Alimentele care te ajută să scapi de răceală. 7 tipuri de alimente pe care trebuie să mănânci în sezonul rece

.

Este mai ușor să previi, decât să tratezi, așa că, în plin sezon al răcelilor, este important să avem un regim alimentar care să ne ajute să ameliorăm simptomele și să ne însănătoșim, dar și să ținem bolile la distanță cu ajutorul unui sistem imunitar puternic.

Primul sfat este să adoptați o dietă variată și echilibrată, îmbogățită cu un aport mai mare de fructe și legume de sezon. De asemenea, foarte indicate sunt cerealele integrale, leguminoasele, nucile, alunele, semințele de dovleac, semințele de in, semințele de floarea soarelui, peștele gras, carnea gătită altfel decât prin prăjire, uleiul de măsline. În plus, nu uitați să consumați cât mai multe lichide!’, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.


Mai mult decât atât, nutriționistul ne oferă o listă a nutrienților ce nu trebuie să lipsească din alimentație atunci când suntem expuși la gripă sau răceală.

1. Alimentele bogate în vitamina C: citrice, kiwi, legume, în special din familia cruciferelor (varză, conopidă, broccoli) – sunt utile pentru a proteja celulele de oxidare, pentru a ajuta absorbția fierului și pentru a crește sistemul imunitar datorită acțiunii proprietăților antiinflamatorii;

2. Alimente bogate în sulf, capabile să inhibe dezvoltarea bacteriilor (usturoi, ceapă, legume din familia cruciferelor);


3. Alimente bogate în beta-caroten (morcovi, dovleac, sfeclă, spanac), cu funcția de protecție a timusului, glanda implicată în capacitatea organismului de a se apăra;

4. Vitamina D (pește gras, brânzeturi grase, ouă, ficat) – nivelul scăzut de vitamina D poate compromite sistemul imunitar și ne poate expune mai ușor la la răceli, gripă și alte infecții respiratorii;

5. Zinc (pește, carne, ouă, cereale, leguminoase și fructe uscate) – contribuie la o funcționalitate îmbunătățită a sistemului imunitar;


6. Condimente – majoritatea aromelor picante au o acțiune vasodilatatoare care favorizează transpirația și stabilizarea în consecință a temperaturii corpului. În special curry, curcuma, ardeiul și ardeiul iute sunt surse naturale de acid acetilsalicilic, un important ingredient activ antiinflamator;

7. Probiotice (iaurt alb, kefir) și prebiotice (praz, cicoare, usturoi, alimente fermentate) – Lipsa de echilibru în flora bacteriană intestinală este responsabilă de modificările funcționale și de reducerea trofismului imun’, sunt vitaminele și nutrienții recomandați de specialist în această perioadă.


De asemenea,
Gianluca Mech ne spune și ce tip de alimente trebuie să evităm atunci când
suntem răciți pentru a nu ne înrăutăți starea de sănătate.

„Este necesar reduceți consumul de lapte, dulciuri, gustări sărate, alimente prăjite. În cazul vertijului, nu este recomandat să consumați deloc mâncare sau lichide până la trecerea crizei’, ne sfătuiește nutritionistul.

Cum faci ceai de lamaie pentru ameliorarea simptomelor răcelii.

Vezi şi cum faci kefir acasă și care sunt beneficiile acestuia!