La 12 ani, Carina Bălaşa este una dintre cele mai talentate tinere jucătoare de badminton din România, multiplă laureată la campionatele naţionale în ultimii ani. A ajuns aici după ani petrecuţi la la antrenamente sau în cantonamente, totul pentru a atinge performanţele dorite, deloc modeste. Pentru talentul şi ambiţia de care dă dovadă zi de zi, Carina este noul caz selectat pentru a fi ajutat de Jurnalul de Fapte Bune.
Text: Gabriel Peneş
Fotografii: Gabriel Pătruţ
„E2 – E4′. Prima mutare de pe tabla de şah. Apoi, dacă adversarul nu realiza la timp, urmau rapid alte 3-4 mutări şi gata! Îl făceai mat! O să vă întrebaţi ce legătură are şahul cu povestea unei fetiţe talentate la badminton. Are, pentru că, pe când avea 8 ani, micuţa Carina Bălaşa tocmai câştiga o competiţie de şah organizată de CSŞ Oneşti.
„După concurs eram pe-afară, mă zbenguiam cu colegii, când un domn profesor a venit la mine şi m-a întrebat dacă n-aş vrea să fac badminton. Mă văzuse mai energică, probabil’, povesteşte Carina în timp ce cu privirea urmăreşte fluturaşii loviţi cu sete de colegii de antrenament de la lotul naţional U 15 (sub 15 ani).
Respectivul profesor era, de fapt, Mircea Agapi, antrenor emerit, director al clubului din Oneşti, vicepreşedinte al Federaţiei de specialitate şi considerat „părintele badmintonului românesc’. O personalitate binecunoscută în lumea sportivă, care a pregătit-o la un moment dat pe însăşi Nadia Comăneci, despre care spune că „juca badminton cu mare plăcere’. Un om care şi-a făcut o adevărată profesiune de credinţă şi din a oferi, prin sport, prin badminton, o şansă ca aceea de care vorbeam la începutul articolului: şansa de a lupta cu un destin mai puţin generos, şansa de a-ţi crea unul diferit, mai bun.
Citeste continuarea AICI