Ayako, prințesa care a renunțat la titlul regal de dragul iubirii

.

S-a îndrăgostit de un bărbat de rând, iar regulile Casei Regale a Japoniei nu permit așa ceva. Ayako este prințesa care a renunțat la titlul regal de dragul iubirii și este cum nu se poate mai fericită.

Poveștile de dragoste dintre capete încoronate și muritori de rând nu mai sunt deja o raritate, însă continuă să fascineze. Cel mai cunoscut exemplu din istorie, în care un rege și-a sacrificat viitorul de dragul unei femei, a impresionat generații de îndrăgostiți și continuă să fie o inspirație pentru scriitori și regizori. Este vorba despre povestea de dragoste dintre Regele Edward al VIII-lea și Wallis Simpson, o femeie căsătorită, de dragul căreia suveranul Marii Britanii a abdicat, în anul 1936. Decenii mai târziu, de neurnit în dragostea lui pentru o femeie măritată – Camilla Parker Bowles – a fost și Prințul Charles, viitorul suveran al Angliei. Dacă pentru Prințesa Diana, fosta lui soție, lucrurile s-au sfârșit dramatic, Charles și Camilla au avut parte de un happy-end, creând un precedent – un viitor rege s-a însurat cu o femeie divorțată. Același lucru s-a întâmplat anul acesta și cu fiul său, Prințul Harry, care s-a măritat tot cu o femeie divorțată, în plus și actriță, și de culoare… Mai mult, Meghan Markle nu are titlu nobiliar, dar nici Prințul Harry nu deveni rege, e abia al șaselea în linie directă la tron. Totuși, Harry nu doar că nu și-a pierdut titlurile, ci a și primit unul. La fel și Meghan, proaspăta lui soție, amândoi fiind acum Duci de Sussex.


Prințul Harry șnu și-a pierdut titlurile pentru că s-a căsătorit cu Meghan Markle. Dimpotrivă, cei doi au fost numiți Duci de Sussex.

Din păcate însă, nu toate capetele încoronate au același noroc. În familia regală a Japoniei, femeile își pierd titlurile nobiliare dacă se mărită cu oameni de rând. Cel mai recent exemplu este cel al prințesei Ayako, care în această toamnă se va mărita cu un bărbat fără sânge albastru, motiv pentru care Casa Regală a Japoniei a anunțat că îi va retrage titlurile. A treia şi cea mai tânără fiică a răposatului Prinţ Takamodo, văr al împăratului Akihito, se va mărita cu Kei Moriya (32), angajat al firmei de transport naval NYK Line. Tânărul i-a fost prezentat lui Ayako chiar de către mama ei, Prințesa Hisako. Logodna lor a devenit oficială prin intermediul unei ceremonii tradiționale ce a avut loc în luna august, cei doi urmând să se căsătorească în octombrie, conform Japan Times. După aceea, Ayako va trebui să părăsească familia regală!


Din dragoste, Prințesa Ayako a Japoniei a renunțat la titlurile regale.

Ayako nu este prima femeie cu sânge regal care face această alegere. Anul trecut, și Prințesa Mako a renunțat la drepturile regale pentru a se mărita cu iubitul ei din liceu, dar deocamdată cei doi și-au amânat nunta. Povestea prințesei care renunță la tot și alege dragostea este foarte impresionantă, dar, pe de altă parte, pune într-o lumină neplăcută Casa Imperială Japoneză, care poate fi acuzată de sexism, pentru că regulile ei nu specifică doar că femeile care se îndrăgostesc de oameni de rând trebuie să renunțe la titlurile regale, dar nici nu permit unei femei să devină împărăteasă. Din acest punct de vedere, Casa Regală Britanică a renunțat la discriminări – dacă primul născut al lui Kate Middleton și al Prințului William ar fi fost fată, aceasta nu ar fi fost exclusă, urmându-i tatălui ei la tron. În Japonia însă, asta nu se întâmplă nici în filmele de ficțiune…


Foto: Hepta, Instagram