3 sfaturi de care să ții cont înainte de a investi în prima ta casă

.

Plănuiești să achiziționezi prima ta casă în perioada următoare? Cu siguranță ai început deja să cauți diferite oferte, să te gândești la zonă, la numărul de camere, la mobilier și, nu în ultimul rând, să îți faci calculele. Înainte de a lua o decizie, trebuie să te asiguri ai un plan și că știi exact ce presupune o astfel de achiziție. Pentru că da, este un proiect pe termen lung, pentru care ai nevoie de nenumărate resurse. Tocmai din acest motiv, astăzi venim în ajutorul tău cu trei sfaturi de care să ții cont înainte să-ți iei prima casă.

Alege cea mai bună variantă de finanțare pentru tine


În cele mai multe cazuri, alegerea primei case este influențată direct de bugetul de care dispui. Iar prețul unei case variază în funcție de zonă, de dimensiunile spațiului, de numărul de camere, de etaj, de eventualele facilități oferite în cadrul complexului de case/apartamente (în cazul imobilelor noi).

Pe lângă casă și cheltuielile adiacente procesului de vânzare-cumpărare, nu uita că trebuie să pui deoparte și banii pentru achiziționarea mobilierului și a electrocasnicelor.


Dacă nu dispui încă de suma integrală pentru toate acestea, cel mai probabil vei recurge la varianta unui credit. Pentru obținerea lui, ține cont de faptul că va trebui să aduni un dosar de acte ce vor fi supuse evaluării: adeverință de venit, contract sau carte de muncă, fișă fiscală, solicitarea de garantare a achiziției/construcției locuinței, documentele casei, printre altele. Condițiile de creditare pot varia de la o bancă la alta.

Programul Prima Casă se numără în continuare printre cele mai accesibile opțiuni ale celor care vor să aibă propriul loc. Avansul pentru casă nu este unul mare, iar candidații eligibili primesc destul de repede răspuns la solicitarea de creditare. De exemplu, pentru un credit Prima Casă la BCR, avansul este de 5%, informațiile financiare sunt obținute direct din baza de date ANAF (ceea ce înseamnă că nu mai trebuie să pierzi timp adunând tot felul de acte și adeverințe de venit), iar perioada de creditare este mare, ajungând la maximum 30 de ani.


Documentează-te cu atenție în privința viitoarei locuințe

Te-ai hotărât în privința variantei de finanțare, ai făcut primele simulări pentru credit, ți-ai planificat în linii mari și bugetul, dar abia acum urmează partea cea mai complicată: alegerea casei.

În această etapă, răbdarea joacă cel mai important rol. Vei avea senzația că nu ai de unde alege. Sau că sunt prea multe variante, însă niciuna nu te mulțumește. Secretul este să nu cedezi după primele opțiuni văzute. Investești într-o casă în care vei locui o bună parte din viața ta, deci nu ar trebui să existe regrete în ceea ce privește alegerea făcută.


Apelează la toate resursele disponibile: cunoștințe, colegi, internet, site-uri și agenții imobiliare. Chiar dacă durează mai mult, la un moment dat, tot vei găsi casa care se potrivește nevoilor tale.

Prioritizează inteligent

În plin proces de research și analiză a variantelor disponibile, va trebui să introduci și ideea de prioritizare. Vei face și câteva compromisuri, asta e cert, însă numai tu poți spune între ce limite te simți confortabil. Gândește-te din acest punct de vedere: ce contează mai mult atunci când vine vorba de casa ta? Cartierul, apropierea de mijloacele de transport, spațiul, facilitățile complexului, parcurile, școlile sau magazinele din zonă?


Fă o listă a priorităților și caută acea locuință care se încadrează în bugetul tău și care atinge cât mai multe dintre punctele pe care ți le dorești.  

Prioritizarea trebuie să continue și după achiziția propriu-zisă a casei. Altfel spus, nu te grăbi să mobilizezi și să utilizezi tot spațiul din prima. Începe cu lucrurile de bază, de care chiar ai nevoie. Nu e cazul să ajungi în faliment doar pentru că vrei să umpli imediat întreaga locuință.

În plus, o casă este o investiție continuă. S-ar putea să te trezești într-o zi și să vrei pereții vopsiți într-o altă culoare. Sau să modifici complet sistemul de iluminat. Altfel spus, nu îți imagina că, dacă vei cumpăra totul din prima, vei scăpa definitiv de cheltuielile alocate casei.  

Sursa foto: Shutterstock.com