Atenție, poți fi gravidă fără să ai simptomele unei sarcini! Care sunt explicațiile

.

Greața, arsurile la stomac, pofta de mâncare, durerea sânilor sunt câteva dintre simptomele clasice ale unei sarcini. În timp ce multe femei le experimentează pe toate, există și viitoare mămici care nu au simțit niciun simptom „al sarcinii' pe tot parcursul celor 9 luni.

 


„Fiecare femeie trece printr-o experiență diferită în timpul sarcinii și, că atare, nici simptomele nu sunt identice la viitoarele mămici. Sunt multe cazuri în care mama nu simte niciun simptom până în luna a7a de sarcina. După această, încep să apară manifestări precum creșterea poftei de mâncare, greață, durere și multe altele. Unele mămici văd o apariție progresivă a simptomelor, dar la celelalte, simptomele apar aproape fără nici un avertisment.’, afirmă dr. Silviu Istoc.


De asemenea, dacă te afli în stadiile incipiente ale sarcinii, este posibil să nu simți nimic deoarece embrionul fertilizat devine implantat în uter de la 6 până la 12 zile după ovulatie. În acest timp, organismul nu este conștient de modificările survenite. De asemenea, chiar dacă nu vezi nici un simptom în stadiile incipiente, acest fapt nu înseamnă că nu o vei face niciodată. Este posibil să prezinți brusc stări de greață la câteva săptămâni de sarcină.

În spatele lipsei acestor simptome există explicații pe care ar trebui să le cunoști dacă te afli în aceeași situație:


Teama sau stresul

Gândul de a deveni o mamă este atât de stresant pentru unele femei încât acestea ajung într-o negare profundă – atât de adâncă încât nu știu că sunt însărcinate. Negarea este un mecanism de apărare foarte puternic, făcând posibilă neconstientizarea oricărui simptom.

Simptomele sunt insesizabile

Pentru unele femei, schimbările fizice ale sarcinii, cum ar fi creșterea în greutate, greață de dimineață, arsuri sau oboseală, nu au loc. Ori, sunt atât de lipsite de intensitate, încât viitoarea mămică nu le observă. În funcție de organismul fiecărei femei, această ar putrea trece de 30 de săptămâni de sarcina fără să fie observată.


Schimbarea greutății

Dacă o femeie este supraponderală sau greutatea ei este mereu oscilantă, ea poate să nu simtă bebelușul din burtă. Cele cu o greutate mult peste limita normală, sunt predispuse la o lipsă a simptomelor mai des decât celelalte mămici.

Menstruație

O femeie poate avea perioade neregulate ale menstruației din cauza stresului, a unor medicamente (cum ar fi pilulele contraceptive sau medicamente pentru epilepsie), din cauza obezității sau a problemelor de sănătate precum sindromul ovarului polichistic (PCOS), diabetul necontrolat sau o tulburare de alimentație. Astfel, atunci când menstratia întârzie, primul gând nu este mereu despre sarcina.


Vezi când poți rămâne gravidă folosind acest calculator de fertilitate!

Sindromul ovarului polichistic

Simptomele chisturilor ovariene la femeile însărcinate sunt asemănătoare cu cele ale unei femei care nu așteaptă un copil. În general, acestea sunt sub formă de durere pelvină, crampe, balonare și dureri în timpul actului sexual. Desigur, există întotdeauna posibilitatea că o femeie să confunde aceste simptome cu simptomele sarcinii, mai degrabă decât o altă problema, în special în cazul în care este vorba despre prima sarcina. Dar și invers, este posibil.

Afla si cum evolueaza sarcina pe saptamani