5 lucruri importante de luat în calcul când îți renovezi bucătăria

 Alina Dan
.

Ne gândim să ne reamenajăm bucătăria atunci când aceasta nu corespunde nevoilor sau gusturilor noastre sau nu se mai potrivește cu stilul nostru actual de viață. Mulți dintre cei care își renovează aceste încăperi sunt nemulțumiți fie de cum au fost gândite de foștii proprietari, fie de spațiul pe care îl au la dispoziție, de amplasarea mobilierului sau de senzația de spațiu sufocant pe care această încăpere l-a dobândit în timp.

Un proiect de renovare a bucătăriei presupune să investești timp și bani, motiv pentru care este important să te asiguri că iei în calcul toate aspectele, înainte să chemi echipa de muncitori. Iată care sunt detaliile pe care nu ar trebui să le ignori:

Ce păstrezi, ce arunci?

Atunci când îți renovezi bucătăria cu siguranță te vei regăsi în fața unei dileme: ce anume poți păstra și care sunt lucrurile de care trebuie neapărat să te desparți.

Dacă unele electrocasnice, precum prăjitorul de pâine, cafetiera sau aparatul de făcut sandvișuri pot fi integrate și într-un nou design, când vine vorba despre aparatele electrocasnice mari s-ar putea să fie nevoie de o reorganizare. De exemplu, dacă până acum mașina de spălat s-a integrat perfect în bucătăria ta, s-ar putea să fie nevoie să iei în considerare mutarea ei pe hol sau în baie, pentru a face loc în plus pentru un mobilier complet.

De asemenea, dacă până acum aveai și frigider, și congelator, s-ar putea să îți dorești să alegi soluția mai practică, adică un frigider cu doua uși, modern, ușor de manevrat și de curățat, care să se potrivească perfect în bucătăria ta nouă.

Noul design pune accent pe funcționalitate?

Sigur, și aspectul estetic al unei bucătării este important. Însă în cazul acestei încăperi nimic nu este mai valoros decât funcționalitatea ei. Mai ales în cazul unei bucătării de familie, aceasta trebuie să satisfacă mai multe nevoi în același timp. Pe de o parte, trebuie să fie un spațiu în care să te poți mișca ușor și rapid pentru a găti, fără să te împiedici de mobilier sau decorațiuni, și să ai suficient loc la dispoziție pentru a prepara mâncarea. Pe de altă parte, bucătăria va servi și drept spațiu de petrecere a timpului liber, în care copiii își fac uneori temele sau în care îți inviți prietenii la o cafea. În orice caz, trebuie să te asiguri încă de la bun început că modul în care îți imaginezi noua ta bucătărie corespunde nevoilor tale reale și nu este doar un vis desprins din revistele de design interior.

Ai nevoie de o insulă de bucătărie?

Insula de bucătărie este una dintre cele mai cerute piese de către proprietarii care își renovează bucătăria. În jurul insulei este organizată toată încăperea, fiind o piesă modernă și funcțională. Însă aceasta nu se potrivește în toate bucătăriile. Dacă nu ai la dispoziție un spațiu generos, s-ar putea ca aceasta să nu facă altceva decât să te încurce și să te forțeze să renunți la alte piese de mobilier care îți sunt necesare. De regulă, dacă locuiești într-un apartament clasic, și nu într-unul de dimensiuni generoase sau în propria ta casă, atunci bucătăria cu insulă s-ar putea să nu fie tocmai potrivită.

Nu face compromisuri la calitate

Dacă tot urmează să faci o investiție semnificativă pentru a-ți renova complet bucătăria, asigură-te că va arăta la fel de bine și peste câțiva ani și alege materiale de calitate. Mobila din bucătărie se uzează mai rapid, întrucât o folosim mai des și este mai expusă umezelii, aburului și fumului. De aceea, nu face rabat de la calitate când alegi blatul de bucătărie, de exemplu. Pentru ca acesta să arate impecabil și peste un timp, un material solid, ușor de curățat, care să nu se exfolieze este întotdeauna o opțiune mai bună.

Cum organizezi spațiile de depozitare?

Un alt detaliu pe care trebuie să îl planifici din timp este reprezentat de spațiile de depozitare din bucătăria ta. Iar la acest capitol chiar se aplică motto-ul „cu cât mai mult, cu atât mai bine'. Ideal este să te gândești în perspectivă la spațiile de depozitare și să nu iei în calcul doar lucrurile pe care le deții în prezent. De exemplu, poate crezi că este suficient să ai un dulap pentru oale și tigăi, însă trebuie să iei în calcul și posibilitatea ca peste un an sau doi acesta să devină neîncăpător pentru toată vesela pe care o vei cumpăra pe parcurs. Sau, dacă nu ai o cămară, ia în calcul că un dulap probabil se va umple cu borcane, sticluțe, condimente etc. Aceste aspecte diferă, desigur, de la bucătărie la bucătărie și numai tu poți să știi exact cum ai nevoie să fie organizat spațiul astfel încât la finalul renovării să te alegi cu o încăpere pe placul tău.

Articol realizat cu sprijinul Beko

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Monkey Business Images

 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton