Astăzi se împlinesc 30 de ani de la tragica dispariție a Mihaelei Runceanu, dintre cele mai iubite soliste pe care le-a avut muzica ușoară românească. Pe 1 noiembrie 1989, aproape de miezul nopții, artista a fost ucisă în propria casă din București. Avea doar 34 ani.
Mihaela Runceanu a lăsat o moștenire muzicală uriașă, dar și câteva generații de soliști, azi ajunse vedete, dar care, din păcate, au uitat să-i poarte recunoștință.
Pe 31 octombrie, cu puțin timp înainte de împlinirea celor 30 de ani de la moartea marii artiste, doar câțiva dintre cei care i-au fost elevi artistei la Școala Populară de Artă București au susținut un spectacol în memoria artistei, la Sala ‘Laurențiu Toma’ a Casei de cultură a Studenților București. Aici, artista omagiată era distribuită des în spectacole. Printre cei care nu au uitat-o pe Mihaela Runceanu sunt Carmen Trandafir, Silvia Dumitrescu, Camelia Florescu, Aurel Moga și Stela Enache, ce i-a fost, de altfel, și bună prietenă.
Alături de ei, în locul celor care au fost formați muzical de geniala artistă și profesoară și al colegilor de scenă, au cântat mai mulți tineri artiști, majoritatea născuți după dispariția Mihaelei Runceanu.
A îngenuncheat la ultimul concert
La doi pași de Casa de Cultură a Studenților, pe 28 octombrie 1989, la Sala Radio, Mihaela Runceanu a urcat ultima oară pe scenă, în cadrul spectacolului ‘Start Melodii ‘89’, unde a înghenunchiat în fața publicului, fiind bisată de trei ori.
În prima oră a datei de 1 noiembrie, 1989, Mihaela Runceanu a fost sugrumată în propriul apartament de un anume Daniel Cosmin Ștefănescu, un tânăr ce-i furniza artistei casete video ori discuri, scopul fiind jaful. Acesta a ispășit 17 ani din pedeapsa de 25 de ani primită pentru crimă.
Printre cei care i-au fost elevi se numără Nicola, Paula Mitrache, Mihaela Marinache (Miki), Marina Florea, Adrian Enache, Cătălin Crișan, Ozana Barabancea ori Marinela Chelaru.
‘De-ar fi să vii’, ‘Fericirea are chipul tău’, ‘E-adevărat iubirea mea’ ori ‘Pentru voi, muguri noi’, așa cum este intitulat spectacolul omagial, sunt la fel de populare și astăzi în rândul iubitorilor de muzică ușoară românească.