Cauzele pentru care un test de sarcină arată rezultatul greșit. De ce iese POZITIV când femeia NU este însărcinată

.

În momentul în care o femeie crede că a rămas însărcinată, primul lucru pe care îl face este efectuarea unui test de sarcină. Acesta este foarte ușor de făcut, este ieftin și poate fi cumpărat din orice farmacie. Deși susțin că au o precizie de 99%, testele de sarcină nu sunt întotdeauna corecte și există posibilitatea ca rezultatul să fie pozitiv, dar femeia respectivă să nu fie însărcinată. Medicii au identificat o serie de cauze pentru care testele de sarcină arată greșit rezultatul.

 


  1. Timpul de acționare a testului a expirat

Când urmează să efectuezi un test de sarcina, este important să citești instrucțiunile pas cu pas. Fiecare marca are instrucțiuni specifice, de aceea este esențial să le urmărești cu atenție. Majoritatea testelor vor cere utilizatorului să citească rezultatul în 4-5 minute de la efectuarea lui și nu mai mult de 10-30 de minute după aceea.

„Majoritatea testelor de sarcina non-digitale pentru urină vor arată o linie dacă femeia nu este însărcinată și două linii dacă este însărcinată sau un semn plus sau minus. Dacă testul de sarcina este citit după expirarea timpului recomandat, poate duce la un rezultat fals pozitiv al testului. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, acesta nu este un test de sarcina pozitiv, ci o linie de evaporare lăsată de urină după timpul recomandat pentru citirea testului.’, afirmă dr. Silviu Istoc.


  1. Ai trecut recent printr-o pierdere de sarcina sau avort

Efectuarea unui test de sarcina, în urmă unei pierderi de sarcina sau avort, poate fi un alt motiv pentru un rezultat fals pozitiv. Odată ce un ou fecundat este implantat în peretele uterin, organismul începe să secrete hormonul de sarcina hCG. După un avort sau pierdere de sarcina, nivelurile de hCG încep să scadă, dar foarte lent.

De obicei, nivelul de hCG scade pe o perioada cuprinsă între 9 și 35 de zile. Perioada medie de timp este de aproximativ 19 zile. Efectuarea unui test de sarcina în această perioada poate duce la un test fals-pozitiv.

Uneori, este posibil că o femeie să fi suferit un avort incomplet. Această afecțiune înseamnă că poate există țesut din sarcina în uter care continuă să producă hCG. Dacă se întâmplă acest lucru, poate fi necesară o intervenție pentru a îndepărta acel țesut.

  1. Este o sarcina molară

„Sarcina molară completă se caracterizează prin absența embrionului și a unei placente normale și prin existența în uter a țesutului placentar anormal, alcătuit din vezicule ce pot umple întreagă cavitate uterină. În schimb, o sarcina molară parțială are un embrion și o placentă. Cu toate acestea, embrionul are două seturi de cromozomi de la tată și un set de la mama. Această da embrionului 69 cromozomi în locul celor 46.’, adaugă dr. Silviu Istoc.


În loc de placentă și embrion normal, țesutul placentar într-o sarcina molară se dezvoltă în așa fel încât se aseamănă cu o mulțime de struguri. De fapt placentă devine o formațiune de mici saci umpluți cu lichid, ce trebuie îndepărtată. În astfel de situație, testul va ieși pozitiv, chiar dacă sarcina nu se dezvoltă normal.

  1. Suferi de anumite afecțiuni medicale

Anumite afecțiuni medicale pot determina creșterea nivelului de hCG al unei femei, chiar și atunci când nu este însărcinată. Printre acestea se numără:


  • tulburări care afectează glanda hipofiza și nivelulurile hormonale, în special la femeile la perimenopauza sau menopauza
  • boli trofoblastice gestationale, care provoacă tumori ale celulelor care ar constitui în mod normal placentă
  • cancer al ovarului, al vezicii urinare, rinichiului, ficatului, plămânului, colonului, șanului și stomacului
  • chist ovarian
  • boli renale sau infecții ale tractului urinar

Pentru a fi sigură de prezența sarcinii, și de bunul mers al acesteia, consulta un medic specialist imediat după efectuarea testului.