Bărbații români cu vârste între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război. Proiectul de lege inițiat de Guvern

.

Bărbații români cu vârste între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război. Joi, 24 februarie 2022, Vladimir Putin a anunțat într-un discurs televizat că va ataca Ucraina. La scurt timp, mai multe bombardamente au avut loc în orașele importante din țară. Începând de atunci și până astăzi, statele vecine s-au mobilizat pentru eventualitatea unui conflict armat. Iată ce proiect de lege a inițiat Guvernul cu privire la cetățenii de sex masculin, în caz de război!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!


România se numără printre țările care s-au mobilizat deja în cazul în care este chemată să intervină în conflictul dintre Rusia și Ucraina. În acest sens, liderii politici au inițiat un proiect de lege care va constitui baza legală pentru instaurarea așa numitei situații de criză în România, în contextul conflictului din Ucraina. Printre prevederile acestuia se numără și cea referitoare la rezerva generală militară, care va fi formată din bărbați cu vârste între 18 și 60 de ani.


În acest context, voluntarii vor avea parte de o pregătire specială pentru a face față oricărei situații dificile, în caz de război. Studenții nu sunt scutiți de la acest proiect de lege.

Citește și: Volodimir Zelenski, mesaj pentru Rusia: „Îi vom pedepsi pe toți cei care au comis atrocități

Citește și: De ce nu s-a implicat soția lui Volodomir Zelenski în acțiuni politice:Sunt mereu păzită. Baia este singurul meu refugiu / Mărturisiri dintr-un interviu din 2021

Citește și: Cum și-a cunoscut soțul Ecaterina Ladin, alias Dalida din Las Fierbinți, și cum a fost cerută în căsătorie:„El a fost șeful meu/ EXCLUSIV

Citește și: Cine este și cum arată Ioana Balu, soția lui Chef Foa de la MasterChef. Au un fiu

Bărbații români cu vârste între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război


„În contextul generat de dinamica îngrijorătoare a situației de securitate pe flancul estic al NATO, interesul public general reclamă adoptarea urgentă a unor măsuri care să permită instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională să intervină prompt’, se arată în motivarea din documentul în care se propune completarea unor acte normative din domeniul securității și apărării naționale.

În proiectul inițiat de guvern se arată că orice bărbat cu vârstă cuprinsă între 18 și 60 de ani poate participa la apărarea țării în caz de război. În această listă sunt incluși și studenții și elevii.


„Cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare, în sensul prezentei legi, sunt considerați cetățenii care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetățenii încorporabili, recruții, precum și cetățenii români bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 63 de ani.’, se arată în proiect.


Alte prevederi ale proiectului

Cea de mai sus nu este singura prevedere a proiectului! Tot aici, se arată că cetățenii cu vârste între 18 și 35 de ani care nu au îndeplinit servivciul militar, pot solicita participarea la un program de pregătire de bază.

„Pe timp de pace, cetățenii români cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, pot solicita Ministerului Apărării Naționale participarea la un program de pregătire militară de bază, cu durata de patru luni, în calitate de militar voluntar în termen’, se mai arată în proiect.


În plus, bărbații sau femeile care au urmat serviciul militar sunt în rezervă. La fel se întâmplă și în cazul polițiștilor de penitenciar.

Proiectul de lege, care a fost elaborat de ministrul Apărării Vasile Dîncu și de ministrul de Interne Lucian Bode, este în procesul de avizare și nu va intra în vigoare după adoptarea de către Guvern, ci după ce va trece și de votul Parlamentului.

Sursă foto: Libertatea, Arhivă VIVA!, Profimedia