A murit marea regizoare Sanda Manu. Oana Pellea a făcut anunțul dureros: ”Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, duşman, cel mai bun prieten...”

 Radulescu Ruxandra
.

A murit Sanda Manu, una dintre marile regizoare ale scenei românești. Regizoarea de teatru Sanda Mannu s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani. Sanda Manu a fost și profesor universitar al Facultății de Teatru, de la Universitatea Spiru Haret, și a îndrumat generații de studenți în arta actoriei. Vestea trecerii în neființă a regizoarei Sanda Manu a fost dată de actrița Oana Pellea, alături de un mesaj emoționant.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

A murit Sanda Manu, una dintre marile regizoare ale scenei românești. Marea regizoare de teatru, Sanda Manu, s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani. La începutul lunii martie, actorul Radu Gheorghe anunța că a vizitat-o pe marea regizoare Sanda Manu, fosta lui profesoară de actorie, într-un azil de bătrâni, un centru privat din Snagov. Regizoarea a insistat să își petreacă bătrânețea în centrul respectiv, odată ce sănătatea ei s-a deteriorat și nu se mai putea îngriji singură.

Odată cu trecerea în neființă a Sandei Manu, lumea teatrului a pierdut nu numai un om de o cultură și cu o viziune remarcabilă, ci și un dascăl cu har, ce a reușit să inspire generații de tineri. Actrița Oana Pellea a fost cea care dat trista știre pe rețelele de socializare.

de-ziua-ta-sanda-manu-regizor-18511755de-ziua-ta-sanda-manu-regizor-18511755

A murit Sanda Manu, una dintre marile regizoare ale scenei românești

Regizoarea Sanda Manu s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani. Actrița Oana Pellea a transmis un mesaj de adio, celei care a fost un reper în teatrul românesc.

„Când îți pleacă o parte din suflet…îl petreci în Tăcere. Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, în Săptămâna Luminată…Doamna Sanda Manu…Tăcere. Rugă. Multă Iubire. Enormă recunoștință. Si iar…Iubire. Si iar…tăcere. Sanda …Un bici cu vârful muiat în iubire. A învăţat generaţii la rând rigoare şi emoţie, inteligenţa actului scenic, bunul-simţ pe scenă şi bunul-simţ în viaţă, eleganţa, clasa, rasa pe care trebuie să le aibă un actor. Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, duşman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal. Dumnezeu să-i țină sufletul în Pace și Lumină!”, a scris actrița Oana Pellea pe pagina sa de socializare.

Citește și: Oana Pellea a împlinit 60 de ani. Cadoul primit din partea Casei Regale a României

Citește și: Cum a ajuns Marius Bodochi actor: „Prima dată am picat la facultate”/ EXCLUSIV

Sanda Manu, o viață dedicată teatrului

Sanda Manu s-a născut în anul 1933. Tatăl ei a fost apreciatul actor Ion Manu. A absolvit cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind colegă, printre alții, cu Radu Penciulescu.

A regizat aproximativ 120 de spectacole de teatru și de televiziune. A montat spectacole în teatre din Germania și S.U.A., efectuând turnee în străinătate, la Belgrad, Varșovia, Moscova, Riga și Berlin. În 1972 a fost într-o călătorie de studii, ca visiting teacher, în Cuba.

În 1992, Sanda Manu a fost distinsă cu Premiul de Excelență al UNITER. Ani mai târziu regizoarei i s-a oferit Premiul pentru regia spectacolului „Bolnavul închipuit” (de Moliere) de la Teatrul Național din Cluj, la Festivalul de Comedie de la Galați 2003.

În 2011 a montat pentru Teatrul Metropolis din București textul lui Jean Cocteau, „Vocea umană” cu Oana Pellea ca protagonistă. Sanda Manu a fost celebrată pe scena UNITER, în 2008, când i s-a decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Este, începând cu 2009, Doctor Honoris Causa al UNATC și după 1995 a fost, pe durata unui mandat de 4 ani, vicepreședinte al UNITER.

A fost căsătorită cu regretatul Ștefan Tapalagă, cu care are un copil, Irina.

FOTO: Facebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton