Pe 26 mai s-au împlinit 11 de ani de când Jean Constantin a murit, la 81 de ani, în locuința sa de Constanța. Pe 26 mai 2010, actorul a fost găsit decedat în locuința sa de o vecină. În memoria sa, pescarii din Portul Tomis, prietenii lui de-o viață ies în fiecare an în larg.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Moartea îndrăgitului actor a venit după o perioadă în care Jean Constantin fusese internat în spitale din Constanța și București, cu afecțiuni cardiace. În ziua în care s-a stins, actorul se pregătea să meargă la o întâlnire cu prietenii săi, pescarii din Portul Tomis.
Maestrul avea o barcă denumită după numele mamei sale, Caliopi și la bordul căreia ieşea în larg ori de câte ori timpul îi permitea.
În memoria celui care a fost Jean Constantin, prietenii lui pescari din Portul Tomis au organizat o ceremonie urmată, la fel ca în fiecare an, de o ieșire în largul mării unde se aruncă o coroană în amintirea prietenului lor.
După cum scrie adevărul.ro, în ceilalţi ani, pe panglica funerară era scris „Pe toată America nu dau eu Constanţa mea„, acesta fiind unul dintre versurile melodiilor cântate de Jean Constantin.
Marele actor era preşedintele Asociaţiei Pescarilor din Constanţa – „Albatros”. „Ne vedeam foarte des în ultimii ani. Aici era locul lui de relaxare. Vara veneau actorii pe litoral şi aveau spectacole, iar mulţi îl vizitau aici, la pescari. S-a născut actor, a trăit actor, a murit actor„, povestea unul dintre pescarii din Portul Tomis.
Citește și: Festival cu numele Stela Popescu. Ce a spus nepoata artistei când Vasile Muraru i-a propus proiectul
Citește și: Averea lăsată de Stela Popescu s-a dus pe Apa Sâmbetei
Citește și: Îl mai ții minte pe Dan Helgiuc? Cum arată și cu ce se ocupă acum
Jean Constantin a jucat până în ultima clipă
Jean Constantin a jucat la Teatrul Fantasio din Constanța până în zilele de dinaintea morții sale. A fost „pata de culoare” din filme, cum se autointitula, fie că e vorba de personajele Ismail, Parpanghel sau Somali.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, prestațiile sale bucurându-se întotdeauna de o deosebită popularitate, atât în teatrul de revistă (monologuri, cuplete vesele), cât și în aparițiile televizate.
Jean Constantin s-a născut la 21 august 1928, la Techirghiol, și a jucat, de-a lungul carierei, în peste 50 de filme, cele mai cunoscute dintre acestea fiind „Prea mic pentru un război atât de mare” (1969), „Răzbunarea haiducilor” (1968), Haiducii lui șaptecai (1970), Seria B.D., „Felix și Otilia” (1972), „Nu filmăm să ne amuzăm” (1974), serialul tv „Toate pânzele sus” (1976), „Eu, tu și Ovidiu” (1977), „Revanșa” (1978), „Duelul” (1981), „Nea Marin miliardar”(1979), „Iancu Jianu, haiducul” (1981), „Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981), „Colierul de turcoaze” (1985), „Masca de argint” (1985), „Coana Chirița” (1986), „Miss Litoral” (1990), „A doua cădere a Constantinopolului” (1993), „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006), „Păcală se întoarce” (2006) și „Supraviețuitorul” (2008).
În 2003 a primit, din partea UNITER, premiul special pentru teatru de revistă.
La 3 martie 2008, îndrăgitul actor a primit Premiul pentru întreaga activitate, la cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Gopo.A fost învestit drept Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan' de la Ierusalim, în cadrul unui ceremonial desfășurat într-o sală a Muzeului de Istorie a Bucovinei din Suceava, potrivit Cinemagia.