-72, citează playtech.ro.

Tactica a mai fost folosită, mai precis în timpul invaziei din Normandia, când americanii au pictat avioanele cu dungi albe și negre, ca să nu fie vizate de focul aliaților. Astfel, în timpul operațiunii Furtună în Deșert, pe tancurile americanilor au fost pictate „V-uri’ întoarse.